Andrei Mirlogeanu, inițiator GOiN: Oare media nu poate ajuta altfel afacerile din România?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Merg înainte ca chinezu (rușii de o vreme încoace nu prea îmi plac, știți cum zic…) pe calea artatului cu degetul, din când în când și în limita bugetului de timp (sunt o persoană foarte comodă, de aia, nu că m-aș speti muncind, dați-i pace…), către anumite inițiative, start-upuri sau cum vreți voi să le mai ziceți (cred că o să fac și o secțiune specială acilea pe blog pentru ele…). După ce v-am spus despre tabella.ro și despre proaspăt lansata gamă de săpunuri naturale, azi este rândul platformei GOiN.

Ca să fie totul mult mai clar decât v-aș putea explica eu, i-am trimis lui Andrei Mirlogeanu câteva întrebări, așa că iacătă un scurt interviu explicatoriu mai jos. Enjoy. Și, dacă vi se pare interesant, dați mai departe.

Cristian China-Birta: Cateva cuvinte despre tine, ca sa intelegem mai bine ce te mana in lupta.

Andrei Mirlogeanu: Pasionat de tehnologie (am terminat Informatica economica din cadrul Fac CSIE la ASE) am cautat de cind ma stiu moduri oportune si eficiente de a folosi ajutorul masinilor, al computerelor mai exact. Sunt foarte atras si de conectat la informatiile si cunostintele (pe cit posibil) din zona tehnologiei, cred ca aceasta stiinta (cea de a programa masinile/computerele) este cea mai puternica/disruptive stiinta care ne influenteaza vietile in ultimii 20-25 ani (mult peste medicina, cercetare, etc).

Pe scurt, despre proiect (de unde a venit ideea, istoric etc.).

Istoricul si ideea proiectului sunt, cred, interesante si se contopesc. Intr-o scurta excursie la Barcelona, m-am aflat in ipostaza de „a admira” cozile de turisti care isi doreau, cu disperare parca, sa acceseze diferite puncte culturale: teatre, spectacole de flamenco, expoziti de pictura, expozitii tematice Gaudi si asa mai departe. Era perioada 2012-2013 cind telefoanele mobile devenisera o confirmare in ceea ce priveste nevoia oamenilor de a le utiliza in munca si viata lor de zi cu zi.

Admirind zbaterea omeneasca si savurand din expresso-ul catalan (sunt mare iubitor de expresso si ristretto), a poposit in mintea mea intrebarea: „De ce sa nu avem posibilitatea sa accesam TOATE aceste optiuni dintr-un singur loc? Ce-ar fi sa le putem accesa dintr-o aplicatie mobila care nu stiu cum se va conecta intr-un cloud unde le va gasi pe toate ?!„.

Avusesem tot in acea excursie o experienta si mai interesanta: am cumparat din tara un bilet la Il Classico (FC Barcelona – Real Madrid) si a fost crunt pina cind am gasit agentia de unde puteam sa ridic biletul pentru meci – am gasit-o cu dificultate pe o straduta obscurra, intr-o mansarda.

Sincer, m-am crucit putin! Chiar ma gindeam ca am luat teapa si ca nu voi putea intra la meci. Pastrind proportiile, agentia arata ca o pravalie din Obor si mirosea puternic a mucegai. La modul cel mai sincer … a fost sinistru!

Acesta fiind contextul si incercind sa concluzionez, shot-ul de expresso mi-a oferit provocarea pentru intoarcerea in Romania: o platforma sau aplicatie sau ce o fi care sa ma ajute pe mine ca turist sa am o experienta mai buna intr-un oras atit de ofertant precum Barcelona. Acesta a fost inceputul …

Principalele beneficii pentru consumatori pe care le aduce.

Platforma GOiN se adreseaza afacerilor care

 • au ca subiect vinzarea de bilete (dar si acelora care vind asigurari, sau servicii medicale, de transport, etc … in general, cam tot ce se poate digitaliza)
 • doresc sa securizeze accesul (la mai mult de 300$ biletul nu cred ca mai esti dispus ca organziator sa folosesti un QR Code trimis pe email)
 • sa aiba costuri reduse in ceea ce priveste suportul pentru Vinzare si Livrare de e-bunuri
 • sa incaseze banii instantaneu in contul sau bancar, fara comision

și end-user-ilor care

 • doresc sa gaseasca intr-un singur loc propuneri interesante (cum spuneam mai sus asigurari, medical, transport, etc)
 • au nevoie sa securizeze aceste bunuri (de ex cardul de sanatate sau biletul la Metallica la cocertul de aul viitor)
 • au nevoie de mobilitate (o aplicatie securizata accesibila de pe telefonul mobil – o sa te mire faptul ca nici Eventim nu ofera astazi asa ceva)
 • au nevoie de o aplicatie care le ofere posibilitatea de a trimite bilete catre prietenii lor si alte features specifice

In concluzie, aceasta platforma ofera afacerilor si end-userilor reduceri de costuri, mobilitate si securitate.

Care-i principala problema de care te-ai lovit in dezvoltarea proiectului?

Banii: La unul din evenimentele la care am participat pentru a gasi surse de finantare l-am intilnit pe dl Georgescu (unul din cei de la Arena Leilor) pe care l-am intrebat cite solutii pe an preia intr-un an ca Angel Investor. Mi-a raspuns: vad cam 500 de propuneri si iau intre 3 si 5 :)

Una dintre proleme este aceea ca nu exista solutii de finantare reale in Romania, u ne putem compara ici macar cu Polonia – iar talent inovativ in Romania exista din belsug.

Citi Unicorni cunosti in Romania? Eu stiu unul? In acelasi timp, companii precum Google, Amazon, NXP and so on sunt aici si folosesc inteligenta romaneasca.

Promovarea: nu am reusit sa identific poluri media care sa sustina start-upurile. Adica sa le sustina, zic! Asta inseamna ca le vor promova constant si vor pune efort pentru a testa si valida propunerile. Gasesc insa cu duiumul poluri media care ne spun in fiecare saptamina ce cifra de afaceri are OMV, cit este ROBOR-ul si alte prostii de acest gen.

Oare media nu poate ajuta altfel afacerile din Romania? Imi doresc sa reusim sa ajungem la un nivel suficient de mare de adoptie in Romania pentru a ne valida solutia si a e face o carte de vizita cu care sa putem merge spre vest.

Ce planuri de viitor ai cu platforma?

Obiectivele pe termen scurt:

 • consolidare in Romania
 • accesarea unei surse de finantare de 2 mil euro

Obiectivele pentru 9-12 luni:

 • finantare de 5-10 mil euro
 • start in SUA

Așa, pe final de acest scurt interviu, să reluăm pe scurt informații despre platformă. 

GOiN este o platforma care este dedicata creatorilor si organizatorilor de evenimente culturale si educationale din Romania.

GOiN este o platforma care ofera gratuit utilizatorilor aplicatia mobila GOiN Explorer, aplicatie unde cu care vor putea gasi si achizitiona, respectiv stoca pe telefonul mobil intr-un mod securizat bilete la evenimente.

GOiN este o platforma care ofera gratuit organizatorilor si creatorilor de proiecte aplicatia mobila GOiN Organizer cu care se vor valida biletele astfel incit accesul la eveniment sa nu poata fi fraudat (pentru 20 secunde se genereaza un QR Code care trebuie validat cu GOiN Organizer; dupa cele 20 secunde, QR Code-ul expira si trebuie regenerat din GOiN Explorer).

GOiN este un marketplace similar cu Amazon, Booking.com si Eventbrite.com, cu diferenta ca GOiN este gratuit – nu percepe nici un fel de comision.

GOiN se adreseaza celor care orgaizeaza evenimente mici si medii (concerte, expoziti, stand-up comedy) in spatii publice (pubs), precum si trainer-ilor, coach-i, evangelisti, etc., dar si celor care organizeaza workshopuri, cursuri si seminarii, conferinte.

In primul rind imi doresc ca acest proiect sa devina un proiect romanesc de foarte mare succes, monetizarea si exitul sunt obiective secundare. Nu cred ca voi dori vreodata, indifrent de suma, sa fac exit din acest proiect.

Imi doresc sa creez un mediu propice pentru dezvoltarea acestui proiect precum si a celor care vor veni, doresc sa imbunatatesc sau sa creez un context mai bun pentru inovatorii romani care sa aiba posibilitatea de a accesa mai bine resurse pentru dezvoltarea proiectelor lor.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)