Tare mare bucurie mi-a făcut știrea despre reușita achiziționării aparatului de dializă pentru Spitalul Marie Curie. Pentru să sunt tată. Pentru că sunt om. Și pentru că un asemenea aparat face diferența dintre viață și moarte în cazul minunățiilor de copiii venite pe lume.
Din respect pentru cei care au realizat această reușită, am vrut să le mulțumesc, așa cum pot, pe blog. Așa că vrut să fac un interviu cu Ioana Necula, președinte și fondator Genesis Collegiate. Din fericire, domnia sa a acceptat. Așa că vedeți interviul mai jos.
Respect, doamnă, respect!
–––––––––
Cristian China-Birta: Colaborarea dintre Fundația Genesis Collegiate și medicul Cătălin Cîrstoveanu este mai veche. Cum l-ați intâlnit pe dr. Cîrstoveanu?
Ioana Necula: L-am întâlnit pe medicul Cârstoveanu cu ani în urmă, în împrejurări extrem de grele pentru o familie dragă mie. Pe atunci nu știam nimic despre acest om, pe care am ajuns să-l văd făcând nopți albe în spital lângă patul copiilor, luptând din toată ființa lui pentru viața micilor săi pacienți. Mi-am dat seama că un medic atât de competent și devotat trebuie ajutat. Ca el să ne poată ajuta nouă copiii în cele mai dificile momente, în care totul e pe muchie de cuțit.
Cum ați ales să vă implicați și să sprijiniți proiectele doctorului Cîrstoveanu și munca lui la spitalul Marie Curie?
De multe ori, cuvântul proiect poate suna un pic abstract. Când te gândești însă că de rezultatul unei anumite inițiative depinde viața a sute, poate chiar mii de copii, nu poți rămâne indiferent. Sistemul sanitar din România se confruntă cu probleme importante, așa cum putem vedea în fiecare zi cu toții, și, în așteptarea banilor care ar trebui să vină de la stat pentru un anumit aparat, se pot pierde vieți. De aceea am decis să ne implicăm și să facem ceea ce depinde de noi pentru a ajuta. În anul 2011, de pildă, am reușit să strângem 15.000 de euro pentru achiziționarea unui aparat de scanare venoasă dedicat copiilor prematuri, care a ajutat, poate, la salvarea a câteva sute de vieți prin includerea sa în baza materială a secției de neonatologie de la spitalul Marie Curie.
Vorbiți-ne despre cel mai nou proiect de strângere de fonduri Genesis for Life, dedicat achiziționării aparatului de dializă pentru Spitalul Marie Curie.
Anul acesta am decis să ne implicăm într-un nou proiect al medicului Cîrstoveanu, acela de a achiziționa un aparat revoluționar de dializa pentru copiii născuți prematur. Prin bunăvoința furnizorilor, aparatul a fost împrumutat de către spitalul Marie Curie de la firma de echipamente medicale, doctorul Cîrstoveanu reușind chiar, în acea perioadă, să efectueze cu el o intervenție medicală în premieră mondială prin care a salvat viața unui bebeluș. Pe 17 iunie, am organizat un evenimentul caritabil Genesis for Life și am reușit să strângem suma de 20.000 de euro necesară achiziționării acestui dispozitiv, care va putea rămâne astfel la Marie Curie, dându-le o șansă la viață bebelușilor născuți prematur, cu indicație medicală pentru dializă.
Genesis Collegiate se centrează pe educație și formarea tinerei generații. De ce este important acest lucru pentru societatea în care trăim?
Sunt convinsă că sigura șansă de a schimba lucrurile în această lume este educația. De felul în care ne creștem copiii noștri depinde felul în care va arăta întreaga societate. Când ajutăm un copil să își descopere darurile îi dăm, de fapt, aripi. Când îl ajutăm să învețe cum să le folosească, în mod responsabil și eficient, îl ajutăm să zboare, să devină ce poate fi el mai bun. Dacă facem acest lucru cu zece, cu o sută, cu o mie, cu un milion de copii, dăm aripi lumii întregi. Din această convingere, am decis să mă implic în domeniul educației.
Aveți o specializare în psihopedagogia învățământului preșcolar și primar. De ce este ați ales să vă implicați în acest domeniu?
Am iubit dintotdeauna copiii, eu însămi am trei copii, și nu cred că există un lucru mai frumos decât să îi vezi crescând și devenind oameni în cel mai frumos sens al cuvântului. Pentru a-i ajuta însă să-și atingă potențialul maxim, trebuie să înveți să îi cunoști, să le cunoști realitățile și să le oferi informațiile în felul în care au ei nevoie să le primească. Pentru acest lucru, trebuie să studiezi și să te perfecționezi tu însuți.
–––––––––
Scurtă carte de vizită
Ioana Necula – Președinte și Fondator Genesis Collegiate
Ioana Necula este fondatoarea Campusului Educațional Genesis. Este absolventă a Facultății de Relații Publice Internaționale, ASE și deține un masterat în Management Educațional, la Universitatea din București, sub coordonarea Prof. dr. Ioan Neacșu.
Ioana are specializare în psihopedagogia învățământului preșcolar și primar, a absolvit cursul ”Mind, Brain and Education” la Harvard Graduate School of Education.
Ioana a participat la cursuri de finanțe și business la London Business School și deține un MBA la Solvay Business School (ULB) din Brussels.
2 thoughts on “Interviu Ioana Necula: ”Sunt convinsă că sigura șansă de a schimba lucrurile în această lume este educația””
atitudine care trebuie urmata si de alte persoane , dar mai ales de cei care irosesc banii tarii prin contracte inutile supraevaluate de genul plantarilor de palmieri etc
O cunosc personal pe Ioana.
O apreciez si ma bucur ca reuseste sa faca diferenta intr-un domeniu viciat si praduit.
Mult succes!