Barna Csiszar despre fotografia perfectă. Care există și nu prea…

Cu Barna Csiszar am povestit pentru că a fost unul dintre mulții inimoși care au răspuns provocării mele cu oile. Și, din vorbă în vorbă (pe mail), i-am propus să îmi răspundă la câteva întrebări. Ca să îl cunoașteți mai bine :)

Cristian China-Birta: Cateva rânduri despre tine, pe scurt, asa, ca introducere.

Barna Csiszar: Am sa incep cu cateva randuri despre mine. Sunt nascut in 1979 in frumosul oras Brasov. La sfarsitul lui 2012 am plecat in Marea Britanie in speranta ca am sa gasesc o viata mai buna acolo. Am gasit o lume a “usilor deschise”, dar in acelasi timp si o lume a sclaviei moderne. Ma consider o persoana puternica, trecuta prin toate incercarile vietii.

Ce inseamna pentru tine fotografia?

Pasiunea mea pentru fotografie o am de mic copil, de prin scoala generala cand am urmat cursuri de fotografie, prelucrare si developare foto . Fotografia este parte din viata mea, a fost dintotdeauna hobbyul meu pe care incerc sa il cultiv permanent. Momentele cand “ies la vanatoare” sunt foarte intense, pline de adrenalina si emotii, dar in acelesi timp si foarte relexante, iar momentele in care surprind cadru perfect imi aduc deplina satisfactie.

Fotografia este mai mult tehnica sau mai mult arta?

Pentru mine arta inseamna cea mai puternica si profunda expresie a creativitatii omului. Fotografia si ea, este categoric arta, creata si exprimata diferit de fiecare fotograf, vazuta si conceputa diferit de fiecare privitor. Bineinteles ca trebuie sa folosesti anumite tehnici fotografice insa combinate cu multa imaginatie, migala, atentie, simt estetic si pasiune.

Exista o fotografia perfecta? Nu neaparat din punct de vedere tehnic, ci ca stare. Ce ar presupune asta?

Exista perfectiune in fotografie in mod clar, insa aceasta perfectiune este pusa in balanta de ochiul celui care priveste fotografia. Totodata exista cadre perfecte, tehnic vorbind, care nu reusesc sa transmita nimic si exista cadre care in ochiul unui profesionist nu sunt corect realizate dar care transmit stari sau reusesc sa transpuna privitorului povestea fotografiei.

Daca ar fi sa alegi o fotografie cu natura din Romania ca sa o trimiti unui strain ca motiv de a veni aici, care ar fi aceasta?

O fotografie care sa surprinda oamenii, traditiile, obiceiurile, bisericile fortificate din Colinele Transilvaniei. Greu de surprins toate acestea intr-un singur cadru, dar nu este imposibil.

Un comentariu la “Barna Csiszar despre fotografia perfectă. Care există și nu prea…

  1. Nicoleta Reply

    Foarte frumoase fotografiile ! Felicitari si mult succes fotografului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.