Caut daci şi romani din Bucureşti pentru o trupă de reenactment

Cochetez de ceva vreme cu ideea asta. Adică să mă apuc să mă implic serios într-o trupă de reenactment. Mai ales de când mi-am tot băut berile cu Mugur Pop, prototipul dacului de sorginte modernă, cum ar veni :)) Dar decizia finală am luat-o după ce l-am văzut pe Mugur la lucru, împreuna cu gaşca de la Terra Dacica, la Alba Iulia, în urmă cu vreo 3 săptămâni (după cum vă raportez mai jos).

Aşa, pe scurt, reenactment înseamnă că nişte nebuni frumoşi au decis că viaţa este mult mai frumoasă când ai un hobby de ăsta, care presupune să reconstitui bătălii sau, după caz, modul de viaţă al unor strămoşi. Pe lung nu mă apuc acum să vă spun ce şi cum, daţi şi voi un google.

Caut, deci, tovarăşi şi tovarăşe care ar fi dispuşi să închegăm un fel de filială Terra Dacica în Bucureşti. Cu menţiunea că vrem să facem treabă serioasă. Din toate punctele de vedere. Asta însemnând şi că o să trebuiască să ne facem rost de echipament corespunzător (iar unul făcut ca lumea nu e ieftin, să luaţi în calcul asta!). Şi că o să facem întâlniri (antrenamente, dacă vreţi) cât de des putem. Şi să mai luaţi în calcul şi deplasările pe care o să le facem cu diferite ocazii, unde o să ne batem cu ceilalţi. Adică nu e joacă. Adică, mă rog, e joacă, dar una serioasă de tot :D

Cei interesaţi să îmi dea un mail pe chinezu at chinezu.eu. Vorbim acolo ce şi cum. Să vedem câţi ne strângem întâi, asta e cel mai important în momentul de faţă.

Evident că nu am ratat ocazia să devin (măcar pentru poză :D) un legionar roman. Căci unii dintre voi ştiţi că sunt teribil de mare fan al istoriei acestui imperiu formidabil, care a pus bazele civilizaţiei occidentale, aşa cum o ştim noi acum. Aşa că m-am echipat corespunzător, după cum puteţi vedea mai jos. Am şi fost atacat, aşa la mişto, de un barbar, de m-a descentrat la marele fix! Căci echipamentul este foarte greu, scutul greu ca dracu, nu eram obişnuit cu mişcările, vai de capul meu de recrut amărât… :)) Dar mi-a plăcut nespus de mult!

10334386_743606015660185_6847951392489197158_n

IMG_9212

Şi, pentru că la capitolul militar am fost făcut praf de atacatorul barbar, am apelat la arma omului modern, care când nu mai ştie ce să zică şi ce să facă o bagă pe asta pe care am băgat-o io =))

IMG_9214

Hai să vă dau exemplu cam ce se întâmplă la un eveniment-reenactment. Cu menţiunea că ce vedeţi mai jos am fotografiat (ca să nu zic mai pretenţios documentat…) la Festivalul Apulum în Alba Iulia, acum vreo 3 săptămâni (da, ştiu, să îmi fie ruşine că scriu abia acum, dar no…).

Taberele seminţiilor (cum ar veni) sunt organizate ca în vechime. Se pot vedea şi obiceiuri de atunci, instalaţii şi tot felul de echipamente, precum şi, fireşte, arme.

Am asistat şi la antrenamentele înainte de bătălia finală. Care s-au lăsat şi cu niscaiva sânge, că doar oamenii pun problema la modul serios :D

Bătălia finală a fost epică. Scenariul a fost aşa: barbarii au atacat nişte cetăţeni romani, legionarii s-au pus pe represalii, barbarii au reacţionat şi au atacat castrul, l-au ocupat, romanii au contra-atacat, au recuperat castrul şi i-au făcut praf pe nemernicii de barbari :)) Iar căpătenia barbară a fost, fireşte, crucificată.

Înainte de a vă lăsa să vedeţi pozele, trebuie să vă spun neapărat că am fost în castru, alături de barbari, când romanii au atacat şi au tras cu balista. Ne-am ascuns după scuturi, grupaţi, ca să nu cumva să păţim beleaua, căci săgeata aruncată de balistă venea cu o viteză corespunzătoare. Eu mă hlizeam pe acolo, sub scuturi, mă bucuram că pot face parte din aşa ceva. Dar zâmbetul mi-a dispărut subit când am auzit prima săgeată izbindu-se brutal de poarta castrului. Moment în care am simţit cât de cât cam cum era într-o bătălie adevărată, pe viaţă şi pe moarte. A fost o senzaţie pe care cu greu v-o pot explica… Dar care m-a înfiorat masiv. Şi m-a şi pus pe gânduri…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

36 thoughts on “Caut daci şi romani din Bucureşti pentru o trupă de reenactment”

 1. Felicitari pentru articol si pentru fotografii ! Demult nu am citi un comentariu mai plin de farmec despre un spectacol de reenactmen, precum cel scris de tine ! Ma bucur ca rezonezi cu acest fenomen !
  Salve ! Astept sa ma suni ( 0744912293 ) sa povestim despre Filiala TDA Bucuresti. Avem deja cativa membri acolo….trebuie doar sa te pun in contact cu ei.

   1. Corvus Claudius Corax

    Ave! Pt. comentariul de mai sus Cristi, unii chiar nu stiu cum sa se bage in seama si cand incearca se pare ca se fac cum e de asteptat de cacao :)))) ( Referire la raspunsul tau in legatura cu comentariul lui Octavian Stancioiu)

 2. M-am bucurat de intalnire la Alba si sper ca ideea cu filiala din Bucuresti sa se materializeze fiindca sunt multi oameni interesati si in acel oras/zona. Deja i-am spui unui prieten bun sa iti trimita email (la cel precizat de tine in articol). Cu bine si sa graim sanatosi!

 3. unii se simt deranjati de includerea dacilor in categoria „barbari”.. in antichitate lumea se impartea in Imperiul Roman si Barbari (celti, sarmati, germani, daci, traci …)
  colegii nostrii poarta ca mandrie titulatura de barbari ..si au tot respectul nostru (al colegilor romani). De pe margine e usor sa fi mitocan.. Sunt curios cati dintre latratorii patrioti, daci pana in maduva oaselor, se vor inscrie in Filiala Bucuresti a TDA..
  Dupa ce iti dai jos armura raman dor taieturile si vanataile .. si arata al dracului de asemanator si la daci si la romani.
  Ma mir de unde dracu iese atata incrancenare si ura indreptata impotriva unei armuri/ echipament militar antic

  1. Foarte bună observaţia cu vânătăile! Ceea ce nu înţelege distinsul comentator fotbaliator este că eu am folosit termenul „barbari” aşa cum v-am auzit pe voi că îl folosiţi, cu respect şi consideraţie. Ca să nu mai vorbim de faptul că am nişte amici corespunzători printre acei barbari :D

 4. Chinezule, excelent articol. Sper sa maia duni citiva oameni, pe linga membrii nostri TDA din Bucuresti, pentru a face acolo o filiala faina TDA. Te sprijinim din tot sufeltul nostru daco-roman. Cu voia ta, iau niste poze de-ale tale de-aci in care apar eu, si mi le pun pe contu de fb, ca tare fain si aprig arat. Semnat, barbaru ala care te-a atacat, si caruia i-ai aratat degetu’ mijlociu :P

  1. Barosane, am zis la Alba Iulia ca mă apuc de treabă, eu sunt roman de cuvânt! :D Poţi să iei poze liniştit, că doar de aia le-am făcut. Cât despre „arma” cu care te-am lovit, este că nu ai mai păţit de astea ever? :))

 5. Salutare.. Super articolul.. Sper ca initiativa ta sa aiba mai mult succes decat predecesoarele… sau cel putin sa ofere un liant si/sau o baza celor care cautau un mod activ de implicare… eu unul vreau sa ma bag

 6. Hai sa o bag pe aia … daca stiam as fi venit la Alba.
  Din pacate in aceasta perioada nu pot sa plec din zona cu toate ca mi-ar fi placut sa fiu la Alba, la acea actiune.
  Poate ca m-as fi intalnit si cu vechiul meu amic Catalin Borangic aka Burebista.

  Mult succes in demersul tau Cristi!

  1. Să ştii că şii eu am aflat din întâmplare. Vorbeam cu Mugur la telefon despre alte alea şi mi-a zis că merge la Alba Iulia la festival. Aşa că a doua zi m-am urcat pe maşină şi acolo am fost :D

   Mulţam, sper să iasă ceva onorabil!

  2. Domnule Petre. Legat de Catalin (aka Dada Mamusa, capetenie a regilor daci) va pot spune ca nu mai face parte nici din TDA nici din trupa muzeului de la Alba. Au fost anumite conflicte care se puteau rezolva elegant si democratic dar unii membrii a celor doua entitati mentionate mai sus stau foarte prost la capitotul comunicare si foarte „bine” la capitolul ORGOLIU. Nu voi detaila aici motivele si nici nu voi raspunde provocarilor. Prin urmare mai multi mebrii de vaza ai celor doua trupe au parasit formatiile si si-au format proria trupa de reenacment sub numele de Omnis Barbaria

   1. @Susaga
    Multumesc pentru precizari.
    Nu l-am mai vazut pe Catalin de cel putin 10 ani … daca-l intalnesti transmite-i salutari din partea mea (Petre Dalea aka Derzelas).
    Conflictele de orgolii chiar nu ma mai intereseaza pentru ca am vazut, pana acum, destule initiative laudabile care s-au destramat din pricina orgoliilor.

 7. Initiativa ”filialei” TDA la Bucuresti e superba. Spun asta in calitate de organizatorul al Festivalului Dacii Liberi de langa Timisoara (patru editii, la primele doua participand chiar Terra Dacica Aeterna).
  Termenul de ”barbar” folosit pentru daci este, insist, penibil. Stiu despre cum ii numeau romanii pe cei din afara granitelor imperiului lor, dar sa auzi ca un urmas al dacilor ii numeste astfel…
  Traiasca Noul Imperiu Roman (Uniunea Europeana)!

  1. Felicitări pentru că ai organizat ce ai organizat! Mă bucur să aud că faci de astea. Dar când vii la mine pe blog pentru prima oară ever şi o dai cu caterinci de astea cu batjocorire and shit, dă-mi voie să nu îmi placă masiv de tine.

   Eu folosesc termenul „barbari” pentru că aşa i-am auzit pe cei de la Terra Dacica vorbind. Şi nu mi s-a părut nici o secundă că are conotaţii nasoale. Ba dimpotrivă.

   Dacă veneai cu argumente, să explici ce şi cum, de ce nu ar trebui să vorbesc aşa, înţelegeam. Şi chiar apreciam. Dar aşa, cu batjocorire and shit, mă ierţi, nu servesc.

 8. Am scris ”O nouă mostră despre batjocorirea memoriei strămoșilor noștri”, nu te-am batjocorit pe tine (te iau la ”per tu” pentru a fi in ton cu tine).
  Lasa-ma sa ma simt lezat daca unul de-ai mei (români) ii numeste barbari pe daci. Chiar nu imi pasa ca astfel ii numeau romanii, cei care au pus ”bazele stralucitei civilizatii occidentale”. O civilizatie pe care eu, ortodox si nostalgic dupa traditiile aproape pierdute ale poporului daco-român, nu dau doi bani. Am dreptul asta?
  Am intrat – in premiera – pe site-ul tau in urma unui link pus de dl Cheptea pe Facebook.
  Iar faptul ca sunt – iertata-mi fie modestia – mare specialist in fotbal (si, in special, in istoria fotbalului, mondial sau românesc) nu ma face ”specialist de Becali and shit”.
  Oricum, daca te-am suparat cu ceva, imi cer scuze, n-am vrut asta.

  1. Normal că discutăm la per tu, altfel ar suna ca dracu :))

   Auzi, ştii cu ce am rămas eu bun din discuţia asta?

   1. Mă bucur că sunt oameni ca tine care fac lucruri de astea dacice.
   2. M-ai facut curios sa cumpar revista Ripensia cand ajung in Timisoara (la inceputul lui iulie).
   3. O sa imi faca placere sa beau o bere cu tine, pentru ca simt masiv ca am cu cine ma certa la nivel de argumente :D

   PS Sorry pentru „and shit”. Aia a fost aroganţă de sistem imperialistic roman :D

 9. Pingback: Foarte fain clipul de promovare a Festivalului Cetăţilor Dacice? - Cristian China Birta

 10. Pingback: De ce mă duc în Alba Iulia în weekendul cu 1 Mai - Cristian China Birta

 11. Haios mai ești la povestit. Te-ai gândit că merită să depui mai mult efort la scris, nu de alta, poate iese ceva?… Îmi place stilul, trebuie să recunosc.

 12. Pingback: #PoateVăInteresează Portretul robot al şoferului periculos român - Cristian China Birta

 13. Pingback: #PoateVăInteresează Ultima zi de înscrieri la Webstock Awards - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.