22.07.2017

Unul din efectele epocii lui „dk vrei s vn la tn da un smn”

Am văzut la Ovi faza cu numele lui stâlcit şi mi-am adus aminte, cu oareşce amuzament, de multele momente în care numele meu a fost făcut în fel şi chip. Căci aşa e viaţa asta a mea, mi-e dat să intru în contact cu multe firme de curierat sau cu tot felul de curieri de la tot felul de companii.

Numele meu este – atenţie, scriu pe româneşte, cu diacritice! – Cristian China-Birta. Cu toate acestea, undeva pe la 30% (estimare personală, nu am stat să fac statistici exacte) din cei cu care intru în contact în condiţiile enumerate mai sus, mă întreabă dacă sunt „domnul Bîrţă” sau „domnul Bîrţa”. Lăsăm la o parte faptul că mulţi parcă se sfiesc să îmi spună „China”, de parcă o fi ceva ruşinos, fără să ştie ei cât de mândru sunt de acest nume senzaţional :D

Am vagi bănuieli că internetul ăsta în care se scrie ne-româneşte, fără diacritice adică, este de vină. Căci ce te poţi aştepta la cei care văd din ce în ce mai mult, pe te miri ce locşoare de pe vasta întindere internautică, scrieri fără diacritice şi – absolut horror! – ceva gen „dk vrei s vn la tn da un smn„? :))

Cu toate acestea, după mintea mea atâta câtă mi-a rămas, prima opţiune ar fi să citim exact cum scrie, căci sunt mari şanse ca acela să fie numele corect. Şi abia apoi să bagi de astea cu Bîrţă #numazic.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Decalogul celor care vor să consume mai puţină apă

Cum să scapi de şobolani – studiu de caz personal şi oribil

5 comentarii

 1. Cezar Bianu
  joi, 19 decembrie 2013, 11:08

  Eeeh. Se poate scrie corect si frumos si fara diacritice..

  Răspunde
  • joi, 19 decembrie 2013, 12:15

   Nu zice nimeni ca nu se poate scrie frumos si fara diacritice. Doar ca nu despre asta vorbim, daca imi permiti precizarea.

   Răspunde
 2. Alex
  vineri, 20 decembrie 2013, 01:50

  Sa-ti zic una de la ASE, de la un inginer ajuns prof: spunea omu’ ca americanii, cand au facut codul ASCII, ar fi intrebat si la noi „bah, aveti ceva litere de bagat?”
  Dar regimul nostru ar fi raspuns ca nu, sau nu ii intereseaza. Era un standard decadent si capitalist, sugator de sange de la popor.

  Răspunde
 3. sâmbătă, 21 decembrie 2013, 14:42

  Daca-ti citesc numele in romgleza de balta = Cristian Ceaina-Biirta :)

  Răspunde
 4. Alin
  marți, 31 decembrie 2013, 22:18

  Chinezule, hai sa iti arat eu unul din efecte. Ia de-aici :

  http://phro.ro/roxana-babenco-eleva-de-15-ani-filmata-timp-ce-facea-sex-cu-6-colegi/

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *