Trăzni-l-ar zeii de card de sănătate! Sau nu?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Later edit: Uitasem să explicitez cumva titlul pe care l-am ales şi care a pornit de la ştirea cum că feţele bisericeşti boscorodesc acest card.

Ieri am ajuns la medicul de familie. Ocazie cu care m-a întrebat dacă am primit acasă cardul de sănătate. I-am spus că nu. Dar mi-am adus aminte că soţia l-a primit. Medicul a oftat, a dat ochii peste cap, gen „naşpa, măh, toată abureala asta„. Şi mi-a spus că trebuie să îmi deplasez dorsalul şi ce mai am în dotare la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca să mi-l iau de acolo. Pentru că altfel din 1 februarie o să fie nasol, căci, cică, nu mă mai poate consulta sau ceva de genul ăsta.

Dacă tot am păţit asta, am zis să încerc să înţeleg ce avantaje îmi aduce mie acest card, când vorbim despre sălăşluit acilea, pe plaiurile carpato-danubiano-pontice, nu când mergem prin străinătăţuri, aia e altă mâncare de peşte pentru care, în ciuda a ceea ce cred cei care cred că e valabil acest card şi peste gardul fruntariilor noastre, pentru aia e nevoie de alt card, aşa că nu vă lăsaţi aburiţi. Şi am citit. Şi am citit. Şi nu am găsit nici măcar un beneficiu. Acuma, desigur, ori cei pe care i-am citit sunt anti-sistem, ori cu adevărat vă spun că asta cu cardul de sănătate e doar o altă abureală funcţionărească pentru a ne arătă că cât de mult se munceşte şi că cât de bun şi de modern este sistemul pe la noi.

În esenţă din ce am citit am înţeles că, în afară de faptul că se mai pune o fleaşcă birocratică pe şi aşa birocraţia mustindă în sistemul medical, mare lucru nu reprezintă pentru tine, ca pacient, cardul ăsta. Căci, să am pardon, a te mândri că ai un card cu pufarina ta CNPistică pe el este cam de domeniul puerilului.

Vă recomand o sinteză care mie mi-a plăcut despre cardul păcii, realizată pentru Adevărul de Sorin Paveliu, medic (adică un om care nu vorbeşte din google). Iar ca material ajutător, tot din Adevărul, ce zice Adina Vlad. Iar pe parte de drepturi pe care le avem, vă invit să citiţi acest material.

Şi, ca să fie treaba treaba, să citiţi ce zice Societatea Naţională de Medicina Familiei aici şi aici, organizaţie care a criticat constant ideea asta cu cardul de sănătate, cu argumente care mie îmi par că stau ca lumea în picioare.

Care este, totuşi, cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla dacă nu ai acest card de sănătate? Cică trebuie să plăteşti serviciile medicale prestate de stat, cu excepţia urgenţelor. Aici vă las pe voi să judecaţi această spaimă…

Mno, să mă duc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (adică să stau pe la cozi şi să o ard majestic pe acolo) sau să îmi asum riscul de a nu avea acest card?

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

13 thoughts on “Trăzni-l-ar zeii de card de sănătate! Sau nu?”

 1. Nici mie nu imi place toata bataia de cap pe care o voi avea cu cardul asta, mai ales ca eu trebuie sa imi schimb medicul de familie, sa imi fac mutatie samd. Totusi cred ca e mai fain ca un doctor sa vada toate bolile si tratamentele intr-o baza de date decat sa caute printre hartii.

  1. Nu ar fi fost, cel puţin în cazul meu, o bătaie de cap dacă îmi venea prin poştă. Dar aşa… Nu ştiu ce zice legea dacă te muţi cu medicul de familie, dar cred că oricum eşti în sistem sau ceva. Oricum fisa ta personala exista deja centralizata. Cel putin in cazul medicilor care lucreaza cu calculator. Caci in cazul celorlalti, ce rost mai are sa vorbim despre card si de astea? :)

 2. În spatele cardului și a întreg sistemului ce gestionează cardurile există contracte cu multe zerouri, atât pentru soft cât și pentru tipărirea cardurilor și distribuția lor.

  Așa că mergi sa ți-l iei, că sigur nu cade proiectul la câți bani s-au „investit” :)

 3. Pai cand fetele alea bisericesti erau contra… nu credeati, nu ??? Ei nah! Sa mai ziceti ca nu-si ia in serios treaba zbantuitul ala, cum ii zice, cu numele ce vine din inversul cuvantului ”CARD”!!!

 4. Si ca sa fiu ´un pic mai ´ paranoica, vis a vis de comentariul lui Gabriel, nici nu stim cu ce ne iradiaza acest infensiv card de sanatate care se doreste cu atata ardoare de catre unii … Baza de date medicala la nivel national ar trebui sa existe independent de card

 5. Cred ca nu sunt retard daca nu inteleg de ce orice baza de date pe care o contracteaza statul (desigur, pentru bunastarea poporului :)) se blocheaza, costa enorm, nu are nicio eficienta si ajunge in final sa fie failure total.
  Aplicatiile pentru Android merg asa bine si unele au mai multi utilizatori decat populația României. Si culmea, cred ca 40% dintre noi avem deja si terminale compatibile: orice smartphone.
  Revin: cred ca sunt eu retard, nu?

 6. Pana la urma, noi suntem obligati sa-l ”posedam”( sa fiu in ton cu comm-ul meu de mai sus), felcerii sunt greu de urnit sa ni-l dea, si uite-asa, reusim sa ne mentinem tot pe loc, pe loc, sa nu care cumva sa dam inainte putin. Nu de alta, da sa nu ne iesim din ritmul pasnic …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)