Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Despre “ideologia homosexuală” promovată de Disney Channel

Părinții care au contactat asociațiile semnatare sunt îngrijorați din cauza faptului că serialul ”Good Luck Charlie!” este difuzat și în România, sub numele de ”Baftă Charlie!”, existând riscul ca și copiii români să vizioneze acest material care face propagandă ideologiei homosexuale.

Ce vedeţi mai sus face parte din scrisoarea deschisă trimisa celor de la CNA de către Coaliția pentru Familie și Constituție. În care semnatarii fac referire la un episod din serialul cu pricina, în care, spun ei, “se face propagandă cuplurilor homosexuale, în cazul de față unui cuplu de lesbiene“.

Spun din start că, deşi nu sunt de acord cu punctul lor de vedere (am vizionat şi eu de câteva ori serialul şi mi se pare chiar amuzant faţă de alte producţii prosteşti şi ridicole din zona de televiziune pentru copii), îi felicit pe cei din Coaliţia sus amintită pentru faptul că au luat atitudine împotriva a ceea ce consideră ei că nu face bine copiilor lor. Pentru că am susţinut, susţin şi voi susţine mereu dreptul oricui de a protesta decent şi cu argumentele pe care le consideră necesare atunci când simte că trebuie să ia poziţie. Indiferent dacă îmi place sau nu, indiferent dacă sunt de acord sau nu cu poziţia respectivă. Mai ales când luarea de poziţie se face în termeni decenţi şi care invită la dialog – aceasta fiind, din punctul meu de vedere, principalul beneficiu în astfel de cazuri.

Salut, aşadar, activarea simţului civic – hai să îi spune aşa, generic – al celor care fac parte din Coaliția pentru Familie și Constituție. Dar nu sunt de acord cu ce se spune în scrisoarea deschisă. Deloc. Şi, după cum vedeţi, îmi exercit acest drept de a fi împotrivă. Şi o fac în termeni decenţi, invitându-vă la dialog pe această temă. Căci, repet, îmi pare chiar util să începem să învăţăm că se poate discuta în contradictoriu pe teme sensibile şi cu decenţa aferentă, fără a recurge (aşa cum se întâmplă îndeobşte) la enervantul, mizerul şi degeaba “ba p-a mă-tii“.

Nu sunt de acord cu punctul de vedere al Coaliţiei pentru că a acuza Disney Channel că face propagandă ideologiei homosexuale doar pentru scena cu pricina mi se pare echivalent cu a acuza Coaliţia că singura sa preocupare este să vâneze deviaţionismul homosexual al producţiilor de televiziune. Adică inexact, rupt din context şi superficial. Ba chiar îmi pare de bun simţ precizarea Disney Channel cum că „apariția în serial a unei familii formate din persoane de același sex are rolul de a ilustra realitățile lumii contemporane, în contextul în care mulți dintre cei care vizionează serialul sunt copii care au părinți de același sex” (sursa hollywoodlife.com, preluată din aceeaşi scrisoare deschisă)Aceasta este realitatea. Iar politica struţului nu este nici pe departe cea mai bună soluţie în vremea internetului, când copiii oricum află – că vor părinţii, că nu vor – despre astfel de chestiuni, în contexte mult mai urâte decât cel din serialul despre care discutăm.

Ca părinte, cred cu tărie că nu ce vede copilul într-un serial TV este o posibilă problemă, ci modul în care tu, ca părinte, relaţionezi cu copilul pe acest subiect. Căci, aşa cum văd eu lucrurile, părintele trebuie să îl pregătească pe copil pentru momentul în care va fi pe picioarele lui, acesta este rolul fundamental al unui părinte. Iar asta se face doar având o relaţie deschisă cu copilul şi discutând pe şleau toate aspectele vieţii pentru care îl pregăteşti, nu făcându-te că plouă şi evitând subiecte sensibile. Sau, mă rog, ceea ce consideră unii a fi sensibile.

Nu cred de nici o culoare că a spune copilului “homosexualii sunt răi“, ca o axiomă de nenegociat, reprezintă mondul în care îl pregăteşti pentru viaţă. Ci a discuta deschis despre acest subiect, a-i prezenta toate faţetele problemei şi- extraordinar de important – a-l ajuta să ajungă la propria concluzie. Este, dacă vreţi (şi exagerând niţel, desigur), diferenţa dintre “îţi ordon să te simţi bine” şi a-i oferi copilului contextul în care acestă să simtă bine, dar doar dacă el decide că vrea astfel.

E mai greu să îţi creşti copilul un spirit liber, care să ia deciziile singur şi să îşi formeze caracterul astfel? Mult mai greu. Teribil de greu, în cele mai multe cazuri. Dar, cel puţin din punctul meu de vedere, este cea mai bună modalitate de a fi părinte pentru copilul tău.

Vă invit, aşdar, la dialog. Unul decent. Cu argumente. Ne-ar prinde tuturor bine acest exerciţiu.

PS Ar mai fi ceva: poate că scrisoarea deschisă a Coalţiei a fost gândită ca un prilej de a-şi face PR. Caz în care le-a cam ieşit…

11 comentarii la “Despre “ideologia homosexuală” promovată de Disney Channel

 1. irina bartolomeu Reply

  Corect! Sunt de aceeasi parere! Asta este realitatea in care traim, iar copilul trebuie incurajat sa gandeasca singur. Nu poti sa-l influentezi cu “asa e bine/asa e rau”, ci sa-i explici absolut tot, astfel incat sa decida singur. Noi, cel putin, asa am procedat.

  • Cristian China Birta Reply

   La cât am ajuns să te cunosc, nu mă îndoiesc de faptul că aşa procedezi :) Te întreb, pentru conformitate: aşa-i că este mult mai dificil să procedezi aşa decât să o bagi pe aia cu “aşa da” şi “aşa nu”? :)

 2. Simona Mocanu Reply

  O scenă dintr-un serial (de comedie!) nu are cum să facă propagandă homosexualității (dpdv meu de vedere, propaganda necesită o angrenare de forțe mai mare pentru răspândirea unor idei decât un episod de 30 de min). Sora mea are are 11 ani și chiar la serialul respectiv se uită și o s-o las să se uite în continuare. Ba chiar se juca Sims odată și acolo oamenii de același sex se pot cupla, iar ei nu i se părea nimic anormal. Mă rog, vreau să fie independentă în gândire și să înțeleagă faptul că există și o altă realitate decât a ei.

  • Cristian China Birta Reply

   Aşa mi se pare şi mie, că este superficial să porneşti de la o scenă dintr-un serial cu jde episoade şi să tragi o concluzie generală. În rest, cum spuneam, serialul mi se pare chiar ok, mai ales dacă îl comparăm cu alte enormităţi de care m-am lovit.

   • romanu Reply

    Pai de ce Disney nu promoveaza un cuplu de pedofili caci probabil la cat sunt pe lumea asta vor face suficient lobby in viitor incat sa devina o chestiune de acceptare. Normalitatea nu e data de ce credem noi, ci defaptul ca sunt incalcate niste principii. Iar aici e vb de principiul fructului oprit nu de cel al maimutei care a evoluat in mentalitate si a devenit toleranta cam tot cat era prin antichitate. Opa am evoluat prin involutie si totu printr-o revolutie.

 3. Sonia Reply

  Nu ştiu despre ce serial este vorba, dar ceea ce povesteşti tu pare să facă parte din ciclul “hai să ne creştem copiii sub un glob de sticlă”. Sau “ce mie nu-mi place, dacă închid ochii, chiar nu există”. Asta ca să nu mai vorbim despre fapt că un lucru ascuns cu grijă de către părinte, devine cea mai mare tentaţie pentru copil. Uneori nici nu mă mir că există o mulţime de tineri care se adaptează greu lumii din care facem parte. Dar cum să dea piept cu realitatea când nimeni nu i-a pregătit pentru asta?

  • Cristian China Birta Reply

   Păi normal că nu ştii despre ce serial este vorba, colega, doar Anca e mare :)) Perfect de acord cu ce zici cu globul de sticlă, îngrozitor cât de mulţi părinţi fac asta…

 4. bogdan Reply

  Mi-e greu să spun ceva, mai ales după gestul comis de domnul Solcanu.
  Bine. Decid să salut, ca şi tine, faptul că societatea poate reacţiona şi aşa. Acesta pare a fi subiectul principal. Celălalt este secundar şi sunt sigur că dacă=l deschidem nu avem cum să-l închidem. Nu au făcut-o nici alţii, nici nu o vor face. Poate că tocmai de aia e frumos.

  • Cristian China Birta Reply

   Mno, uite aşa am aflat şi eu de faza cu Solcanu. Drept să îţi spun, aş fi fost mai împăcat cu mine dacă nu aflam…

   • bogdan Reply

    Asta este.
    Uneori aflăm și de-astea…

 5. Daniel Reply

  Ca sa o spunem pe șleau, poporul roman s-a cam poponarit. E trist cum romanii pun botul la tot ce vine din Occident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.