eCUORE – inițiativa românească care folosește AI ca să ajute suferinzii de boli cardiovasculare

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

eCUORE este o inițiativă de care pun pariu că o să mai auziți. Pentru că promite foarte mult. Și pentru că – de fapt cu asta ar fi trebuit să încep… – inițiatorii își propun să rezolve o problemă ucigătoare (la propriu!) a vremurilor noastre: ajutarea celor care sunt în pericol din cauza bolilor cardiovasculare.

ecuore liviu chirilaL-am cunoscut pe Liviu Chirilă de la eCUORE când l-am văzut la seminfinala excelentei competiții de antreprenoriat social Chivas Venture. Și am ridicat sprânceana în timpul prezentării sale. Din două motive: 1. soluția pe care o propunea el (aveți mai jos toate informațiile) era foarte out of the box, dacă îmi permiteți forțarea limbii române 2. fiecare frază pe care o pronunța era motiv de alte multe întrebări, atât de multă curiozitate a stârnit proiectul acesta :)

Ce este pe foarte scurt eCUORE: niște tricouri inteligente, care citesc datele ECG. Asta pe scurt, cum ziceam. Mai multe aflați mai jos. Și o să vă placă, zic.

I-am trimis lui Liviu câteva întrebări pe mail. Și uite că a ieșit mini-interviul de mai jos :)

Da întâi o prezentare video, pe scurt, a beneficiilor pe care le aduce eCUORE.

Cristian China-Birta: Orice initiativa, orice proiect nu exista in afara celui care l-a gandit. Asa ca, pentru inceput, cateva cuvinte despre tine, sa intelegem cine este omul intai.

Liviu Chirilă: Ca pregatire, am absolvit studiile teologice dar am decis sa activez in domeniul IT ca si angajat pana in 2012 acumuland o vasta experienta atat teoretica cat si practica lucrand pentru zona corporate. Din 2012 am trecut in „barca antreprenoriatului” incercand sa strabat prin labirintul numit „a fi antreprenor in Romania” – vedem pentru cat timp. Imi place sa cred despre mine ca reusesc sa gasesc solutii simple la probleme complexe.

Conform Myers-Briggs – Role: Analyst – Strategy: People Mastery – The Debater (poate si de la zodie).

In aceasta initiativa am reusit sa atrag in timp cativa oameni de mare valoare cu care ne-am unit energiile pentru a crea eCUORE.

Cum ai descrie pe scurt proiectul vostru? Si, pentru ca vorbim despre un business social, ce problema rezolva?

Descriere: o idee indrazneata (considerata de unii chiar nebuna) pusa in practica, aceea de a crea un doctor non-uman capabil sa preia cu succes taskurile repetitive ale medicilor cardiologi (algoritmi de inteligenta artificiala capabili de a analiza, detecta si alerta in timp real evenimente din datele ECG).

Ce ne-am propus sa rezolvam: accesul la solutii medicale de diagnosticare si monitorizare primara pentru cat mai multi oameni. Datorita lipsei acute de medici coroborat cu o crestere a cheltuielilor in sanatate credem ca introducand in lumea medicala a tehnologiilor de noua generatie (AI) incorporate in tricourile inteligente eCUORE si/sau aplicatii mobile de interpretare a unui traseu ECG prin simpla fotografiere (foarte utila in zona serviciilor de urgenta / ambulante) vom reusi intr-un orizont de timp sa dam o sansa la viata pacientilor cardiaci (bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in Romania si in lume).

Da-mi trei argumente pentru care cineva ar merita sa va sustina proiectul.

1. Pentru ca peste 120.000 de romani mor anual in Romania din cauza bolilor cardivasculare (peste 17 milioane in lume) iar urmatoarea persoana ar putea fi cineva drag noua…

2. Pentru ca prin tehnologiile la care lucram (suntem inca in faza de R&D) vom creste calitatea vietii a pacientilor cu risc cardiovascular cat si a familiilor acestora (monitorizare continua si alertare servicii medicale).

3. Pentru ca fara un redesign profund a sistemului romanesc de sanatate credem ca in curand situatia la noi va fi dramatica (in urmatorii ani vor iesi la pensie persoanele nascute in perioada boom-ului demografic 1960-1970 ceea ce va aduce dezechilibre macroeconomice majore). Daca esti un simplu cetatean, antreprenor sau politician va trebui sa te ingrijoreze ca nu va mai avea cine sa iti ofere asistenta medicala la nevoie sau cine sa ocupe locurile de munca vacante.

De ce ai aplicat și cu ce te-a ajutat participarea la Chivas Venture?

Pentru ca mi-a povestit mai multe Catalina Turlan (una din simpaticele de la agenția Fantazia PR – nota mea :D) cand ne-am intalnit la IMWorld :) Si am rezonat.

Pentru ca Chivas face o treaba minunata cu aceasta initiativa si sper sa continue pentru ca e nevoie de constientizare si implicare din partea cat mai multor persoane/companii pentru a rezolva si/sau amelioara problemele din jurul nostru. Daca imi permiti paralela: avem nevoie de un plan Marshall care sa plece din core-ul societatii romanesti pentru a mai fi relevanti in sec. 21.

Cum crezi ca ajuta o astfel de conpetitie ideea de business social in Romania?

Printr-o promovare intensa a celor care produc valoare (din punct de vedere social) in societatea noastra (sub forma acestor startup-uri participante in competitie) sper sa ne putem „trezi” si sa „FACEM O TARA CA AFARA”.

Un mesaj in exclusivitate pentru cititorii blogului meu.

Ii asigur ca vom face tot ceea ce este omeneste posibil ca tehnologia la care lucram sa ne fie accesibila noua pentru a trai mai mult si putin mai bine. Initiativa romaneasca din inima pentru inima romanilor… si nu numai.

Prezentarea lui Liviu de la iCEE.fest 2017.

PS Dacă tot vorbim despre sănătate, vă recomand să citiți și ce am învățat eu despre cât de important este mindsetul când treci de la 105 kg la 90 kg :)

Photo by Tim Marshall
Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “eCUORE – inițiativa românească care folosește AI ca să ajute suferinzii de boli cardiovasculare”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)