Muzica filmului „Muntele Magic” este semnată de Alexander Bălănescu

A zecea ediție a Festivalului Anim’est se deschide cu filmul Ancăi Damian, „Muntele Magic”, iar înainte de proiecția filmului de la Cinema Studio, publicul va asista la un recital susținut de Alexander Bălănescu, compozitor și violonist contemporan:

S-a născut în România, iar la vârsta de 7 ani începe să urmeze cursurile Şcolii Speciale de Muzică din Bucureşti, unde îi are ca profesori pe Dolly Koritzer, Garabet Avakian şi Ştefan Gheorghiu. Apoi îşi continuă studiile la Academia Rubin de la Ierusalim alături de Iair Kless, la Trinity College din Londra alături de Bela Katona şi la Julliard School din New York în perioada 1975-1979 alături de Dorothy Delay, luând de asemenea parte la cursuri cu Pinchas Zukerman. În 1979 Bălănescu devine liderul Ansamblului Michael Nyman alături de care susţine turnee mondiale vreme de 15 ani, ocupând în acelaşi timp şi poziţia de lider al Ansamblului Gavin Bryars.

În 1987, Alexander Bălănescu îşi formează propriul cvartet. Bălănescu Quartet a lucrat îndeaproape atât cu Michael Nyman, Gavin Bryars şi Kevin Volans, cât şi cu muzicieni din lumi muzicale diferite precum John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Spiritualized şi the Pet Shop Boys. Dinamismul cvartetului şi abordarea sa inovatoare a repertoriului duc la spectacole pe 4 continente în diferite locaţii, de la cluburi intime la stadioane.

„Pentru mine muzica de film este inima, respirația filmului. Muzica lui Alexander Bălănescu pentru filmul Muntele Magic se dizolvă în corpul filmului și rămâne să ne bântuie după ce proiecția s-a terminat. Colaborarea cu el este în sine un act de creație de neuitat., a declarat Anca Damian.

„Muntele Magic” a fost distins în urmă cu câteva zile cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional de Animație de la Ottawa, Canada (16-20 septembrie) și cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia (3-11 iulie).

Coproducția româno-polonezo-franceză este proiectată zilele acestea în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, Spania (18-26 septembrie) și își va continua traseul festivalier cu Festivalul Internațional de Film de la Helsinki, Finlanda (17-27 septembrie), Haifa IFF, Israel (26 septembrie – 5 octombrie) și Busan IFF, Korea de Sud (1-10 octombrie).

unnamed (8)

Un comentariu la “Muzica filmului „Muntele Magic” este semnată de Alexander Bălănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.