Epson EcoTank L4160 review. Cam asta vreau eu de la un multifuncțional

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Adevărul este că Epson EcoTank L4160 nu este doar o imprimantă. Ci un multifuncțional, în care cei de la Epson au pus cam tot ce are nevoie acasă o familie obișnuită. Înainte să povestim puțin despre ce știe și ce nu știe să facă multifuncționalul acesta, da-ți-mi voie să-mi aduc aminte de prima imprimantă cu jet de cerneală pe care am folosit-o.

Mi-am tipărit pe ea lucrarea de diplomă (1998, ce vremuri) și întâmplător era tot Epson și tipărea color (minune pentru noi la vremea aceea). După câteva zeci de pagini trebuie curățat cartușul și aveam mereu grijă să nu tipărim la calitatea cea mai bună, pentru că nu aveam hărtie pentru așa ceva. Și apoi s-a terminat cartușul. Cine ne-o împrumutase, pusese în cutie și niște cartușe de rezervă. Am meșterit ceva timp până să le schimb și la sfârșit mâinile mele erau mai colorate decât paginile lucrării de diplomă.

Desigur tehnologiile au avansat de 20 de ani încoace. De la capete de imprimare cu rezoluție mai mare, tonuri mai multe de culori, conexiuni multiple, până la noile sisteme de alimentare cu rezervoare de cerneală – ceea ce aduce Epson EcoTank L4160 într-o lumină foarte prietenoasă pentru utilizatorii casnici. Adio cartușe, mănuși de plastic, pete de cerneală și nenumărate hârtii tipărite greșit.

Epson EcoTank L4160 rezolvă definitiv această problemă. Rezervoarele de cerneală sunt plasate frontal, așa că poți vedea mereu nivelul cernelii și le poți accesa foarte ușor pentru a completa. Mai mult, o chestie super simplă la care s-au gândit cei de la Epson atunci când au proiectat sistemul de umplere și care mi se pare genială este următoarea.

Fiecare recipient de umplere are un racord diferit pentru fiecare culoare. Adică nu ai nicio șansă să încurci culorile la umplere. Și sistemul efectiv de umplere sesizează când rezervorul este plin și evacuează în timpul alimentării aerul din rezervorul de cerneală, făcând umplerea un proces simplu, fără bătăi de cap.

Pentru mine, instalarea a fost extrem de simplă. Iată cum am făcut:

Mai întâi am scos toate protecțiile prezente: stickere, benzi adezive etc. Apoi am desfăcut capacul de la rezervoarele de cerneală și am umplut pe rând cele patru culori. Sincer îmi pregătisem un șervețel de hârtie, însă nu am am avut nevoie de el. Din recipienții cu cerneală, aceasta nu curge decât după ce se poziționează pe rezervor și se oprește atunci când acesta s-a umplut.

Iată mai jos, un film despre acest sistem al Epson EcoTank L4160, mi se pare ingenios realizat:

Odată umplute rezervoarele, imprimanta intră într-un proces de inițializare, care durează cam 10 minute. Mi-a fost recomandat să fac o aliniere a cartușelor, pentru a mă asigura că imprimarea va fi cât mai fidelă. Informațiile sunt afișate pe un display LCD puțin cam mic pentru mine, mai ales că acum sunt în perioada în care nu-mi pot pune încă ochelari pentru citit…

La pasul următor am fost întrebat dacă doresc să conectez imprimanta la rețeaua noastră wireless sau să printez prin WiFi direct. Am ales prima variantă, deoarece toate dispozitivele noastre erau deja conectate în rețea.

După ce s-a conectat la rețea, imprimanta Epson EcoTank L4160 a verificat și mi-a recomandat să-i actualizez softul. Ceea ce am făcut și a durat cam 5 minute.

Primele fotografii le-am tipărit de pe telefon, cu sistem Android. Din galeria foto, am ales comanda print și telefonul mi-a prezentat lista imprimantelor disponibile în rețea. Epson L4160 a apărut imediat, cu mențiunea că am fost redirecționat pentru instalarea unui driver pe telefon, din Play Store.

Apoi imprimarea s-a făcut extrem de simplu de pe telefon. Trebuie să fiți atenți la ce tip de hârtie aveți în imprimantă și să o selectați atunci când printați. La a doua încercare, am descoperit și menul de setări avansate din telefon pentru a seta opțiunea fără margini.

Am imprimat la fel de simplu și de pe ioS, de fapt, mai simplu, pentru că nu a trebuit să instalez niciun driver, imprimanta fiind compatibilă AirPrint.

Pe MacBook Pro, am instalat imediat imprimanta, fără să am nevoie de niciun driver. Ulterior am tipărit documente, fotografii având desigur mult mai multe opțiuni de tipărire.

La fel de simplu am și scanat, utilitarul de scanare din macOS funcționând identic indiferent de tipul multifuncționalului, cu opțiuni rapide de culoare, rezoluție și format de fișier obținut. (Eu am scanat un document pdf cu mai multe pagini, a fost foarte simplu).

Funcția AirPrint este grozavă a funcționat perfect, nu mai te interesează drivere, nici pentru print, nici pentru scan.

Atunci când mi s-a instalat pe MacBook, am văzut și ce adresă IP a primit de la routerul meu și ulterior i-am accesat din browser pagina de setări.

Am setat-o și ca imprimantă în Google Cloud și ulterior am tipărit direct din aplicațiile Google.

Și pentru că am avut acasă la Cristi câteva zile acest multifuncțional Epson Eco Tank L4160, l-am pus la treabă și iată ce am făcut cu el (adulți și copii – nu o punem la socoteală pe Luna, care s-a învârtit curioasă de câteva ori pe lângă el..)

Odată cu utilizările găsite, voi accentua și dotările care ni s-au părut folositoare și ne-au ajutat la lucru (sau la joacă).

Mai întâi, iată specificațiile care ne-au interesat pe noi, ale multifuncționalului Epson Eco Tank L4160:

Metodă de imprimare: Jet de cerneală (cap de imprimare Epson Micro Piezo™)

Rezoluţie imprimare: 5.760 x 1.440 DPI (poți să printezi documente, referate, poneii lui Patri, miile de fotografii ale lui David și așa mai departe, la calitate excelentă)

Viteză de imprimare : 33 Pagini/min. Monocrom (hârtie simplă), 15 Pagini/min. Colour (hârtie simplă),
69 Secunde per fotografie de 10 x 15 cm (Hârtie fotografică lucioasă Epson premium). (aici am cronometrat și am obținut 69 secunde la hârtie obișnuită și un timp mediu de imprimare de 2 minute și 47 secunde , folosind o hârtie premium cu cea mai bună calitate de printare – diferită de cea specificată în testele din fabrică.

Oricum, viteza e mai mult decât suficientă. De cele mai multe ori când tipăream documente, mai ales că tipăream wireless, de pe telefon sau laptop, până ajungeam la imprimantă, pagina A4 era tipărită deja.

Conexiuni: USB și WiFI – o mică observație. După mul timp, nu am mai folosit portul USB. Toate funcțiile sunt perfect accesibile prin rețeaua wireless pentru Epson Eco Tank L4160.

Am imprimat documente și fotografii de pe mai multe platforme, fără probleme de drivere: macOS HighSierra, Windows 10, Android 8, ioS 11. Fotografile le-am printat de pe Mac dar și de pe telefoane (Android și ioS).

Ca o concluzie, Epson Eco Tank L4160, e foarte potrivit pentru acasă, chiar și la birou. Nu aveți grija consumabilelor, deoarece cerneala venită odată cu multifuncționalul permite imprimarea a aproximativ 14000 pagini alb negru și 5200 pagini color.

Ușor de setat, cu menuri intuitive și un manual de instrucțiuni suficient pentru a fi instalat de un utilizator obișnuit, Epson Eco Tank L4160 vă permite să tipăriți, să scanați și chiar să copiați extrem de simplu, indiferent de platforma software pe care o folosiți.

Review la Epson EcoTank L4160 realizat de Mihai Stescu.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Epson EcoTank L4160 review. Cam asta vreau eu de la un multifuncțional”

 1. Nu știu când a fost scris acest articol, dar pot spune că experiența mea este cumva diferită.
  Trec peste faptul că s-a defectat la inițializare. Am trimis-o la reprezentanță, au schimbat placa de bază și acum e bine.
  Problema este însă fotografia. Nivelul de negru nu este suficient. Ca fotograf spun asta. Nu are proprietăți de pigment, prin comparație cu un HP 5525 de exemplu.
  Acestea au fost niște afirmații, dacă aveți vreo idee cum s-ar putea rezolva…

  1. Hmmmm, noi nu am patit asa ceva… Pe de alta parte, nici nu am pretentia sa spun ca sunt foarte sensibil la chestiuni de nuanta :) O sa transmit mai departe celor de la Epson, poate este o ”smecherie” sau ceva ce se poate face :)

 2. Buna ziua
  Cred ca ar trebui mentionat ca aceste imprimante ciss au nevoie dupa vreo 2500 de pagini listate de o anumit kkey de resetare tampoane, care se face soft cu ajutorul unui program pe care il comercializeaza unii comercianti de astfel de imprimante. Un soft care costa in jur de 50 ron si de care ai nevoie ca sa m-ai poti lista o perioada…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)