27.04.2017

Caut daci şi romani din Bucureşti pentru o trupă de reenactment

Cochetez de ceva vreme cu ideea asta. Adică să mă apuc să mă implic serios într-o trupă de reenactment. Mai ales de când mi-am tot băut berile cu Mugur Pop, prototipul dacului de sorginte modernă, cum ar veni :)) Dar decizia finală am luat-o după ce l-am văzut pe Mugur la lucru, împreuna cu gaşca de la Terra Dacica, la Alba Iulia, în urmă cu vreo 3 săptămâni (după cum vă raportez mai jos).

Aşa, pe scurt, reenactment înseamnă că nişte nebuni frumoşi au decis că viaţa este mult mai frumoasă când ai un hobby de ăsta, care presupune să reconstitui bătălii sau, după caz, modul de viaţă al unor strămoşi. Pe lung nu mă apuc acum să vă spun ce şi cum, daţi şi voi un google.

Caut, deci, tovarăşi şi tovarăşe care ar fi dispuşi să închegăm un fel de filială Terra Dacica în Bucureşti. Cu menţiunea că vrem să facem treabă serioasă. Din toate punctele de vedere. Asta însemnând şi că o să trebuiască să ne facem rost de echipament corespunzător (iar unul făcut ca lumea nu e ieftin, să luaţi în calcul asta!). Şi că o să facem întâlniri (antrenamente, dacă vreţi) cât de des putem. Şi să mai luaţi în calcul şi deplasările pe care o să le facem cu diferite ocazii, unde o să ne batem cu ceilalţi. Adică nu e joacă. Adică, mă rog, e joacă, dar una serioasă de tot :D

Cei interesaţi să îmi dea un mail pe chinezu at chinezu.eu. Vorbim acolo ce şi cum. Să vedem câţi ne strângem întâi, asta e cel mai important în momentul de faţă.

Evident că nu am ratat ocazia să devin (măcar pentru poză :D) un legionar roman. Căci unii dintre voi ştiţi că sunt teribil de mare fan al istoriei acestui imperiu formidabil, care a pus bazele civilizaţiei occidentale, aşa cum o ştim noi acum. Aşa că m-am echipat corespunzător, după cum puteţi vedea mai jos. Am şi fost atacat, aşa la mişto, de un barbar, de m-a descentrat la marele fix! Căci echipamentul este foarte greu, scutul greu ca dracu, nu eram obişnuit cu mişcările, vai de capul meu de recrut amărât… :)) Dar mi-a plăcut nespus de mult!

10334386_743606015660185_6847951392489197158_n

IMG_9212

Şi, pentru că la capitolul militar am fost făcut praf de atacatorul barbar, am apelat la arma omului modern, care când nu mai ştie ce să zică şi ce să facă o bagă pe asta pe care am băgat-o io =))

IMG_9214

Hai să vă dau exemplu cam ce se întâmplă la un eveniment-reenactment. Cu menţiunea că ce vedeţi mai jos am fotografiat (ca să nu zic mai pretenţios documentat…) la Festivalul Apulum în Alba Iulia, acum vreo 3 săptămâni (da, ştiu, să îmi fie ruşine că scriu abia acum, dar no…).

Taberele seminţiilor (cum ar veni) sunt organizate ca în vechime. Se pot vedea şi obiceiuri de atunci, instalaţii şi tot felul de echipamente, precum şi, fireşte, arme.

Am asistat şi la antrenamentele înainte de bătălia finală. Care s-au lăsat şi cu niscaiva sânge, că doar oamenii pun problema la modul serios :D

Bătălia finală a fost epică. Scenariul a fost aşa: barbarii au atacat nişte cetăţeni romani, legionarii s-au pus pe represalii, barbarii au reacţionat şi au atacat castrul, l-au ocupat, romanii au contra-atacat, au recuperat castrul şi i-au făcut praf pe nemernicii de barbari :)) Iar căpătenia barbară a fost, fireşte, crucificată.

Înainte de a vă lăsa să vedeţi pozele, trebuie să vă spun neapărat că am fost în castru, alături de barbari, când romanii au atacat şi au tras cu balista. Ne-am ascuns după scuturi, grupaţi, ca să nu cumva să păţim beleaua, căci săgeata aruncată de balistă venea cu o viteză corespunzătoare. Eu mă hlizeam pe acolo, sub scuturi, mă bucuram că pot face parte din aşa ceva. Dar zâmbetul mi-a dispărut subit când am auzit prima săgeată izbindu-se brutal de poarta castrului. Moment în care am simţit cât de cât cam cum era într-o bătălie adevărată, pe viaţă şi pe moarte. A fost o senzaţie pe care cu greu v-o pot explica… Dar care m-a înfiorat masiv. Şi m-a şi pus pe gânduri…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Două motive pentru care vă invit să participaţi la Social Media Artists

V-ar fi de folos secţiunea „Oportunităţi pentru bloggeri” pe blog sau nu?

36 comentarii

 1. marți, 13 mai 2014, 14:16

  Felicitari pentru articol si pentru fotografii ! Demult nu am citi un comentariu mai plin de farmec despre un spectacol de reenactmen, precum cel scris de tine ! Ma bucur ca rezonezi cu acest fenomen !
  Salve ! Astept sa ma suni ( 0744912293 ) sa povestim despre Filiala TDA Bucuresti. Avem deja cativa membri acolo….trebuie doar sa te pun in contact cu ei.

  Răspunde
  • marți, 13 mai 2014, 14:34

   Sunăm, pretore! :D Doar să văd ce gaşcă strâng şi apoi o să bem o cafea să ne organizăm conştiincios.

   Răspunde
 2. marți, 13 mai 2014, 14:27

  ”Barbarii” erau daci. O nouă mostră despre batjocorirea memoriei strămoșilor noștri.

  Răspunde
  • marți, 13 mai 2014, 14:31

   N-ai înţeles nimic. Bine că i-a plăcut lui Paul Cheptea, iniţiatorul Terra Dacica, iar ţie ţi-a dat cu virgula, ca specialist de Becali and shit sau ceva.

   Răspunde
   • Corvus Claudius Corax
    marți, 13 mai 2014, 17:55

    Ave! Pt. comentariul de mai sus Cristi, unii chiar nu stiu cum sa se bage in seama si cand incearca se pare ca se fac cum e de asteptat de cacao :)))) ( Referire la raspunsul tau in legatura cu comentariul lui Octavian Stancioiu)

    Răspunde
   • miercuri, 14 mai 2014, 18:23

    N-ai inteles nimic din ce-am vrut eu sa spun.
    ”Specialist de Becali”?

    Răspunde
 3. marți, 13 mai 2014, 15:55

  M-am bucurat de intalnire la Alba si sper ca ideea cu filiala din Bucuresti sa se materializeze fiindca sunt multi oameni interesati si in acel oras/zona. Deja i-am spui unui prieten bun sa iti trimita email (la cel precizat de tine in articol). Cu bine si sa graim sanatosi!

  Răspunde
  • marți, 13 mai 2014, 17:23

   Şi eu mă bucur că v-am văzut în exerciţiul funcţiunii, cum ar veni :)) Aştept mailul prietenului tău cu mare drag!

   Răspunde
 4. dacian
  marți, 13 mai 2014, 19:00

  unii se simt deranjati de includerea dacilor in categoria „barbari”.. in antichitate lumea se impartea in Imperiul Roman si Barbari (celti, sarmati, germani, daci, traci …)
  colegii nostrii poarta ca mandrie titulatura de barbari ..si au tot respectul nostru (al colegilor romani). De pe margine e usor sa fi mitocan.. Sunt curios cati dintre latratorii patrioti, daci pana in maduva oaselor, se vor inscrie in Filiala Bucuresti a TDA..
  Dupa ce iti dai jos armura raman dor taieturile si vanataile .. si arata al dracului de asemanator si la daci si la romani.
  Ma mir de unde dracu iese atata incrancenare si ura indreptata impotriva unei armuri/ echipament militar antic

  Răspunde
  • miercuri, 14 mai 2014, 08:44

   Foarte bună observaţia cu vânătăile! Ceea ce nu înţelege distinsul comentator fotbaliator este că eu am folosit termenul „barbari” aşa cum v-am auzit pe voi că îl folosiţi, cu respect şi consideraţie. Ca să nu mai vorbim de faptul că am nişte amici corespunzători printre acei barbari :D

   Răspunde
 5. marți, 13 mai 2014, 19:05

  Pentru istorie si lupte cred ca m-as baga si eu, insa nu stiu cat de bine stau la capitolul timp si buget momentan… Dar tine-ma pe lista de rezerve…

  Răspunde
  • miercuri, 14 mai 2014, 08:45

   Te-am înrolat! Căci nu ne-ar strica o cohortă numită generic Sixus Packus Burtierus :))

   Răspunde
 6. Popa Teodor
  marți, 13 mai 2014, 22:33

  Vreau si eu !

  Răspunde
 7. marți, 13 mai 2014, 23:16

  Chinezule, excelent articol. Sper sa maia duni citiva oameni, pe linga membrii nostri TDA din Bucuresti, pentru a face acolo o filiala faina TDA. Te sprijinim din tot sufeltul nostru daco-roman. Cu voia ta, iau niste poze de-ale tale de-aci in care apar eu, si mi le pun pe contu de fb, ca tare fain si aprig arat. Semnat, barbaru ala care te-a atacat, si caruia i-ai aratat degetu’ mijlociu :P

  Răspunde
  • miercuri, 14 mai 2014, 08:52

   Barosane, am zis la Alba Iulia ca mă apuc de treabă, eu sunt roman de cuvânt! :D Poţi să iei poze liniştit, că doar de aia le-am făcut. Cât despre „arma” cu care te-am lovit, este că nu ai mai păţit de astea ever? :))

   Răspunde
 8. marți, 13 mai 2014, 23:36

  Fain loc ati ales, in cetate la Alba.

  Răspunde
 9. gedai
  miercuri, 14 mai 2014, 08:22

  Salutare.. Super articolul.. Sper ca initiativa ta sa aiba mai mult succes decat predecesoarele… sau cel putin sa ofere un liant si/sau o baza celor care cautau un mod activ de implicare… eu unul vreau sa ma bag

  Răspunde
 10. miercuri, 14 mai 2014, 10:12

  Hai sa o bag pe aia … daca stiam as fi venit la Alba.
  Din pacate in aceasta perioada nu pot sa plec din zona cu toate ca mi-ar fi placut sa fiu la Alba, la acea actiune.
  Poate ca m-as fi intalnit si cu vechiul meu amic Catalin Borangic aka Burebista.

  Mult succes in demersul tau Cristi!

  Răspunde
  • miercuri, 14 mai 2014, 10:17

   Să ştii că şii eu am aflat din întâmplare. Vorbeam cu Mugur la telefon despre alte alea şi mi-a zis că merge la Alba Iulia la festival. Aşa că a doua zi m-am urcat pe maşină şi acolo am fost :D

   Mulţam, sper să iasă ceva onorabil!

   Răspunde
  • Susaga
   miercuri, 14 mai 2014, 10:51

   Domnule Petre. Legat de Catalin (aka Dada Mamusa, capetenie a regilor daci) va pot spune ca nu mai face parte nici din TDA nici din trupa muzeului de la Alba. Au fost anumite conflicte care se puteau rezolva elegant si democratic dar unii membrii a celor doua entitati mentionate mai sus stau foarte prost la capitotul comunicare si foarte „bine” la capitolul ORGOLIU. Nu voi detaila aici motivele si nici nu voi raspunde provocarilor. Prin urmare mai multi mebrii de vaza ai celor doua trupe au parasit formatiile si si-au format proria trupa de reenacment sub numele de Omnis Barbaria

   Răspunde
   • vineri, 16 mai 2014, 15:34

    @Susaga
    Multumesc pentru precizari.
    Nu l-am mai vazut pe Catalin de cel putin 10 ani … daca-l intalnesti transmite-i salutari din partea mea (Petre Dalea aka Derzelas).
    Conflictele de orgolii chiar nu ma mai intereseaza pentru ca am vazut, pana acum, destule initiative laudabile care s-au destramat din pricina orgoliilor.

    Răspunde
 11. miercuri, 14 mai 2014, 18:19

  Initiativa ”filialei” TDA la Bucuresti e superba. Spun asta in calitate de organizatorul al Festivalului Dacii Liberi de langa Timisoara (patru editii, la primele doua participand chiar Terra Dacica Aeterna).
  Termenul de ”barbar” folosit pentru daci este, insist, penibil. Stiu despre cum ii numeau romanii pe cei din afara granitelor imperiului lor, dar sa auzi ca un urmas al dacilor ii numeste astfel…
  Traiasca Noul Imperiu Roman (Uniunea Europeana)!

  Răspunde
  • miercuri, 14 mai 2014, 18:30

   Am vrust sa scriu ”organizator al Festivalului”, dar, intrerupandu-ma, a iesit ”organizatorul al Festivalului”…

   Răspunde
  • joi, 15 mai 2014, 09:18

   Felicitări pentru că ai organizat ce ai organizat! Mă bucur să aud că faci de astea. Dar când vii la mine pe blog pentru prima oară ever şi o dai cu caterinci de astea cu batjocorire and shit, dă-mi voie să nu îmi placă masiv de tine.

   Eu folosesc termenul „barbari” pentru că aşa i-am auzit pe cei de la Terra Dacica vorbind. Şi nu mi s-a părut nici o secundă că are conotaţii nasoale. Ba dimpotrivă.

   Dacă veneai cu argumente, să explici ce şi cum, de ce nu ar trebui să vorbesc aşa, înţelegeam. Şi chiar apreciam. Dar aşa, cu batjocorire and shit, mă ierţi, nu servesc.

   Răspunde
 12. joi, 15 mai 2014, 13:05

  Am scris ”O nouă mostră despre batjocorirea memoriei strămoșilor noștri”, nu te-am batjocorit pe tine (te iau la ”per tu” pentru a fi in ton cu tine).
  Lasa-ma sa ma simt lezat daca unul de-ai mei (români) ii numeste barbari pe daci. Chiar nu imi pasa ca astfel ii numeau romanii, cei care au pus ”bazele stralucitei civilizatii occidentale”. O civilizatie pe care eu, ortodox si nostalgic dupa traditiile aproape pierdute ale poporului daco-român, nu dau doi bani. Am dreptul asta?
  Am intrat – in premiera – pe site-ul tau in urma unui link pus de dl Cheptea pe Facebook.
  Iar faptul ca sunt – iertata-mi fie modestia – mare specialist in fotbal (si, in special, in istoria fotbalului, mondial sau românesc) nu ma face ”specialist de Becali and shit”.
  Oricum, daca te-am suparat cu ceva, imi cer scuze, n-am vrut asta.

  Răspunde
  • joi, 15 mai 2014, 14:07

   Normal că discutăm la per tu, altfel ar suna ca dracu :))

   Auzi, ştii cu ce am rămas eu bun din discuţia asta?

   1. Mă bucur că sunt oameni ca tine care fac lucruri de astea dacice.
   2. M-ai facut curios sa cumpar revista Ripensia cand ajung in Timisoara (la inceputul lui iulie).
   3. O sa imi faca placere sa beau o bere cu tine, pentru ca simt masiv ca am cu cine ma certa la nivel de argumente :D

   PS Sorry pentru „and shit”. Aia a fost aroganţă de sistem imperialistic roman :D

   Răspunde
 13. joi, 15 mai 2014, 14:49

  Inainte de a veni in Timisoara, da-mi un mail (il iei de pe regelefotbal.ro), mi-ar face placere sa te cunosc.

  Răspunde
 14. vineri, 16 mai 2014, 13:04

  cititi aici despre barbari, nu va tot agitati degeaba – http://maxxyblog.wordpress.com/2014/05/16/despre-termenul-barbar/

  Răspunde
 15. vineri, 13 iunie 2014, 08:21

  […] ceva vreme, m-a cam luat valul pe partea de reenactment. Am strâns o mână de oameni care s-ar băga să facem un fel de filială Terra Dacica în […]

  Răspunde
 16. Feczko Zoltan
  joi, 25 septembrie 2014, 17:14

  Oare mai e loc pt un dac de origine hunica din Bucuresti? :) As fi si eu interesat de asa ceva.

  Răspunde
 17. vineri, 24 aprilie 2015, 11:17

  […] Care mie îmi place foarte tare. Mai ales că am fost prezent anul trecut, tot în Alba Iulia, la o astfel de ispravă, când m-am întovărășit cu cei de la Terra Dacica. Dacă nu aveți programul făcut pentru […]

  Răspunde
 18. Constantin
  duminică, 8 mai 2016, 10:50

  Haios mai ești la povestit. Te-ai gândit că merită să depui mai mult efort la scris, nu de alta, poate iese ceva?… Îmi place stilul, trebuie să recunosc.

  Răspunde
 19. vineri, 8 iulie 2016, 08:27

  […] Dacica Aeterna, despre care v-am mai spus acilea pe blog, va participa în perioada 29-31 iulie 2016 la prima ediție a Festivalului Roman […]

  Răspunde
 20. marți, 6 septembrie 2016, 11:55

  […] sunteți interesați de re-enactment (reconstituire istorică), vă recomand două evenimente faine: DacFest – Sub Semnul Lupului […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *