Ferice de cei ce se pot bucura de bucuria prietenilor

În viaţă, multe lucruri sunt fără de răspuns. Nu ştiu de ce se întâmplă asta. Poate pentru că nu reuşim să punem întrebările potrivite. Sau poate nu reuşim să întrebăm pe cine trebuie. Sau poate nu am ajuns în acel moment în care să fim în stare să dăm răspunsurile cuvenite. Sau poate toate la un loc. Sau poate altele. Dar, pe de altă parte, poate tocmai de aceea este şi frumoasă viaţa :)

Una din marile enigme, din punctul meu de vedere, este imposibilitatea de care dau dovadă unii de a se bucura de bucuria celorlalţi. De parcă ar ieşi în pierdere dacă fac asta. De parcă bucuria este o sumă de bani, care, cu cât este împărţită la mai mulţi, cu atât este mai mică partea care le revine. De parcă a te bucura pentru ceilalţi nu înseamnă, în esenţă, să te bucuri pe tine, să fii împăcat că ai alături astfel de oameni.

Iar când vine vorba despre bucuria prietenilor, atunci lucrurile devin cu totul de neînţeles pentru mine. Căci mi-e foarte greu să înţeleg cum să nu te bucuri de succesul celor pe care îi consideri prieteni. Ce fel de prietenie este asta? Una pe care o porţi la tine doar ca să dea bine la lume? Una care este ca un tricou de care poţi să te descotoroseşti imediat ce nu mai este la modă? Una căreia poţi să îi dai unfriend din te miri ce şi cu te cruceşti ce viteză?

Prietenii sunt o specie aparte. Una frumoasă. Rară. Uneori, în cazul unora, pe cale de dispariţie. Prietenii sunt acei oameni pe care i-ai lăsat, după multă vreme, să intre în cercul tău interior. Către care te-ai deschis şi cărora le-ai dat acces la multe „cotloane” din viaţa ta. Odată ce ai făcut asta, sentimentul este reciproc. Iar a te bucura de bucuria lor devine, aşa cum este firesc, natural şi degrabă dătătoriu de bucurie şi pentru tine.

Vă spun toate acestea pentru că eu unul fac parte din acea categorie de oameni care se bucură tare de succesul celor apropiaţi. Şi nu numai. Pentru că a reacţiona astfel este, din punctul meu de vedere, o dovadă irefutabilă a faptului că înţeleg viaţa ca pe un drum pe care doar împreună îl putem face pentru a merge în direcţia cea bună. Iar acest „împreună” este printre cele mai frumoase daruri pe care ni le putem face unii altora :)

[Tweet „Să vă spun despre bucuria pe care am simţit-o când am văzut clipul lui Make, „Cât de mult”.”]

Bucurie pentru că Make este unul din prietenii dragi pe care aventura mea în 2.0 mi i-a adus lângă mine. Bucurie pentru că încăpăţânarea lui de a crede în ceea ce face şi de a merge pe drumul pe care şi l-a ales este încă un argument să cred că includerea lui în cercul meu de prieteni a fost o decizie înţeleaptă :)

Aş vrea să înţelegeţi un lucru: nu mă bucur doar pentru că a reuşit să scoată acest clip, ci pentru întreaga muncă ce a dus la acest moment. Pentru că Make a muncit enorm ca să ajungă aici. Cu încăpăţânare. Cu determinare. Cu scrâşnet din dinţi şi cu încruntările de rigoare. Dar a trecut peste toate. Pentru că a crezut în ceea ce face şi a făcut ceea ce a crezut că trebuie făcut. Iar pentru toate acestea se bucură de respectul meu necondiţionat.

Bagă mare, barosane, noi, cei pe care ne ştii deja, te susţinem aşa lovit cu pucul cum eşti :D

Pe scurt despre clip și piesă

Cât de mult, album HOINAR prin Piața Matache, 2012.

Muzică și versuri: Marius Matache

Au colaborat: Ștefan Crăciun (chitară electrică), Mădălin Giambașu (chitară acustică), Petre Ciobanu, Daniel Iancu (orchestrație).

Apropo de prietenie, evident că l-am adus în prea-frumoasa mea emisiune Brandu lu Chinezu şi pe Make. Ar fi fost culmea să nu fac asta :))

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

8 thoughts on “Ferice de cei ce se pot bucura de bucuria prietenilor”

  1. Pe Make il stiu de mult, de prin 2008 si sunt si o fana, si o prietena de-a lui. Imi place ca azi ma primit newsletter cu clipul lui de la alti 2 oameni deosebiti pe care ii urmaresc de putin timp, de la tine si de la Irina Bartolomeu. Asta este inca o dovada ca cei care se aseamana se aduna! Bafta Make!

  2. eu pe Make il ‘cunosc’ de la tine.
    aplicand acum relatia de tranzitivitate, avem asa: eu ma bucur pentru tine. tu te bucuri pentru Make. rezulta ca eu ma bucur pentru Make. sincer si adevarat :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.