Unul din beneficiile pe care le am acum, ajuns la auria vârstă de 40 de ani, este că am înţeles un principiu fundamental în viaţă: atâta dai, atâta face :)) S-ar putea scrie studii pe tema asta, dar toate ar ajunge la aceeaşi concluzie. Care concluzie, formulată aşa mai elegant, ar zice aşa: dacă dai 3 lei pe un produs şi te uiţi doar la preţ, nu şi la alte caracteristici ale produsului, zău că nu înţeleg de ce te enervezi că produsul nu îţi oferă beneficii de mai mult de 3 lei :)
Aplic acest principiu mereu în viaţă. Cam în tot ce fac. Cumulat cu o altă învăţătură (uneori asimilită pe sistemul capul în prag…), care s-a lipit de mine în toţi aceşti ani: drumul de mijloc este, de regulă, cel mai bun, mai ales când vine vorba despre un drum lung, pe care ştii când şi unde îl începi, dar nu ştii când şi unde se termină… :)
Cu aceste două principii de viaţă în gând, m-am aşezat, din nou, la şcoala în domeniul amenajării băii pe care mi-am impus să o fac, alături de partenerii de la CERSANIT. După ce am absolvit (ar fi fost culmea să nu îmi dau notă de trecere, mă înţelegeţi :D) lecţia privind spaţiile de depozitare şi lecţia de design, acum intrăm în chestiune la modul masiv: vorbim despre bani. Mai precis, despre raportul calitate/preţ. Căci, din punctul meu de vedere, doar aşa se poate vorbi despre bani, în context, nu doar despre bani în sine. Şi de data aceasta, materialul de curs vine din colecţia ergonomică SMART, de la CERSANIT.
O să vă spun, cu liniuţe (ca să lucrăm ordonat), concluziile la care am ajuns când am analizat cam de ce aş avea nevoie în ceea ce priveşte amenajarea băii:
– Ieftin nu înseamnă neapărat bun pentru tine. E plină piaţa de chinezării (vă daţi seama cum sună când spun eu, chinezu, asta, da? :D), care de multe ori îi fac pe unii să exclame „uoaaau, ce preţ bun!„. Numai că, fireşte, nu preţul este bun, ci banii pe care ţi-i cer sunt puţini. Diferenţa este de nuanţă doar la nivel semantic, pentru că la nivel de „buzunar pe termen mediu şi lung” diferenţele pot fi devastatoare, aşa cum încerc să îţi spun în recomandarea cu care închei acest articol.
– Scump nu înseamnă neapărat bun pentru tine. Există branduri care cheltuiesc o avere pe marketing. Nu că ar fi ceva rău, desigur. Doar că s-ar putea să nu fie bune pentru tine. Adică, altfel spus, să plăteşti mult mai mult decât se potriveşte buzunarului tău. Calitatea acestor produse e bună spre foarte bună (în majoritatea cazurilor), dar găseşti calitate cam tot pe acolea la bani mai puţini. Aici îmi pare că brandul CERSANIT, cu colecţia ergonomică SMART loveşte decisiv. Adică e şi brand ca lumea (trag nădejde că am lămurit asta deja) şi oferă şi calitate corespunzătoare la un preţ corespunzător.
– Raportul calitate/preţ înseamnă, de fapt, să dau atâţia bani cât am nevoie să îmi rezolve problema, nu să scap cât mai ieftin. Foarte important să înţelegeţi asta cum se cuvine, foarte important! Adică, tradus mai de la peluză, obiectivul meu nu este să plătesc cât mai puţin pentru amenajarea băii, ci să am o baie funcţională şi, dacă se poate (ar fi ideal să se poată!), să mă şi simt bine în ea. Pentru că, atunci când te focusezi pe bani puţini şi nu pe o baie funcţională (şi care să te ţină nişte ani buni, ca să zic aşa, generic), o dai în ce zic la prima „liniuţă” şi în recomandarea pe care mi-am permis să o fac mai jos.
– Un preţ bun trebuie să ia în calcul utilitatea, designul şi, fireşte, buzunarul cumpărătorului. Să ne imaginăm obiectivul „amenajarea băii” ca pe o „plăcintă”, pe care o împărţim în trei părţi perfect egale: utilitate, design, bani. Aceasta ar fi situaţia ideală, desigur. Care nu prea se întâmplă în realitate, fireşte, mai ales când vine vorba de „porţia” cu banii :) Aici cred eu că trebuie să fim foarte atenţi şi să împărţim cât putem de bine plăcinta asta, astfel încât să putem „servi” câte o porţie rezonabilă din fiecare… „porţie” :) Cu menţiunea că trebuie să stabilim un nivel minim de – hai să îi zicem aşa – compromis pentru fiecare zonă în parte şi mai jos de atât să nu coborâm. Mai bine amânăm lucrarea decât să o facem de mântuială!
– O calitate bună trebuie să ia în calcul utilitatea, designul şi, fireşte, buzunarul cumpărătorului. Repet cele trei „porţii ale plăcintei” pentru că mie mi se par esenţiale. Şi pentru că, aşa cum acestea contează când vorbim despre preţ, contează şi când vorbim despre calitate. Căci, în cele din urmă, combinaţia dintre acestea trei luate câte două (mno, am făcut ceva matematică la viaţa mea :D) dă cu adevărat raportul calitate/preţ.
Acestea fiind spuse, îmi permit să vă mai dau un sfat. Ok, hai să nu îi spun sfat, ci recomandare, sună mai prieteneşte aşa :) Cu menţiunea că, de data aceasta, mă refer strict la amenajarea băii, deşi, cum v-aţi obişnuit deja, pun lucrurile în context.
Aveţi grijă că vorbim despre amenajarea băii, nu despre o halbă de bere de colecţie, găsită la ocazie. Ce vreau să spun este că nu te costă nuş cât să dai greş cu halba de bere („asta este, data viitoare o să am mai mult noroc, şi aşa nu am dat mult pe ea…„), dar când te apuci de amenajarea băii nu poţi merge la noroc. Şi nici la „uaaaauu, ce puţini bani am dat!„. Pentru că – spus de la peluză – mă ştiţi, atunci când vezi că ţi se crapă chiuveta după 1 lună („uaaaauu, ce puţin ai dat pe ea!„) sau când vasul de la WC, pe care ai dat „fuuuaaarrteeeee puţin” începe să îţi transmită nişte suave miasme (nu intrăm în detalii) sau chitul (ieftin, desigur) pe care l-ai dat meşterului pentru gresie (deşi el ţi-a spus că nu e foarte bun), ei bine, atunci când vezi toate astea şi te gândeşti că trebuie să te apuci de reparaţii şi iar deranj cât China în casă şi pentru cei din casă, parcă aia cu „ce puţin am dat…” nu mai este chiar aşa de puţin.
Bref: gândeşte-te bine ce cumperi pentru baie, pentru că le cumperi o dată şi bine; poţi folosi concluziile pe care le-am tras eu mai sus, căci sunt muncite, ca să zic aşa. Şi ce aş mai putea eu să vă urez altceva, acestea fiind spuse, decât fix ce zice sloganul colecţiei ergonomice SMART de la CERSANIT, adică să aveţi „Relaxare prin organizare” :)
5 thoughts on “Sfaturi pentru amenajarea băii: raportul calitate/preţ. Sau atâta dai, atâta face :)”
Stimate domnule am ajuns aici căutând în Google „wc cersanit pareri „. Din nefericire nu am făcut acest lucru anul trecut când mi-am luat un astfel de wc monobloc de la dedeman. Deși probabil aș fi căutat degeaba știut fiind faptul că pe net sunt minim zeci de păreri despre orice rahat cauți. Păreri desigur contradictorii. Dacă de exemplu aș fi citit cele scrise de dvs mai sus aș fi concluzionat că cersaniții ăștia îs ok. Ei bine nu-s! Wc-ul meu stropește din prima zi. Am înghițit galușca și am început să pun capacul când trag apa. Stropește indiferent de reglajele aduse asupra debitului. Însă cireașa de pe tort- sau moțul la căcat în cazul acestui obiect – a venit ieri sub forma unui firicel de apă care curge non-stop după umplerea rezervorului. Cum s-ar zice are acum nevoie de ceva maintenance, sper să fie ceva garnitură și să nu trebuiască să schimb flotoare and shits că-l țâp pe geam. Mi-a fost silă să mă uit, deocamdată paginez netu’ să văd dacă mai sunt alții ghinioniști ca mine. Așa am ajuns aici unde dvs îi cam lăudați pe nedrept. Sincer eu aș fi fericit să-l returnez dar feelingul îmi spune că nu prea s-ar putea…
cersanit.
wc stropeste cind tragi apa, te stropeste cind stai pe wc, si in plus servicii proaste ale firmei si parteneri habarnisti
deci de la ce firma ar fi bine sa cumperi?
Nu există un răspuns unic valabil. Unii preferă ieftin. Alții preferă calitatea, ceea ce înseamnă mai scump. Alții vor desing, altora li se rupe de așa ceva :)) De aceea e greu să alegi. Dar decizia este mereu la tine, nu în altă parte.
Eu mi-am decorat baia cu mobilier pentru baie de la Savini Due. Raportul calitate/pret mi se pare bun iar stilul clasic al mobilierului da un aspect vintage-elegant. Am cumparat de aici: https://www.goodbath.ro/produse/mobilier-baie-clasic