Unii dintre voi vă amintiţi când am făcut concurs pentru pagina 404 de pe chinezu.eu. Am declarat doi câştigători atunci. Unul dinte este este Marius Balasca. Care are banner acilea la mine şi care mi-a acordat, conform înţelegerii, interviul de mai jos. Enjoy :)
1. Spune-ne cate ceva despre cine esti, ce faci, stii tu, un fel de fisa postului 2.0
Mi se consemneaza in satul Adjudeni, din comuna Tamaseni, judetul Neamt, prin 1983. Marius, la dorinta parintilor, Balasca dupa tata, in total un nume care imi place, mai ales ca e destul de rar chiar si prin partile noastre. Sar peste copilaria idilica, incaierari, povesti din paduri si alte cele, ca sa ajungem mai repede la subiect.
In 2002 eram un soi de artist al satului. Faceam desene, tatuaje si alte cele. Eram mandria si viitorul artistic al comunei, pana cand m-am lasat uimit de mertzanele second, multe cu volan pe dreapta, si de casoaiele cu piscina ale vecinilor mei. Pentru detalii, se pot vedea mai multe in Mindrie si Beton (mandriesibeton.ro). Asa ca mi-am tras pasaport fals, spaniol, si am fugit in Irlanda, la munca. Timp de sase ani, cat am dat ciocane si am tras la circular, construind blocuri si cladiri de birouri, m-a chemat oficial Andre Gori Morales, desi stiau toti ca sunt roman.
Acum, numele meu este din nou Marius Balasca, sunt student la arhitectura si am descoperit ca imi plac apartamentele. Stiu ca visul oricarui arhitect este a a construi, dar cred ca am lasat prea mult in urma imbunatatirea caselor, cine se ocupa de transformarea apartamentelor pe care le avem in casa, in spatiu de locuit, in home sweet home?
Datorita catorva proiecte de amenajari interioare la care am lucrat, urmate de amenajarea propriului apartament, am ajuns sa descopar o categorie destul de slab dezvoltata la noi in tara: marirea confortului apartamentelor din blocurile comuniste. E o problema aici, oamenii se adapteaza la un spatiu, de parca ar fi un dat, in loc sa transforme acel spatiu in ceva care sa ii cuprinda si sa ii completeze in acelasi timp.
2. Cat de greu este pentru meseria ta in aceasta lume in care toti parca stiu de toate si in care adevaratul specialist este mai greu de depistat din prima?
Este dificil sa faci oamenii sa inteleaga faptul ca NU sunt buni la toate si ca pentru fiecare domeniu exista specialisti. Astfel, marea majoritate a consumatorilor da cautare pe google, unde se gasesc o gramada de informatii, apoi, cel mai probabil, se alege una si se imita, fara sa se tina cont de context. Sunt, insa, si consumatori care constientizeaza ca exista specialisti cu o imaginatie la fel de bogata ca a lor, doar ca imaginatia este ca un muschi – se atrofiaza daca nu este exersat. Iar imaginatia specialistului este mult mai “lucrata pe domeniu”, exista mai multe cumostinte si exista, in primul rand, experienta.
3. Ce recomandari ai face celor care ar vrea sa gaseasca un specialist in domeniul tau?
Cum google gaseste totul pentru noi, recomand un tur atent prin site-urile designerilor acordand o mare atentie portofoliului acestora. Piata ofera o varietate destul de mare, iar fiecare designer are un stil propriu, daca a ajuns la un anumit numar de lucrari.
Apoi vine aspectul financiar. Sunt multe proiecte supraevaluate in piata, asa cum sunt si proiecte proaste, pur si simplu, care nu merita nici macar putinii bani pe care ii cer. Amenajarea trebuie facuta cu cap si cu carnetelul de cheltuieli in mana, altfel lucrurile pot oricand sa o ia razna si te trezesti ca ai cheltuit pe amenajat jumatate din apartament cat a costat toata casa…
In fine, colaborarea este esentiala. Nu poti sa angajezi un designer doar ca sa ii spui tu, punct cu punct, ce sa faca. Dai o groaza de bani doar ca sa iti valideze cineva gusturile prin propria semnatura? Si invers, designerul nu poate sa te cunoasca in intimitatea deplina, nu poti sa te lasi definitiv pe mana lui, decat daca ai de gand sa locuiesti in acea casa cate doua saptamani pe an. Daca nu, atunci trebuie sa te implici, sa-l sesizezi daca e ceva care nu-ti place, sa colaborezi… E ca intr-o relatie romantica noua. La inceput, esti dispus sa-i ierti micile defecte, pentru ca esti coplesit de noutatea tuturor celorlalte aspecte. Dupa cativa ani, micile defecte iertate la inceput devin insuportabile. La fel e, sa zicem, cu tipul de cada sau de chiuveta din baie…
4. Daca ar fi sa faci altceva in viata, ce ai alege sa faci?
Daca ar fi sa renunt la arhitectura, probabil as alege sa cochetez tot in jurul artei. Am pictat o vreme si mi se parea ca nu sunt chiar amator. Cel putin, prietenii mei s-au declarat incantati de cateva panze, asa ca, la o adica, as putea sa incerc. Si muzica ar fi o varianta, ma vad trompetist intr-o fanfara.
Oricum, de un lucru imi pare bine – cu experienta de munca din Irlanda stiu sigur ca, orice ar fi, de foame nu o sa mor niciodata, sau cel putin cat ma tin mainile sa muncesc. Ceea ce e mult deja, in vremurile astea, nu?
5. Cateva cuvinte in exclusivitate pentru cititorii chinezu.eu :D
Vad ca multi oameni s-au aratat incantati de Jamie Oliver si de principiul lui – “If you’re going to eat three times a day, every day, until the day you die, why not be good at it?”. Toata lumea pe care o cunosc are acum gastronomia in topul subiectelor de discutie, alaturi de politica, fotbal, muzica si taxe. De ce nu au avut aceeasi reactie uitandu-se la emisiunile despre case de pe Discovery, Travel si alte asemenea canale? Ca sa-l parafrazez pe Jamie – o sa traiesti in acea casa tot restul vietii tale. De ce sa nu-ti faca placere acest lucru? Sunt mii de lucruri care pot fi facute, fara sa fie nevoie de bugete de mii si zeci de mii de euro…
3 thoughts on “Este dificil sa faci oamenii sa inteleaga faptul ca NU sunt buni la toate”
Aş vrea să-i răspund lui Marius, pe care îl felicit pentru premiu.
Arhitectura nu este subiect de discuţie pentru că nu se joacă cu mingea şi nu se loveşte cu piciorul, nu-ţi încântă auzul, nu jefuieşte pe nimeni lunar, trimestrial şi anual şi nici măcar nu dă gust mâncării. În schimb, îţi poate mări confortul şi te poate face mândru de spaţiul în care locuieşti. Dar românul s-a oprit la satisfacerea dorinţelor primare şi are impresia că o amenajare interioară costă foarte mult.
Tot ce am vazut aici este super, dar una din picturi ma marcat…
Pingback: Manifestul Omului de Arama