Pe scurt: pe 27 și 28 mai o să fiu prezent în Piața Universității la Banii Tăi Expo. Pentru că am decis că am nevoie de alfabetizare financiară, așa cu au nevoie 78% dintre români. O să particip la seminarii gratuite despre cum să îmi gestionez banii, o să povestesc cu brokerii și cu reprezentanți ai companiilor listate la bursă și o să văd live cum se deschide bursa. Pe larg, dacă vă interesează subiectul, mai jos.
–––––-
Zilele trecute am căzut pe un film pe nuș ce film (așteptam să termine aia mică baia, ca să pot să o duc la culcare și să îi citesc povestea de noapte bună). M-am oprit pe filmul ăla pentru că l-am văzut pe Dominic Purcell, actorul care mi-a rămas la coracon de când cu Prison Break (unul din extrem de puținele seriale pe care le-am urmărit la un moment dat). El juca rolul unui agent de ăla de transportă banii între bănci sau ceva. La un moment dat, cum era criza aia financiară, are o discuție cu brokerul lui, iar ăsta îl informează că acțiunile lui, ale lui Dominic, s-au prăbușit și că e grav și de astea.
Răspunsul mi l-am dat tot io. Uitându-mă la mine. Pentru că nici eu nu am investit în acțiuni la bursă. Deși, din punct de vedere al venitului, aș fi putut. De ce nu am făcut-o? Habar nu am…
Un răspuns perfect valabil ar fi clasicul nu m-am gândit la asta. Pur și simplu. Nu m-am gândit că ar fi o opțiune pentru mine. De ce nu m-am gândit? Ajuns în acest punct al discuției, oricum aș da-o și oricum aș învârti-o, răspunsul poate fi doar unul singur (chiar dacă mi-e târșală să recunosc…): nu am educația financiară corespunzătoare ca să înțeleg 1. cum m-ar ajuta o investiție pe bursă 2. cum să fac acest lucru.
M-am cam pleoștit când am realizat asta. Pentru că – mă știți doar! – sunt aroganța întruchipată. Și să ajung de unul singur (cea mai bună variantă, de altfel) la concluzia că sunt chestiuni la care sunt pastă nu mi-a picat foarte bine, după cum vă puteți închipui… Și am decis, pe cale de consecință, să iau măsuri.
Primul pas a fost să fac o scurtă documentare, ca să văd unde mă situez, cum ar veni. Și am aflat, dintr-un studiu, S&P Global că mă încadrez lejer în cei 78% dintre români pentru care educația financiară este doar o sintagmă precum transpirat de pinguin imperial; adică știm că există așa ceva în lume, dar habar nu avem care-i faza. Ceea ce este trist, foarte trist… Și, ca să mai pun niște picături la această tristețe, doar Albania, Macedonia, Armenia și Kosovo stau mai prost ca noi din acest punct de vedere. Mno…
Citind eu tot felul de chestiuni pe subiectul în cauză, cumva m-a pălit concluzia că suntem, ca națiune, în nevoie stringentă de alfabetizare financiară. Să vă explic un pic, așa, ca la școală, de ce zic asta.
Trag nădejde că este clar pentru toți că nu ai cum să trăiești în vremurile astea moderne dacă nu ești integrat, cum ar veni, în fluxul financiar al lumii. O zic așa, generic, dar ați înțeles voi ce vreau să zic. Doar că, pentru a fi integrat în acest flux, ai nevoie de niște tool-uri. Care, ca în cazul școlarizării, încep de la a învățat literele și se duc până la doctor docent magna cum laude și de astea. Evident, românii sunt majoritar la nivelul la care ar trebui să se gândească să bată timid la ușa clasei I, care să le ofere posibilitatea măcar să deschidă Abecedarul ăsta financiar.
Zic din nou: faptul că înveți Abecedarul financiar nu însemnă implicit că te apuci imediat ce ai închis ultima copertă de tranzacții pe bursă. La fel cum, dacă ai terminat de studiat Abecedarul clasic, nu te apuci să scrii un roman. Dar finalizarea acestui document, în ambele cazuri, îți oferă oportunitatea de a face așa ceva. Adică, în primul caz, să investești pe bursă, în al doilea, să scrii un roman. Cândva. Când ești pregătit. Când ai calculat foarte bine ce și cum.
Ar cam trebui să ne apucăm de această alfabetizare financiară. Eu, cel puțin, am început să fac niște pași mici, dar fermi, știți voi, chinezu style :D Și tot pe linia asta de pași următori o să mă duc să mă plimb puțin și pe la Banii Tăi Expo, pe 27 și 28 mai, în Piața Universității din București. Care, cel mai probabil, este cel mai bun eveniment pe partea asta de alfabetizare financiară din ce am găsit eu în perioada asta.
O să puteți participa la seminarii gratuite despre cum să îți gestionezi banii, o să puteți discuta direct cu oameni care asta fac și asta visează (vorba reclamei :D) și o să puteți – așa, ca pată de culoare – să asistați live la deschiderea bursei. Nu prea știu ce înseamnă asta, dar și de aia vreau să merg să văd, pe 27 mai, la ora 9.45 :))
Pe siteul evenimentului aveți programul (pe principiul dacă vreți să ajungeți doar într-un anumit interval orar) și un foarte interesant ghid pentru investitori, care aduce al dreaqu de bine cu Abecedarul ăla financiar despre care v-am tot spus în rândurile astea!
Cum a fost la evenimentul de anul trecut, vedeți în filmul de mai jos.
https://youtu.be/Amszvh6H-x4
3 thoughts on “România are nevoie de alfabetizare financiară. Pentru că trei sferturi din români sunt analfabeți financiar!”
Dacă sunt și banii mei la expoziția aia, să le transmiți din partea mea toate cele bune și că eu sunt bine, dar ei (banii mei) îmi cam lipsesc. :))
Mulțumesc! :))
Le transmit :))
Eu am avut actiuni la bursa prin 2007 parca. S-a ocupat sotul de aceste tranzactii. dupa marea criza care a afectat toata lumea, brokerii ne-au linistit spunand ca deocamdata suntem pe minus, dar ne vom reveni..aceeasi raspuns il au de ani buni. Probabil ca ne vom reveni, dar eu nu mai pun bani la bursa..cel putin nu in Romania.