Există un grup cultural pe facebook unde blogurile sunt interzise. Dar siteurile cu filme furate nu

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Există un grup pe facebook, numit ”Zi-mi un film bun!”. În care, până deunăzi, am fost membru. Nu am nici cea mai mică idee dacă eu am vrut să fiu acolo sau dacă m-a băgat cineva cu de-a forța. Dar nici nu contează asta pentru discuția de față. Ce contează este că azi am ieșit din acel grup. Râzând. Mă rog, amuzat puțintel și trist puțintel. Să vă explic.

Din când în când pun niște articole pe niște grupuri. Dar numai dacă au legătură cu specificul grupului. Pe ideea de win-win: eu aduc valoare informațională acolo, la schimb primesc niște clickuri (puține, chiar foarte puține, îmi spune experiența; o fac și pentru că vreau să testez permanent zona aia, din rațiuni de consultanță social media).

Photo by Octavio Fossatti

Azi dimineață am pus link înspre articolul meu de pe blog cu lista cu câteva sute de seriale. Pe motivul că o grămadă de oameni mi-au spus că este o resursă utilă și că ar fi bine să o pun pe blog, să rămână, să fie accesată, să fie folosită. Ceea ce am și făcut, desigur.

Imediat ce am pus linkul pe grup, cineva mi-a atras atenția că încalc regulile grupului. Mirat, mă uit să văd ce am încălcat. Și văd: ”Sunt binevenite trailere, eventual recenzii ale filmelor de pe diferite site-uri (dar nu blog-uri personale)”.

Mă mir. Căci mi se pare ciudat, în 2017, să faci o astfel de distincție între site și blog (oricum se cam estompează linia asta de demarcație, o să revin asupra chestiunii într-un articol separat). Și mi se pare ciudat să zici implicit că niște siteuri aduc mai multă plus valoare decât niște bloguri (încercați invers și vedeți că enunțul are aceeași valoare).

Pe mirarea asta, mă uit să văd ce chestii sunt pe grup, adică să îmi dau seama de ce lista mea cu sutele de seriale nu este valabilă doar pentru motivul că a apărut pe un blog. Și văd pe grup linkuri lăsate acolo fără nici o problemă de pe topfilmeonline.net sau de pe filmeserialeonlinehd.biz, ca să dau doar două exemple.

Și pălesc. Și mă ia rușinea. Căci, evident, un amărât de blog ca al meu nu are cum să se compare la nivel de creator de conținut cu acești doi mastodonți ai contentului autohton (și nu numai, chiar și din Bulgaria!), a căror principală calitate este că sunt siteuri și nu bloguri, față de al meu, care este blog și nu site.

Dar, stați! Căci filmeserialeonlinehd.biz este blog! Adică chiar este blog! Ca format, ca template, ca orândurire a materialelor, chiar și în cod vezi că folosește o platformă de blogging! Well…

Bun, dincolo de glume de astea de șantier, vine întrebarea: WTF?! Adică regulamentul grupului lasă siteuri de astea, iar bloguri nu doar pentru că sunt bloguri? Tristețea în fața unei astfel de gândiri vine agale. Și pleacă repede, vă dați seama. Căci unii trebuie să ne ocupăm să scriem pe bloguri, nu să încercăm să curățăm virușii pe care ni i-am descărcat în laptop încercând să accesăm siteuri serioase cu filme furate, nu bloguri de amărășteni vai mama lor.

Bine, la urma urmei, există și grupuri de maneliști. Dar măcar ăia nu o ard intelectual, ci își asumă faptul că sunt ceea ce sunt. Dar când vrei să culturalizezi poporul filmogen (gen), dar tu o arzi cu regulamente de astea, care lasă siteuri cu furăciuni și cu viruși, dar bloguri nu (încă râd, jur!), ei bine, tot un fel de două feluri ești și tu. Mă rog, dacă nu cumva cei care au siteurile alea cu pușcături au făcut grupul, caz în care, evident, blogurile sunt dușmanul. Dar asta este o altă discuție, firește.

PS Tot pe grupul cu pricina sunt linkuri de la siteuri gen palarisme.ro, cinemasfera.ro (blog și ăsta, apropo, nu site) și chiar un clip al unui youtubber, care nu are nici o legătură cu filmul. Oh, wait, este videoblog, nu blog, asta era!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Există un grup cultural pe facebook unde blogurile sunt interzise. Dar siteurile cu filme furate nu”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)