Ce mi-a răspuns Fernando Hierro când l-am întrebat despre poezia fotbalului

Poate o fi vârsta. Poate o fi nebunia asta de viteză cu care navigăm prin viaţă în ultima vreme. Poate o fi chiar fotbalul de vină, căci nu mai este aşa cum îl ştiam noi pe vremuri. Poate toate la un loc. Poate nici una…

Din ce în ce mai des, când mă întâlnesc cu pretenarii de leatul meu (ăştia care amuşinăm masiv hotarul lui 40 de ani :D) şi vorbim despre fotbal, inevitabil ajungem la „fotbalul din tinereţile noastre era parcă mai frumos„. Şi dăm „click” pe nişte amintiri personale cu jucători, meciuri, faze, goluri din acea vreme. Şi, inevitabil, ajungem la comparaţia cu fotbalul de acum, pe care îl catalogăm – ca o sentinţă definitivă şi irevocabilă – ca fiind lipsit de poezia de pe vremuri.

Aseară, profitând de excelenta iniţiativă #ShareTheSofa by Heineken, l-a întrebat pe Fernando Hierro, celebrul el Gran Capitan din vremurile alea când (încă) fotbalul mai avea rimă, ca să zic aşa, după cum urmează:

Fernando, how do you see the game in, let’s say, 20 years from now? More efficiency, less poetry? :) #ShareTheSofa
(Traducere pentru cei care aţi făcut engleza cu profa de geografie :D Fernando, cum vezi jocul peste, să spunem, 20 de ani? Mai multă eficienţă, mai puţină poezie?)

Sincer, nu credeam că îmi va răspunde. Pentru că mai erau mii de oameni care îl întrebau câte ceava (tocmai asta îmi pare a fi frumuseţea definitivă a isprăvii celor de la Heineken, faptul că poţi să iei marii jucători la 11 metri, ca să zic aşa). Şi pentru că întrebarea era una la care, indiferent ce ar fi răspuns, însemna că, într-un fel sau altul, îşi asuma o poziţie în disputa dintre fotbalul vechi şi fotbalul actual.

Dar Hierro mi-a făcut surpriza să îmi răspundă. Şi mi-a confirmat (mie şi celor cu care discut astfel de chestiuni) că se cam termină cu poezia fotbalului şi că se cam trece la proză exactă, gen manual tehnic de sculer matriţer…

raspuns Hierro

Adică „o să fie cam ca în NFL (liga de fotbal america, n.a.). Bucuraţi-vă de poezie atâta câtă mai este…„.

Asta înseamnă că nu ne vom mai uita la fotbal? Dă-i pace… Cum să nu te uiţi la UEFA Champions League, cel puţin? Poate că nu mai există poezia de pe vremuri, de o impredictibilitate splendidă, dar există frumuseţea unor – hai să le zicem aşa – maşinării teribil de bine puse la punct. Vorbim de acele echipe pentru care fotbalul este jucat pe partitură exactă şi la care te uiţi mirat nu de frumuseţea execuţiei, ci de măiestria sa. Vorbim de acei jucători care sunt cu atât mai extraordinari (pardon my pleonastic French) cu cât este din ce în ce mai greu să găseşti hibe şi breşe în mecanismele fomidabile ale maşinăriilor-echipe.

Căci, nu-i aşa, deşi ne place poezia, şi proza este frumoasă. Mai ales dacă este „scrisă” cum trebuie şi de cine trebuie :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Ce mi-a răspuns Fernando Hierro când l-am întrebat despre poezia fotbalului”

  1. Am intrat si eu aseara pe sofa, dar ostilitatile de pe teren se indreptau intr-o directie sigura, cu viteza asa de mare, incat am zis ca la meci n-ar mai fi nimic de comentat. Interesante insa comentariile, iar raspunsurile lui Hierro peste asteptari, ca sa zic asa :) Spor(t)!

  2. Am inceput sa urmaresc si eu #ShareTheSofa dupa ce am vazut promovarea facuta de tine si de Andi Moisescu. Foarte faina initiativa. Vroiam sa-l intreb si eu cum vede viitorul lui Ramos comparativ cu ce a realizat el in trecut dar am fost prea captivat de meci :d data viitoare poate..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.