Pe scurt, 2/3 din europeni vor ca Google și Facebook să și-o fure

Reacția europenilor la chestiunea cu directiva europeană care va schimba grav internetul dacă iese așa cum este în proiect (vedeți la APTI de ce spun asta, eu sunt de acord cu e 99,89%) mi se pare că este din ciclul ăla a lui Henry Ford, care a zis că, după ce a lansat primul automobil, dacă i-ar fi întrebat pe oameni ce vor, ei ar fi zis că nu vor automobil, ci un cal mai rapid.

Așa și cu acest sondaj. Cu europenii care vor ca giganții internetului să și-o fure, doar așa pe sistem ”UE, măh!”, fără să se gândească prea mult că, dacă proiectul trece așa cum este acum, sigur că Google și Facebook și alții mari o să și-o fure, dar lor o să li se rupă (practic o să facă niște miliarde mai puțin, aia e, ce să spun, i-au ciuruit), doar că ei, onor cetățenii europeni, o să și-o fure și mai tare căci, again, limitările cu care vine directiva asta o să fie foarte nașpa.

Cu două luni înainte de alegerile europene, un sondaj realizat de Harris Interactive arată că cetățenii europeni doresc o reglementare mai riguroasă a giganților din tehnologie precum Google și Facebook.

În cadrul studiului, au fost chestionate 6.600 de persoane din Franța, Germania, Polonia, Spania, Italia, Republica Cehă, Grecia și România.

Sondajul indică faptul că majoritatea europenilor consideră că în ultimul mandat al Parlamentului nu au fost luate suficiente măsuri pentru a reglementa practicile giganților din tehnologie.

Înaintea votului crucial a Directivei UE privind Drepturile de Autor, respondenții ar dori ca UE să faciliteze garanții, astfel încât companiile de tehnologie dominante să plătească corect creatorii de conținut atunci când creațiile lor sunt utilizate pe platformele online.

 • Europenii doresc ca instituțiile Uniunii Europene să intervină.

64% dintre europenii chestionați consideră că în ultimii 5 ani Uniunea Europeană nu a luat suficiente măsuri pentru a reglementa puterea giganților americani din tehnologie.*

Acesta este un mesaj puternic pentru politicienii europeni, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Dezbaterea asupra giganților din tehnologie se intensifică în jurul noțiunilor de fake news, a dominanței pe piață – directiva privind drepturile de autor care reglementează distribuția conținutului pe platformele mari face parte din aceasta – precum și impozitul pe venit planificat la nivel național și european.

 • Europenii sunt convinși că giganții americani din tehnologie nu sunt corecți.

74% dintre europeni cred că atunci când companiile gigant din tehnologie vorbesc despre un subiect, fac acest lucru pentru a-și proteja propriile interese economice, mai degrabă decât interesul public.

Utilizarea infrastructurii lor masive de comunicații pentru propria agendă comercială și politică, și milioanele de dolari pe care îi cheltuiesc pentru a-și apăra pozițiile, pare să fi condus europenii să considere că marii jucători din tehnologie nu sunt nici neutri, nici altruiști.

 • Europenii ar dori să vadă că artiștii și creatorii obțin acorduri mai bune pentru distribuirea conținutului lor pe internet.

80% dintre europeni sunt în favoarea normelor de implementare ale Uniunii Europene pentru a garanta remunerarea artiștilor și creatorilor de conținut pentru distribuirea conținutului lor pe platformele de internet.

Rezultatele sondajului arată că europenii se preocupă ca autorii de conținut să fie plătiți corect de platformele online mari. Cu o săptămână înainte de votul referitor la Directiva UE privind drepturile de autor, aceștia trimit un mesaj puternic membrilor din Parlamentul European, care vor decide în curând soarta unei directive privind drepturile de autor, pe care giganții din tehnologie încearcă vehement să o blocheze.

Acest lucru subliniază sentimentul că platformele mari preiau aproape întreaga valoare de pe piață. Este corect ca această valoare să fie împărtășită cu milioanele de creatori de conținut europeni a căror activitate este distribuită online, generând profituri pentru platformele mari.

Un vot asupra textului final al directivei europene privind drepturile de autor va avea loc în cursul sesiunii plenare din 25-28 martie a Parlamentului European. Directiva privind drepturile de autor s-a îmbunătățit în decursul procesului legislativ de aproape trei ani, cu câteva compromisuri și garanții integrate pentru cetățenii UE.

Textul vizează reechilibrarea relațiilor economice dintre platformele puternice precum YouTube, Facebook și Google News, pe de o parte, și pe de altă parte, artiștii, editorii de presă și alți creatori al căror conținut fac ca aceste platforme să aibă succes.

Directiva privind drepturile de autor oferă de asemenea, certitudine juridică pentru comunitatea creatoare și pentru întregul sector cultural, prin asigurarea unui acces mai larg la materiale educaționale, procesarea de texte și date, și garanții contractuale mai bune pentru o remunerare echitabilă.

* i.e marile companii americane de internet, precum Google, Facebook etc.

Despre metodologia studiului: Studiul a fost efectuat online între 15 și 22 februarie 2019, pe un eșantion de 6.600 de persoane reprezentative, cu vârsta de minimum 18 ani, din Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România și Spania. Studiul derulat în România a fost efectuat în aceeași perioadă, pe același criteriu de vârstă, pe un eșantion de 800 de persoane reprezentative pentru populația română.

EUROPE FOR CREATORS este o organizație profesionistă de scriitori, muzicieni, producători, comedianți, producători de filme din întreaga Europă. Aceasta reprezintă aproximativ 12 milioane* de locuri de muncă în sectoarele culturale și creative europene. Scopul principal al organizației este de a apăra cultura și artiștii, pentru a facilita îmbogățirea și inspirarea tuturor.

*Studiul Comisiei Europene – 2015 „Promovarea competitivității industriilor culturale și creative pentru creștere și locuri de muncă.”

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Pe scurt, 2/3 din europeni vor ca Google și Facebook să și-o fure”

 1. Eu sunt foarte curios care au fost intrebarile exacte din acel studiu.
  Ca asa, si daca ma intrebi pe mine personal – si eu as raspunde ca Google si Facebook ar trebui sa fie la acelasi nivel de reglementare ca si firmele din Romania. :-)
  Problema este despre ce vorbim:
  – daca vorbim de taxe si impozite – da, pare absurd ca Google sa foloseasca metoda sandwich-ului olandez si apoi firma in Iralnda ca per total sa plateasca mai putine impozite ca o firma mica sau medie din Romania
  – daca vorbim despre concurenta – da, este anormal ca Google sa foloseasca pozitia dominanta pe zona de cautari pentru a intra pe alte piete – pentru unele a fost deja amendata (vezi Google Shopping). Dar solutia sunt cazuri de concurenta concreta si care se refera la cei care au monopol – cum e Google, Facebook sau Apple.
  Dar daca vorbim despre drepturi de autor, acesta nu este nici locul si nici metoda sa face ceva impotriva Google si Facebook. (am explicat mai pe larg si pe blogul propriu- https://legi-internet.ro/blogs/index.php/articolul-13-care-schimba-internetul ) E ca si cum ai da cu tunul dupa muste. O sa omori si alte animale si pasari cu ghiulea aia… Chiar e o idee buna?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.