Live-text de la lansarea oficială a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu FITS 2014

Anul acesta voi ajunge, din nou, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu FITS. Sunt un fel de veteran 2.0 al acestui splendid eveniment, căci ar fi cam a patra oară când ajung. Ceea ce, în termeni de 2.o, e mult, sunt aproape pensionar :))

Nu o să stau toată perioada Festivalului. Deşi aş vrea, fireşte. Doar că, vedeţi voi, chestiunile ce ţin de aratul, prăşitul, semănatul şi, foarte important, recoltatul în cadrul kooperativa 2.0 nu mă lasă să hălăduiesc teatral atâta vreme. Aşa că intenţionez să mă bucur de cele trei zile de FITS la modul corespunzător.

Aşa, ca un fel de avanpremieră la ce va să fie la Sibiu, astăzi am decis să execut un live-text de la conferinţa de presă la care se lansează oficial Festivalul. Ceea ce, după cum lesne vedeţi, tocmai ce fac.

Conferinţa de presă începe cu o întârziere de doar 7 minute. Ceea ce este o performanţă, având în vedere că traficul în centrul Bucureştiului a fost o mizerie astăzi din cauza onoarei pe care musiu Biden ne-o face de a ne vizita urbea, cred…

Primul ia cuvântul şeful Institutului Francez, gazda conferinţei de presă, care ne face o scurtă punere în gardă, ca să zic aşa, legat de ceea ce vom vedea anul acesta la FITS. Simpatic accentul lui când o rupe un pic pe română :D

photo (1)

Preia legătura Constantin Chiriac, directorul FITS, care ne spune cam aşa:

Festivalul împlineşte anul acesta 21 ani, „un majorat pe stil american”. Vor fi 381 evenimente în cadrul Festivalului. Dap, nu vă dă cu virgulă, aţi citit bine: 381 evenimente. Vor fi 66 de spaţii de „joc”, cu o estimare de 62.000 de spectatori pe zi. Ia luaţi de aici, Steaua şi Dinamo! #aroganţăculturală

Ne înşiră partenerii, sponsorii, ştiţi voi. Îi găsiţi pe site, nu am vreme să îi enumăr aici. Dar zic doar atât: respect pentru implicare!

Ne spune că mai mult de jumătate din bilete au fost deja vândute online! Internetul, dragul de el :D Mai mult, 11 spectacole sunt deja sold out. Mno, mai ziceţi ceva…

Vorbeşte ambasadorul Libanului. O doamnă :) Mulţumeşte tuturor (diplomaţie, vă daţi seama :D). Ne spune despre un spectacol libanez care o să fie jucat la FITS pe 2 iunie (mă interesez care şi poate mă duc să îl văd, sunt curios…).

Chiriac ne spune că se va organiza pentru prima dată în România un seminar de diplomaţie culturală, media şi turism, ca un eveniment din cadrul FITS. Bun, bun, la asta trebe neapărat să ajung. Nu de alta, dar mai învăţ şi io ceva :D Pleacă de la acest subiect şi face trecerea către Angela Filote, de la reprezentanţa Comisiei Europene. Este pentru prima oară când o aud live şi sunt curios dacă nu mă pierde, aşa cum făcea predecesorul său…

Nope, doamna Filote este din alt film. Like! Face un recurs la istorie (aşa se zice, nu? :D) şi aduce aminte de vremurile când multă lume nu credea că va ieşi ceva din acest Festival, care – zicea domnia sa – a luat un oraş din România şi l-a pus pe harta culturală europeană, devenind astfel un model pentru multe alte oraşe din UE. „Singurul meu reproş faţă de acest Festival este că iubitorii de arte nu pot să nu rămână un pic frustraţi pentru că este foarte greu de ales unde să mergi, ce să vezi, dată fiind oferta atât de mare„, zice, simpatic :)) Cică aşteaptă vârsta pensionării, ca să poată merge să vadă tot Festivalul, de la cap la coadă. Simpatică foc doamna Filote, simpatică foc :))

Să nu vă închipuiţi că lucrurile sunt line şi uşoare în organizarea unui astfel de Festival, dimpotrivă, sunt bătălii uriaşe„, zice Chiriac, vorbind despre susţinerea financiară a unei asemenea isprăvi, arătând „cu degetul” către ambasadorul Belgiei, un susţinător teribil al Festivalului. Ambasadorul mulţumeşte frumos, modest; zice numai lucruri bune despre FITS, dar vi le puţeţi imagina şi singuri, vorbim despre un diplomat pur sânge aici, deci sună bine :D

Chiriac ne spune că, la FITS, va avea loc o întâlnire foarte importantă a Asociaţiei Europene a Festivalurilor, asociaţie al cărui rost pe lumea asta este să facă o analiză a tuturor festivalurilor europene şi, dacă merită, să le ofere o „bulină albă”, în funcţie de care o să intre în faţă la finanţările europene. Interesant…

Chiriac ne mai spune că munca la un astfel de Festival nu se opreşte niciodată. „Programul pentru anul 2015 este făcut în proporţie de 80%, iar cel pentru 2016 în proporţie de 60%”, precizează. Ne povesteşte despre turneul naţional powered by FITS, care aduce multe piese de teatru în multe localităţi din ţară (scuzaţi, nu am reţinut enumerarea, am şi eu limitele mele… :D).

O doamnă de la Ambasada Israelului (apropo, am văzut anii trecuţi la FITS nişte trupe de dans din Israel excelente) ne spune că Israelul va aduce – dap! – două alte trupe de dans, care cică ar fi foarte bune. Mn0, zice cum se numesc, dar nu am înţees nimic, mă iertaţi :))

O doamnă de la Forumul Cultural Austriac (instituţie lăudată la greu de Chiriac, atunci când a dat cuvântul doamnei) citeşte de pe o foaie. În română. Apreciem gestul :) Ne spune ce spectacole austriece o să vedem, printre care şi „Avarul”, pe care, fireşte, o să îl văd :D Cică regizorul austriac o să abordeze textul clasic cu o tentă de anti-consumerism. Mno, clar trebe văzut…

Chiriac salută şi contribuţia chineză la reuşita Festivalului. Din fericire pentru toţi amatorii şi iubitorii de teatru, nu vorbeşte despre mine :)) Ci despre relaţia bună pe care Festivalul o are cu şcolile de teatru din Beijing şi din Shanghai.

Referitor la relaţia cu Japonia, Chiriac anunţă două premiere: una că o să facă un turneu cu două piese în Tokio şi a doua că Purcărete va merge să monteze tot la Tokio piesa „Richard al III-lea”. Mai spune că, din nou, o să fie 16 voluntari sosiţi special din Japonia pentru FITS, care vor sta în gazdă la nişte români şi care, pe cale de consecinţă – asta o zic io, nu Chiriac :D – o să înveţe ce înseamnă pălinca şi mămăliga :))

Niciodată Festivalul de la Sibiu nu s-a dus niciodată cu mâna întinsă, mereu am oferit parteneriate, din care să câştigăm toţi„, zice Chiriac. Mi-a plăcut asta. Mai ales că vorbim despre România în care, ştiţi deja, „mâna întinsă care nu spune o poveste…”.

Gilda Lazăr, JTI (partener al Festivalului), o dă PRistic, dar chiar adevărat: „Domnul Chiriac este ambasadorul culturii româneşti peste tot în lume„, apropo de faptul că directorul FITS este întotdeauna înconjurat de ambasadori, în contextul Festivalului.

Chiriac face o menţiune specială despre relaţia îndelungată cu partenerul sibian Ambient, companie care a fost alături de Festival în toţi aceşti ani. Reprezentanta Ambient face o paralelă interesantă: şi FITS, şi Ambient s-au născut acum 21 de ani :)

Directorul de marketing Bergenbier SA zice că FITS este o bijuterie. Corect, colegu, corect :D Ca să înţelegeţi care e legătura, Staropramen o să fie berea oficială a FITS, căci Staropramen este un brand din portofoliul Bergenbier SA.

Cam asta a fost, stimabililor. Scuzaţi anumite inadvertenţe, dar vă provoc pe voi să faceţi live text dintr-o sala, cu laptopul în poală şi cu atât de multă informaţie pogorâtă asupra umilului blogger :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Live-text de la lansarea oficială a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu FITS 2014”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)