Cum să economisești până la 7% din bugetul de vacanță

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Text primit de la Revolut (despre care v-am mai spus pe blog, în ideea că îl folosesc și o să vă mai spun câteva concluzii după ceva vreme), pe care vi-l dau fix cum l-am primit, fără să schimb o virgulă. Adică tot ce vedeți le aparține, așa că pe cei de la Revolut să îi luați la întrebări suplimentare, ok? :D

Știai că poți economisi până la 7% din bugetul de vacanță și că poți cheltui bani, fără taxe și comisioane ascunse, oriunde în lume, la cursul de schimb valutar interbancar? Experții în călătorii de la Revolut, aplicația care te ajută să faci toate astea, știu care sunt problemele călătorilor legate de bani și greșelile cele mai frecvente. Citește mai departe ca să descoperi recomandările lor care te vor ajuta să economisești bani data viitoare când călătorești.

1. Nu schimba niciodată bani în moneda locală!

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac călătorii și pentru care plătesc nejustificat de mult. Dacă mergi la o bancă locală înainte să pleci, vei plăti un comision la cursul de schimb valutar interbancar. Dacă alegi o casă de schimb valutar, cel mai probabil vei sfârși prin a plăti un comision la suma schimbată, pe lângă cursul de schimb valutar prost. Nu mai vorbim aici despre schimbul de bani în aeroportul de plecare sau la destinație. În aeroporturi vei găsi cel mai prost curs de schimb valutar și comisioane mari. Dacă luăm exemplul aeroportului Henri Coandă din București, cursul de schimb valutar RON – EUR acum câteva săptămâni era de 4.1 (da, ai citit bine, față de cursul BNR de peste 4.6).

E posibil să te întrebi acum ”Ok! Și ce fac dacă am nevoie de numerar?”. Știm că în anumite zone e posibil să ai nevoie de numerar la tine ca să te simți în siguranță și avem o soluție! Mergi la primul bancomat după ce aterizezi și scoate banii de care ai nevoie pentru situațiile în care nu poți folosi cardul, direct de pe cardul tău Revolut. Îți recomandăm să eviți bancomatele care percep taxe suplimentare pentru retragerile în numerar de pe carduri prepaid. Dacă folosești cardul tău bancar pentru a retrage numerar, vei plăti de cele mai multe ori o sumă fixă pentru retragere, alături de un comision procentual aplicat la cursul de schimb valutar. Da, taxe și comisioane din fondul tău de vacanță!

2. Alege întotdeauna să plătești în moneda locală

Un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere: e important să alegi să plătești în moneda țării în care te afli și nu în RON, atât la bancomate cât și la cititoarele de carduri. Alegând asta, schimbul valutar este efectuat de Revolut la cursul de schimb interbancar. Dacă plătești în moneda cardului, banca din străinătate va face conversia și va aplica propriul schimb valutar.

3. Asigurarea de călătorie

Siguranța este mereu pe primul loc și ai nevoie de o asigurare de călătorie bună atunci când călătorești în străinătate ca să poți sta liniștit. De cele mai multe ori, liniile aeriene și agențiile de turism vor încerca să îți vândă și asigurarea de călătorii: în majoritatea cazurilor însă, acoperirea nu este adecvată, iar prețul este nejustificat de mare. Poți folosi asigurarea de călătorie oferită de Revolut, pornind de la un preț de 5 RON pe zi (prețul variază în funcție de destinație).

4. Încadrează-te în buget!

Cheltui bugetul de vacanță fără să îți dai seama pe ce? Am fost cu toții în această situație și, deși ne-ar plăcea să avem bugete nelimitate, în realitate lucrurile stau diferit. Poți controla mai bine cheltuielile și poți ști oricând câți bani mai poți cheltui.

Plătește cu cardul Revolut și soldul va fi actualizat automat, în așa fel încât știi mereu câți bani mai ai disponibili. E simplu să îți gestionezi bugetul atunci când primești notificări după fiecare plată și poți vedea în orice moment cât ai cheltuit și pe ce!

5. Nu plăti cu cardul bancar în străinătate!

Nu e o idee bună să folosești cardul tău bancar pentru plăți în străinătate! Băncile mari câștigă milioane din taxele și comisioanele pe care le percep atunci când plătești cu cardul peste hotare. Deși plata în sine nu te costă nimic, banca aplică un comision la cursul de schimb interbancar atunci când plătești într-o monedă diferită de cea în care a fost emis cardul. Iar comisionul este de până la 7% în România!

La asta se adaugă faptul că ești taxat de două ori atunci când călătorești din România în afara zonei EUR, pentru că banca va face schimbul valutar din RON în EUR, iar apoi din EUR în moneda locală. Da, ai citit bine: plătești comisionul de două ori, tot din bugetul de vacanță!

Cu Revolut poți cheltui bani oriunde în lume, în 150+ monede, fără taxe și comisioane ascunse, la cursul de schimb real! Iar dacă ai urmărit cursul de schimb valutar de-a lungul timpului și vrei să profiți de un anumit curs, cu Revolut poți deține și schimba 25 de monede prin simpla apăsare a unui buton, fără taxe, direct din aplicație! Asta înseamnă că poți deschide oricând un cont de EUR și poți schimba direct din aplicație, la cel mai bun curs de schimb valutar de pe piață.

Utilizatorii Revolut au economisit deja 200 milioane de EUR. Încearcă și tu!

Anul trecut călătorii ca tine au plătit peste 5 miliarde de euro în taxe pentru că au făcut schimburi valutare și au plătit cu cardurile lor bancare în străinătate. Revolut și-a propus să oprească asta și să înlăture granițele fizice. Cei peste 2 milioane de utilizatori din Europa au economisit deja mai bine de 200 milioane de EURO – încearcă și tu!

Cardul tău Revolut nu trebuie să îți lipsească vara asta! Descarcă aplicația, fă-ți un cont curent (durează 60 de secunde) și comandă cardul care te ajută să îți controlezi mai bine banii, acasă și în străinătate. Când te întorci din vacanță, Revolut va deveni partenerul tău financiar de încredere: un cont de zi cu zi care te va ajuta să îți gestionezi întreaga activitate financiară!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Cum să economisești până la 7% din bugetul de vacanță”

 1. Salut,
  Știi cumva ce bancă din România nu percepe comisioane/taxe/dublă conversie etc. la transferul (prin top-up cu cardul) către contul de lei Revolut?
  Întreb pentru că Unicredit face dublă conversie lei-euro și euro-lei. Pentru 100 lei transferați ei îți iau 101,4 lei (aproximativ).
  Mulțumesc

  1. Buna!
   ING-ul nu percepe comision atunci cand transferi bani prin „Top up” Revolut. Valabil atat pentru tranzactiile in RON (Top up RON in Revolut din cont RON ING) cat si pentru cele in euro (Top up EUR in Revolut din cont EUR ING).

 2. ok articolul fix acum 2 saptmanibuncoleg de servici mi a aratat.demonstrat cum a schimbat euro la un curs super bun..chiar e ok..merita

 3. Prostii:
  – o asigurare medicală pentru 8 zile costa de la 30 RON si chiar ești asigurat
  – orice deținător de card interesat de cheltuieli are aplicație pe telefon cu soldul si cheltuielile pentru orice card al oricărei bănci
  – sunt tari, sau locuri unde nu sunt bancomate
  – daca vrei sa închiriezi mașina e musai card de credit
  – si multe alte aspecte scrise de cineva care nu a călătorit prea mult sau chiar deloc
  – dar cum sunt multi fraieri pe lumea asta, continuati

  1. N-a zis nimeni că se foloseşte cardul, oricare, şi pe vârful Everest, dacă ajungi 🤣 E logic că se foloseşte acolo unde există sistemul plăţi sau retrageri numerar cu orice card bancar. Plăţile online la utilităţi sunt foarte rapide.
   Îl folosesc de câteva luni şi în afara ţării, e super.
   Nu trebuie despărţit de telefonul pe care este aplicaţia, altfel poate fi blocat la prima utilizare până comunici că sunt ambele asupra ta şi nu te-a buzunărit nimeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)