Povestea lui David, băiețelul cu autism, cu două expoziții foto personale

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Am scris peste 13.500 de articole pe blog. Vă spun asta nu ca să mă laud, ci ca să înțelegeți cât de emoționat am fost încât nu am fost în stare să mă adun să scriu cu de la mine putere despre expoziția lui David și am ales varianta copy/paste de la ce mi-a trimis tatăl său, Mihai.

Îl cunosc pe David de câțiva ani. Un copil absolut minunat. Cu părinți eroi. Așa cum, cred, sunt toți părinții cu copii care sunt un pic altfel. Teodora și Mihai sunt cu adevărat fenomenali, dedicați total integrării lui David nu doar în lumea din jur, ci în chiar viața lui. Doi oameni care sunt o binecuvântare pentru oricine se poate considera prieten cu ei, pentru că, Doamne, cât de mult pot să îți pună lucrurile în perspectivă astfel de întâlniri cruciale în viață

Și de aici urmează povestea spusă chiar de părinții lui David. Cu mențiunea că sunteți toți invitați la doua expoziție foto personală a lui David, vernisajul are loc vineri 2 Martie la ora 18, la Gallery Cafe (Str. Leonida, nr. 9 – 11), iar expoziția poate fi vizitată până în 8 martie.


David a fost diagnosticat cu autism înalt funcțional când avea 2 ani, astazi e la o scoala cu programa normală, e pasionat de calatorii si e la a doua expozitie de fotografie.

Autismul a fost o veste teribilă pentru noi (Teodora și Mihai, părinții lui David). Aflam atunci că David e afectat de un sindrom pentru care nu există tratament. Autismul este o condiție cu care David va trăi toată viața și pe care i-o influența, comportamentul său atipic și percepția sa aparte îngreunându-i o integrare normală în societate, începând cu școala și perioada copilăriei și ulterior în viața profesională.

La început am fost pierduți, mai târziu ne-am adunat puterile și am hotărât să luptăm cu toate puterile noastre pentru a-l integra pe David în societate și pentru a spera într-o viitoare independență a sa. În ultimii 10 ani am făcut tot ce ne-a stat în putere și l-am inclus pe David în o mulțime de terapii.

Am început cu terapia ABA (de bază în recuperarea copiilor autiști) și am continuat cu terapie ocupațională, logopedie, sport, terapie cu delfini etc). Alături de noi, mulți prieteni și oameni necunoscuți i-au dat o șansă lui David, susținâmdu-l continuu.

Și sansa oferită a fost una extraordinară. David a traversat momentele grele și devine în fiecare zi un copil mai bun, integrarea sa fiind una vizibilă. David merge la o școală normală (privată, deoarece lupta cu școala de stat am pierdut-o de mult timp) unde s-a integrat și unde descoperă în fiecare zi minunile lumii, în cunoștințele pe care le acumulează acolo.

Principala grijă a noastră ca părinți este ca David să fie independent când va fi adult. Din acest motiv încercăm să-i găsim preocupări care pot deveni ulterior o profesie care să-i permită să se întrețină, să-și întemeieze o familie și să fie un membru activ al societății.

De aproape trei ani, David este pasionat de fotografie și de geografie. Acesta este motivul pentru care l-am încurajat să pună pe picioare un proiect fotografic numit #jurnaldefotograf.

Prima expoziție din cadrul proiectului #jurnaldefotograf a avut loc în octombrie anul trecut și a prezentat fotografii din Laponia, unde David a călătorit până la cercul polar.

Alături de David sunt încă de la început Dragoș Asaftei, ca și mentor – Dragoș îl ghidează pe David în fotografie, dar și Cristina Bazavan, care îl încurajează să-și spună poveștile din spatele fotografiilor.

Proiectul #jurnaldefotograf l-a dus pe David în Australia, unde a făcut mii de fotografii, multe dintre ele urmând a fi expuse în a doua expoziție personală, pe care o inaugurăm vineri 2 Martie la ora 18, la Gallery Cafe (Str. Leonida, nr. 9 – 11).

Vă invităm cu drag să veniți la expoziție, să ne bucurăm împreună de modul în care David vede lumea, dovadă fiind fotografiile făcute de el.

selfp

Expoziția este deschisă pentru oricine, în perioada 2 – 8 martie, la Gallery Cafe (Str. Leonida, nr. 9 – 11), zilnic după ora 15.

Pentru noi, parinții lui, expozițiile lui David nu sunt doar o confirmare a pașilor pe care-i face pentru integrare, ci și un mesaj de încurajare pentru alte familii aflate in ipostaze similare. Speram să le dam puțina putere și o speranță în plus că munca susținută și identificarea unei pasiuni a copilului pot duce la o mai ușoară integrare a lui.

Proiectul #jurnaldefotograf este o inițiativă a Cristinei Bazavan și a lui Dragoș Asaftei, susținut de: Canon România, AV Store, Koperativa 2.0, Garmin România,

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Povestea lui David, băiețelul cu autism, cu două expoziții foto personale”

  1. Respectul meu pentru parintii din Romania (ca sunt multi in siuatia asta) atat de greu incercati este imens. Eu insami mama de copii mici, ma vait de multe ori desi ai mei sunt sanatosi, Slava Domnului. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum e sa fii in locul unui parinte al carui copil are nevoie de mai multa atentie si enorm de mult consum emotional gandindu-te mereu cum sa faci ca puiul tau sa poata deveni un adult independent. Le doresc multa putere parintilor, credinta in Dumnezeu si speranta ca, de multe ori, unde medicii si psihologii dau gres, intervine Divinitatea si aranjeaza lucrurile. Sper ca oamenii sa vina la expozitie in numar cat mai mare pentru a privi prin ochii unui copil minunat :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)