Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

Cum am plătit nişte virşli prin serviciul M-Pesa de la Vodafone (P)

Later edit: Denisa îmi confirmă că tranzacţia a reuşit şi că pot deja liniştit să încep să îi anunţ pe colegii din Kooperativa 2.0 să îşi pregătească papilele gustative pentru virşli care vor ajunge la noi zilele astea… :D

———————

Doamna sufletului meu este de loc din Cugir, Alba. O zonă splendidă, în care încerc să ajung cât de des pot, pentru că tare bine îmi face la feng shui :) În 1996 am ajuns prima dată acolo. Ajunsesem cu relaţia la momentul ăla de “hai să te prezint familiei“, ştiţi voi, cu transpiraţii pe şira propriei spinări pe sistemul “dacă nu mă plac? dacă mă fac de telecomandă?“, de astea :)) Am ajuns la casa bunicilor din Cindeni (cun cartier foarte frumos al Cugirului, aflat mai pe deal), am făcut cunoştinţă cu ei, totul părea că e în regulă, nu m-au dat afară după primele minute, deci rulam fin…

Atunci nu ştiam că Buni Buni (aşa îi spun copiii mei bunicii soţiei) este o bucătăreasă de foioioi. Acum ştiu, fireşte, şi mă bucur mereu de asta :) Cum eram pentru prima dată în casa ei, Buni Buni a făcut o demonstraţie de virtuozitate culinară, ca să zic aşa. Nu nuş ce nebunii franţuzeşti, că nu e genul, ci mâncare neaoş românească, dar gătită dumnezeieşte. Bine, e drept că io eram la modul să fac o figură frumoasă, aşa că am avut grijă să nu dau atacul ca Haplea prin bucate, să creadă oamenii că a adus Adina lor un nemâncat în familie, aşa că am fost moderat. Cu greu am reuşit, dat fiind că mâncarea era fabuloasă, dar am reuşit :)) Mai apoi am înţeles că pentru Buni Buni lauda supremă era să nu mai rămână nimic în farfurie. Operaţiune pe care, de atunci, o execut cu maximă fidelitate şi cu imensă plăcere :D

Unul din felurile pe care le-am gustat atunci au fost nişte cârnăciori mai ciudăţei (aşa mi se părea mie). Care miroseau terminator a ceva bun, dar habar nu aveam ce. Am pus prima bucată în gură şi am ridicat masiv sprânceana. Moment în care am ştiu că o să intre lejer în topul meu când vine vorba despre mâncăruri cu carne.

Erau virşli. Nici măcar nu ştiam cum se pronunţă exact :)) În timp, nu numai că am învăţat cum se pronunţă, dar am şi încercat toate variantele de virşli pe care am putut pune mâna gura. Cei care ştiţi despre ce este vorba ştiţi deja că e greu să îi laşi în farfurie când îi prinzi. Cei care nu aţi gustat încă… eh, ce să zic, nimeni nu e perfect :D

Există o luptă pe ternul virşlilor, cum ar veni, pe tema în ce zonă se fac cei mai buni virşli. Eu nu mă bag în disputa asta. Eu doar îi mănânc :)) Dar am asistat la discuţii dintre cei din Haţeg (“la noi se fac cei mai buni, clar!“) cu cei din Orăştie (“mereţi, măh, cu cremvuştii voştri…“). Şi tot aşa. Puteţi alege orice localitate din zona aia de graniţă dintre judeţele Alba şi Hunedoara şi toţi o să scoată baioneta virşliească la înaintare :))

Atunci când Vodafone m-a provocat să îmi activez M-Pesa, primul serviciu lansat de un operator telecom prin care românii pot trimite şi primi bani sau efectua plăţi cu telefonul mobil, am zis că pentru virşli vreau să fac primul meu transfer de bani prin M-Pesa! Aşa că am bătut palma cu Denisa şi i-am trimis 35 de lei prin M-Pesa (a durat juma de minut operaţiunea) cu rugămintea fermă şi nenegociabilă să îmi facă rost de nişte virşli. Pe care, fireşte, o să îi mâncăm la sediul Kooperativa 2.0, ca să simtă şi colegii mei de ce am făcut “investiţia” asta în papilele lor gustative :))

Este foarte simplu să îţi activezi contul M-Pesa. Te duci la un centru Vodafone (găsiţi aici lista, cu menţiunea că acum sunt vreo 240, dar că o să se ajungă la 2000 astfel de centre în toată ţara), spui că vrei acest serviciu şi de acolo… preiau ei. Trebuie doar să ai cardul de identitate la tine şi să ai peste 14 ani. Dap, nu peste 18, ci peste 14, ceea ce mi se pare o chestie mai mult decât interesantă… Nu durează mai mult de 5 minute toată chestiunea, iar activarea seriviciului o faci cu un apel la *789#, după care primeşti instrucţiuni foarte clare despre ce ai de făcut. O să vedeţi, e floare la ureche.

Hint: când îţi alegi PINul pentru acest serviciu (căci, fireşte, ai nevoie de un PIN ca să faci tranzacţiile la modul securizat), să nu bagi 1234, căci este atât de lame încât sistemul nu ţi-l acceptă :))

Paşii pe care trebuie să îi urmezi, după ce ţi-ai activat M-Pesa, ca să transferi bani sunt cei de mai jos. Pe care i-am făcut şi eu foarte repede când i-am trimis banii Denisei. Oricum, după apelul la *789#, o să fiţi îndrumaţi foarte clar, dar eu tot vă spun cum este, că doar nu am muncit degeaba, cum ar veni :D

Pasul 1. Depui banii în numerar la unul din centrele Vodafone.

Pasul 2. Apelezi *789#. Optezi pentru 1 Transfer bani.

Pasul 3. Introduci numărul de telefon al persoanei căreia vrei să îi trimiţi banii. Cu menţiunea a la furculition că şi destinatarul trebuie să aibă activat serviciul M-Pesa. Destinatarul va ridica banii tot dintr-un centru Vodafone, desigur.

Pasul 4. Scrii suma pe care vrei să o trimiţi.

Pasul 5. Confirmi tranzacţia. Gata :D

Mpesa Vodafone

Pe lângă transferul de bani, cu M-Pesa mai poţi să îţi alimentezi Cartela Vodafone, să plăteşti facturile şi să cumperi bunuri şi servicii din magazinele partenere M-Pesa.

Întrebarea firească pe care o simt în gândurile voastre este: de ce ar fi nevoie de un astfel de serviciu în lumea conturilor bancare şi a tranzacţiilor online şi de astea? Răspunsul este de o simplitate statistică de-a dreptul dezarmantă: pentru că 40% din români nu au cont bancar. Iar pentru ei mă gândesc că un astfel de serviciu vine la marele fix. Dar nu numai pentru ei, am eu o vagă bănuială, căci şi noi, ăştialalţi, cei “bancarizaţi” la greu putem să folosesc cu o lejeritate maximă M-Pesa pentru chestiuni de astea mai… pământene :)

Alte informaţii despre M-Pesa (poate vă sunt utile, zic)

M-Pesa este disponibil, pentru prima data în Europa, în reţeaua performantă 4G a Vodafone Romania, precum şi pe 3G şi 2G, pentru orice client Vodafone, abonat sau utilizator de Cartelă, indiferent de tipul de telefon folosit. Aşa, ca idee, România este prima ţară europeană în care serviciul M-Pesa a fost lansat şi cea de-a 10-a la nivel mondial. Spune ceva asta despre piaţa de la noi, zic :)

M-Pesa se activează gratuit, iar operaţiunile tarifate sunt depunerile şi retragerile de bani, cu taxă fixă, în funcţie de sumă. Adică între 1 si 3 lei, în funcţie de sumă, pentru trimiterea de bani instant şi între 2,5 si 30 de lei, tot în funcţie de sumă, pentru retragere. Găsiţi pe site toate informaţiile.

Mpesa Vodafone 2

Notă: Această postare este un advertorial, marcat ca atare cu (A), conform politicii advertoriale de pe acest blog.

13 comentarii la “Cum am plătit nişte virşli prin serviciul M-Pesa de la Vodafone (P)

 1. andreirca Reply

  nu stiu care e ciuda mai mare: faptul ca nu sunt pe vodafone ca sa pot testa si eu aplicatia sau faptul ca nu am gustat acele delicatese. oricum, din ce spui tu si ce arata si Google-ul, seamana putin a carnati de plescoi. :D

  • Cristian China Birta Reply

   Blasfemie! Virşli sunt cârnaţi de Pleşcoi numai dacă şi pinguinul este vultur pleşuv! Adică dau din aripi ambii, dar ce diferenţă de înălţare :D

 2. Petre Reply

  Inca nu stiu cum e cu M-Pesa, dar o sa studiez problema pentru ca sunt pe Vodafone.
  Cat despre VIRSLI, pot sa confirm ca uiti sa te opresti cand incepi sa “faci freza la stomac”.
  Am avut o experienta tare placuta cu virşli de Sălaşu (copţi şi afumaţi) despre care am scris aici: http://www.d-petre.ro/generalitati/cum-a-fost-la-enjoyhd/

  • Cristian China Birta Reply

   Păi să studiezi problema şi să îmi trimiţi şi mie nişte bani ca să îţi fac cinste cu nişte bere :))

 3. Miere Sabadus Reply

  Ioi, mi-ai facut pofta, maine scot de la congelator cateva portii. Inainte cumparam din Sebes, dar s-a inchis magazinul si nu mai aduc de Blaj, deci tot din Cugir ma aprovizionez si io.
  Cat despre serviciu asta … mi s-a aprins un beculet.
  Il lasam pe nea Petre sa-l verifice de la A la Z si pe urma ii facem cinste sa ne spuna si noua avantajele si dezavantajele, ca parca vad ca o sa iasa la interval cu un articol :)

  • Cristian China Birta Reply

   Şi io m-am obişnuit cu virşli din Cugir, căci tare bine îmi pică :D

   Poate facem o făcută şi îţi trimit nişte bani prin M-Pesa ca să îmi trimiţi nişte miere de aia bună cum faceţi voi :)

   • Miere Sabadus Reply

    Nu te mai chinui cu plata, o aduc la botul calului saptamana viitoare.
    Urca in sa si da o fuga pana la aeroport in Baneasa, in 10-13.04.
    Am produse pe care nu le-ai gustat si ar fi indicat sa fii cu tot familionul :)

  • Petre Reply

   Daca-mi trimite Vodafone un Note 3 o sa scriu si eu un articol despre M-Pesa :)

 4. - Reply

  Păi la virşli ‘de din’ Cugir trebuie să nu uiţi şi de pita aia de la nenea Lae Picu, aia e basm, e vis, e… nu există cuvinte care să descrie pita aia! (şi pita din Vinţ e bună, recunosc).

 5. Florin Fermecatoru Reply

  Deci 40% din romani nu au cont bancar. Solutia: un sistem inchis, perfect pentru Africa, si pe care nu il au nici 1% din romani. Tare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.