Tot respectul, Andrei Avădănei, pentru DefCamp!

Cumva, nuș cum se face, dar avem obiceiul (cam prost, după umila mea părere) să credem că evenimente mari, la care ne place să participăm și de la care avem de învățat se cam organizează, așa, ele singure, sărăcuțele. Și nu că există, în ordinea pașilor, cineva care s-a gândit să facă un astfel de eveniment, apoi cineva care a zis ”mă bag și eu” și apoi cineva care s-a ocupat ca lucrurile să se întâmple. Iar, când ”cineva”-ul inițial merge până la capăt, apoi atunci iese cel mai bine.

Andrei Avădănei și DefCamp sunt exemplul pe care vi-l dau astăzi. Căci – sper că ați văzut – am vorbit aici în dese rânduri despre eveniment, dar nu și despre cel care a inițiat această ispravă. Corectez un pic această eroare de parcurs și zic doar atât: tot respectul, Andrei, pentru așa ceva!

Andrei AvadaneiDefCamp 2015, cea mai importantă conferință din România dedicată securității cibernetice, s-a desfășurat între 19 și 20 noiembrie, în București, și a reunit peste 850 de participanți. Aproximativ un sfert dintre aceștia au fost străini, provenind din peste 30 de țări. Evenimentul a reușit să creeze, în două zile, o diversitate culturală unică în România și Europa de Sud-Est pe zona de securitate cibernetică. A șasea ediție DefCamp a fost marcată și de două evenimente în premieră, pe lângă deja consacratul DefCamp Capture the Flag (D-CTF.) Este vorba de IoT Village, susținut de Bitdefender, și de App2Own Bug Bounty, care a avut sprijinul Orange România.

Finaliștii D-CTF au fost: Dragon Sector – o echipă din Polonia (locul 1, câștigând 1.500 euro), Tasteless – o echipă mixtă europeană, adjudecându-și locul 2 de 1.000 euro și Flux Fingers – o echipă din Germania, pe locul 3, care a primit 500 euro. (clasamentul final poate fi consultat aici)

Revenind la celelalte două competiţii, IoT Village s-a bucurat de un succes neașteptat, iar anul viitor se ia în calcul să devină una dintre activitățile principale, dublându-se numărul de dispozitive. Mai mult, în acest an toate dispozitivele puse la dispoziția participanților au fost „sparte”, iar majoritatea vulnerabilităților identificate vor fi raportate producătorilor. La App2Own Bug Bounty, 95 de specialiști au generat peste 400.000 de încercări de atac. Acestea s-au concretizat în 71 de rapoarte validate, care urmează să fie implementate de experții Orange împreună cu Fortinet.

În 2015, DefCamp a fost organizată de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR) cu sprijinul Orange România, Bitdefender și Checkmarx și susținut de Ixia, Safetech, Beyond Security, Cert Sign by UTI, DELL SecureWorks, DELL SonicWALL şi Fi-Ware.

„Ne așteptam la circa 700 de participanți și ne-am bucurat că am adus alături peste 850 de oameni interesați de securitate informatică, de cum pot fi îmbunătățite aceste produse care ne susțin viața digitală. Pentru anul viitor ne-am propus să promovăm mai intens evenimentul pe plan internațional și ne dorim să atragem participanți de pe cât mai multe continente. Am fost încântați de cum au debutat cele mai noi două competiții și luăm în calcul să includem din ce in ce mai multe activități, dezvoltând programul spre realizarea unui track de tipul Hacking Village, unde să încurajăm educația în acest domeniu prin activități ca IoT Village, Lock Picking, Hardware Hacking, Hack the Bank și multe altele. Practic, asta ar însemna o sală întreagă cu tot felul de scenarii, în care participanții pot lua parte la concepte reale sau inspirate din tehnologii reale. Pe lângă toate acestea, trebuie să remarc o premieră în mass media din România – este primul an când în presa românească se discută despre modalităţi responsabile de a raporta producătorilor vulnerabilităţile găsite”, a declarat Andrei Avădănei, fondator și coordonator DefCamp.

Despre DefCamp

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă în România peste 2.300 de participanţi, din 34 de ţări şi 75 de oraşe, interesaţi de hacking, vulnerabilităţi cibernetice, dar şi soluţii pentru protecţie online. Audienţa este complementară şi echilibrată, după cum urmează: 25% sunt interesaţi de cyber security, 25% reprezintă top management, 25% vin din zona de dezvoltare proiecte, iar alţi 25% sunt instituţii, ONG-uri, participanţi din mediul academic sau chiar studenţi.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.