Pe 28 octombrie 1892, Charles Émile Reynaud a proiectat primulf ilm animat în public, „Pauvre Pierrot”, la Musée Grévin în Paris. Au trecut de atunci 122 de ani. Data de 28 octombrie este, de altfel, Ziua Internationala a Animatiei. Care anul acesta este sărbătorită în Bucureşti prin „Zilele Animaţiei„, care o să aibă loc pe 1 şi 2 noiembrie, la Cine Grand Titan. Aveţi programul mai jos. În care o să vedeţi că aveţi de unde alege ce să vedeţi :D
Sâmbătă, 1 noiembrie
– atelier de desenat si colorat pt copii – cu Delia Iftimie, ora 11.00 – 13.00 (simbata si duminica);de la 4 ani – 10 ani
– Victor Antonescu, regizorul primului lungmetraj de animatie romanesc, in dialog cu copii, ora 11.00 – 12.30
– proiectie film de animatie Robinson Crusoe regizat de Victor Antonescu, ora 12.30 – 14.00
Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animație, precum “Greierele și furnica”, “Robinson Crusoe”, “Mihaela la dentist”, “Roboțelul Mihaelei”, “Grădina Mihaelei”, “Mihaela detectiv”, “Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor”, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seamă a animației românești fiind unul dintre creatorii de bază ai studioului cinematografic Animafilm.
– workshop storyboard cu Patrascu Flavius, ora 13.30 – 15.00, de la 13 ani – 30 ani
– workshop animatie si games – Calin Cazan, ora 15.00 – 16.30, 13 ani – 30 ani
Calin Cazan a semnat impreuna cu Mircea Toia primul lungmetraj science-fiction al animatiei romanesti, Misiunea spatiala Delta. De asemenea, Calin Cazan a lucrat la serialul de animatie Ultima misiune. A fost senior animator la UBIsoft Romania.
– in dialog cu realizatorii Misiunea spatiala Delta + vizionare citeva episoade, 16.30 – 18.00, 8 ani – 15 ani. Vorbesc Victor Antonescu, Calin Cazan si Dan Chisovsky.
Dan Chisovsky preda animatie la Liceul de Arte Plastice “N.Tonitza” din Bucuresti. Dan Chisovsky a participat la realizarea lungmetrajelor de animatie: “Misiunea Spatiala Delta” si “Vreau sa Stiu”. De asemenea, Dan Chisovsky a realizat “Povestea puiului de elefant”, un scurtmetraj muzical dupa Rudyard Kipling, muzica si interpretarea Cornel Fugaru, film premiat in’92 la Festivalul filmului de la Costinesti. Pentru filmul sau de animatie, “Ereditatea”, a primit premiul pentru debut si premiul presei in 1988 la Festivalul filmului de la Piatra Neamt.
– proiectie scurtmetraje de animatie romanesti + dezbatere despre animatia romaneasca, ora 18.00 – 22.00
– montaj cu o selectie de scurtmetraje de animatie romanesti
– montaj cu filme de animatie romanesti pentrut copii – fragmente
– montaj cu o selectie de imagini din productii straine, mentionind participarea romaniilor la realizarea lor, cu doua parti, animatie si efecte vizuale
Sunt invitati animatorii, producatorii, regizorii din ind. animatiei, critici, etc..
Duminica, 2 noiembrie
– atelier de desenat si colorat pt copii – cu Delia Iftimie, ora 11.00 – 13.00, de la 4 ani – 10 ani
– proiectie film de animatie Cei trei muschetari regizat de Victor Antonescu, ora 11.00 – 12.30
– poveste cu Diana Herman, ora 13.00 – 14.00
– workshop de animatie pt copii – Sorin Pintilii si Daniel Todoran, ora 14.00 – 15.00, 4 ani – 13 ani
Daniel Todoran-Rares, sociolog si editor sef animationmagazine.eu. Este membru UCIN. Scrie pentru revista Observator cultural – pentru rubrica Animatia: a saptea arta bis si pentru revista UCIN-ului – FILM.
A organizat o dezbatere despre filmul romanesc de animatie la Festivalul International de Film de Animatie Anim’est. De asemenea, Daniel a sustinut o prezentare despre animatia romaneasca contemporana la festivalul de animatie Metrion si la facultatea de sociologie din Oradea. A sustinut o conferinta despre animatia contemporana romaneasca la Muzeul National de Arta Contemporana, in cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, initiat de artistul Alexandru Ciubotariu/ Pisica Patrata si ICR.
Sorin Marius Pintilii, animator. A lucrat ca animator 2D si 3D la studiourile de animatie din Capitala: Animadream, Dacodac si la departamentul de animatie Mediapro Pictures. De asemenea, Sorin a lucrat ca animator in Ungaria, participind la realizarea productiilor de succes, precum Angelina balerina, Jules Verne: Journey to the Center of the Earth, Mr. Bean, Povesti populare maghiare, Les Contes du Cimetiere, etc.
– prezentarea benziilor desenate romanesti si workshop banda desenata cu Octav Ungureanu si Alexandru Ciubotariu (Pisica Patrata), ora 15.00 – 17.00
– workshop 2d flash – Sorin Pintilii, ora 17.00 – 18.00, 13 ani – 30 ani
– workshop cgi – Octavian Chiriac + prezentare studioul lui, ora 18.00 – 19.00, 13 ani – 30 ani
– proiectie scurtmetraje de animatie romanesti, ora 19.00 – 20.00
1 thought on “Zilele Animaţiei în Bucureşti sau 122 ani de la primul film de animaţie”
Pingback: În comunism, Animafilm producea aproximativ 60 de pelicule de animație pe an - Cristian China Birta