Scrisoare deschisă către studenţii de la FJSC

Later edit: Mi se spune – nu zic de către cine – că până să mă cheme Horea la întâlnirea cu pricina NIMENI de la FJSC nu auzise de mine. Sunt trist. Rău. Mă duc să citesc un manual de social media să îmi revin…

———————

Salutare,

Cu unii dintre voi am avut plăcerea să mă întâlnesc atunci când am fost invitat de Horea Bădău la întâlnirea la care, fireşte, m-am dus tocmai ca să vă cunosc. V-am spus şi atunci, vă spun şi acum: am fost foarte surprins să găsesc atâţia potenţiali bloggeri buni. Nu are rost să ne dăm balene într-o linguriţă, chiar am fost surprins. Adică mă aşteptam să găsesc nişte studenţi oftând după glorii ce urmează să îi atingă intempestiv, dar am găsit tineri foarte interesaţi şi interesanţi, mulţi dintre voi cu o scriitură şi o atitudine 2.0 chiar promiţătoare.

V-am spus şi atunci şi vă spun şi acum că puţini o să rezistaţi până la capăt, ca să zic aşa, în lumea asta blogosferică. Din multe motive, pe care nu are rost să le discutăm aici. Dar cei care veţi rezista veţi foarte, foarte buni. Pariez pe asta.

Vă scriu această scrisoare deschisă pentru că vă rog să adoptaţi o atitudine de genul faceţi ce zice popa, nu ce face el. Căci ceea ce face profesorul vostru (sau ce este) Horea Bădău nu este ok. Deloc. Cu voia voastă, o să explic un pic de ce cred asta.

Când a apărut scandalul cu manualul de social media, mi-am spus părerea. După care nu m-am mai băgat în disputele pe tema Bădău versus bloggeri pentru că am zis că astea sunt copilării care o să treacă la un moment dat, un fel de foc de paie în lumea 2.0. Numai că văd că în loc să se stingă, el se amplifică. Şi deja începe să devină enervant. Nu pentru noi, ăştia mai bătrâni, care avem pielea tăbăcită de anumite pleznete primite în decursul timpului, ci pentru voi, cei în care am încredere că veţi deveni viitorii bloggeri corespunzători.

Bloggerii sunt răi de gură, aşa este. Şi este bine să fie aşa. Iar când l-au tot atacat pe Horea Bădău au făcut-o din tot felul de motive, în mare parte doar să se distreze. Dar ei aveau statut de bloggeri, atât. Ceea ce făceau şi încă fac e pe barba lor, pe riscul lor, pe credibilitatea lor. Bădău, însă, este profesor. Iar asta schimbă radical lucrurile.

Vă spuneam că am tot aşteptat să se stingă conflictul ăsta care mie mi se părea amuzant la început. Dar nu mai este. Pentru că un profesor a decis să ia hârjoneala asta în serios şi să – lucru extrem de grav din punctul meu de vedere – să instituţionalizeze un conflict cu anumiţi bloggeri. Adică să implice instituţia la care lucrează şi chiar pe voi, deşi indirect, în aceste conflicte. Iar asta nu este ok deloc.

Una este să fii blogger şi să decizi că vrei să te lupţi în săbii 2.0 cu cineva şi alta este să fii cadru universitar şi să acţionezi de parcă ai fi doar un blogger. Nici măcar nu mai este chestiune de nuanţă, este o enervantă exagerare şi depăşire a atribuţiilor de ordin moral. Care, dacă eşti un profesor care se respectă, ar trebui să fie pe primul plan.

Ce vrea să demonstreze Horea Bădău în războiul lui cu bloggerii? Asta este altă tristeţe. Pentru că nu vrea să arate că bloggerii greşesc, să aducă argumente, să polemizeze, aşa cum ar face un prof care se respectă şi îşi respectă studenţii. El vrea doar să arate că bloggerii sunt nişte nepricepuţi, nişte unii fără diplomă (asta este de un ridicol profund, desigur), adică, în esenţă, că sunt în plus pe faţa pământului. Şi o face în modul cel mai prost cu putinţă: încercând să devină blogger când îi convine şi fiind profesor daor când vrea. Este o mică schizofrenie 2.o în toată chestiunea care începe să devină iritantă.

De ce vă scriu vouă aceste rânduri? Pentru că nu vreau să vă lăsaţi prinşi în acest pseudo-război din care voi aţi putea deveni victime colaterale. Şi pentru că vreau să nu vedeţi în Bădău proful care le ştie pe toate, căci chiar ştie puţine în ceea ce priveşte bloggingul, foarte puţine. Simplul fapt că face confuzia gravă între comunitatea din jurul blogului şi studenţii care sunt nevoiţi, practic, să îl asculte în sala de curs spune foarte multe dacă ştiţi să înţelegeţi asta. Ca nu mai spun că una este să te uiţi la meci cu seminţele în mână şi alta este să joci in teren. Primul se numeşte, de cele mai multe ori, fotolist, iar al doilea este jucător. Bun sau prost, măcar joacă.

Ar fi păcat ca, la un moment dat, când acest conflict se va sfârşi (se va întâmpla asta, într-un fel sau altul) să văd că unii dintre voi veţi fi trecut de ceea ce englezul numeşte the point of no return. Fără să fi câştigat nimic pentru voi, ba dimpotrivă. Mizele pentru care se bat cei aflaţi în conflict sunt ale lor personale, nu ale voastre. Şi sunt minore, trecătoare, vremelnice. Nu le faceţi personale şi, mai ales, nu le transformaţi în răni care să nu se vindece niciodată.

Bun, hai că mă opresc aici. Pentru că, sper, aţi înţeles ce am vrut să spun. Dacă nu, puteţi să mă întrebaţi. Vă voi răspunde.

PS Reacţia lui Manafu mi se pare oarecum disproporţionată, dar corectă. Dar pe voi nu ar trebui să vă intereseze asta. Ci doar faptul că puteţi profita de un eveniment care se anunţă interesant, din care puteţi obţine anumite beneficii. Căci, în esenţă, asta este ce vă  spun eu: să faceţi ce este mai bine pentru voi, nu pentru alţii. Aşa cum mergeţi la întâlnirile lui Bădău nu pentru el, ci pentru cei ce vin acolo, aşa să faceţi şi în acest caz.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

51 thoughts on “Scrisoare deschisă către studenţii de la FJSC”

 1. În primul rând, mă numesc Horea, cu E, nu cu I, că-s ardelean, ca și tine:) În al doilea rând demersul meu nu este îndreptat împotriva tuturor bloggerilor. Eu vorbesc pe blogul meu despre Manafu, Zoso, Auras, Ruxa si alți câțiva care, așa cum ai văzut în printscreen-urile de aici http://www.horeabadau.ro/cum-actioneaza-manafu-si-prietenii-sai/ au deschis o acțiune incredibilă: aceea de a-i convinge pe oamenii din online, să nu mai vină la dezbaterile pe care le organizez la facultate. Nu ți se pare total ieșit din comun gestul lor? Te acuză și pe tine că ai răspuns invitației mele și ai venit la dezbateri. L-au convins pe Piticu să renunțe, după ce confirmase deja…Este un gest fără precedent care pur și simplu m-a stupefiat. În același timp au mai fost și alte gesturi extreme: blogul meu a fost atacat, a fost șters un articol care se referea la Manafu, a fost creat pe WordPress un blog cu numele meu, plin cu insulte la adresa mea – dupa ce am angajat o avocata si am obtinut stergerea blogului de la WordPress, au luat continutul si au deschis un blog identic, tot cu numele meu, pe .com. Toate acestea îmi arată că o parte a blogosferei este plină de mizerie și cred ca este de datoria mea să iau atitudine, tocmai pentru că sunt profesor. Am propus un Cod Etic și voi continua să iau atitudine de câte ori vor exista derapaje. Sunt de acord că studenții nu trebuie implicați în asta. Eu nu i-am implicat. Manafu a făcut-o prin articolul la care faci referire. După ce a încercat să mă izoleze în online, prin boicotarea dezbaterilor de la facultate, acum încearcă să-mi distrugă reputația în fața studenților. Tot ce se va întâmpla este că se va distruge singur. În încheiere: sunt de acord că studenții ar trebui să participe la cât mai multe evenimente offline, inclusiv la cel organizat de Manafu. Vroiam sa scriu un articol pe tema asta zilele viitoare și îl voi scrie.

  1. Inca ceva: aia cu siteul pe .com mi se pare si mie o mizerie. Dar de aici pana la a-l acuza pe Manafu (pe Manafu, mah????) de conspiratii si alea, alea este o cale pe care, din punctul meu de vedere, nu aveai voie sa apuci. Tu, ca profesor.

   1. @chinezu: citeste in printscreen-uri cum Manafu discuta cu Zoso si Ruxa si spune ca le cere tuturor oamenilor din online, sa nu mai vina la Atelierele Social Media Universitaria. Si ca oamenii respectivi ar trebui sa faca asta din …loialitate fata de el. http://www.horeabadau.ro/cum-actioneaza-manafu-si-prietenii-sai/. Ti se pare normal sa vorbeasca cu oamenii din online ca sa nu mai vina la dezbateri unde asista studenti? Stiu ca sunteti prieteni, dar ma intereseaza un punct de vedere obiectiv, daca se poate.

 2. Am vazut una alta pe twitter legat de acest om pe numele lui Badau. Nu stiu exact ce anume s-a intamplat. Cred ca-i acordati prea multa importanta si nu merita.

 3. Încă ceva: eu tot nu înțeleg de ce ați implicat studenții în discuția dintre mine și Manafu (voi i-ați implicat, bloggerii) și de ce toată lumea se grăbește să le dea sfaturi. Sunt persoane mature care pot judeca situația asta și cu propriile lor minți.

  1. Poate n-ar trebui să mă bag, că nu-i treaba mea, da’ o spun din punctul de vedere al unui student care, din întâmplare (sau curiozitate, spune-i cum vrei), a dat Like paginii Atelierele Social Media Univeristaria de pe Facebook.

   În momentul în care tu ai mutat acolo toată discuţia despre blogul tău, aşa-zisul atac pornit de Manafu şi toată cearta care se învârte de câteva zile pe internet, ai implicat şi studenţii. Nu poţi spune că bloggerii au implicat studenţii în cearta asta când tu eşti cel care a făcut-o, prin publicarea disputei pe o pagină de unde studenţii aşteaptă detalii despre Atelierele Social Media, nu despre cât de tare îi urăşti tu pe Manafu, Zoso, Auraş, Ruxa etc.

   Studenţii n-au nicio vină că Piticu n-a mai venit la Ateliere sau că ţie ţi-a fost spart blogul şi nu înţeleg de ce trebuie să suporte ei toată disputa asta a voastră. Dacă vrei să arăţi că eşti mai bun decât bloggerii pe care îi urăşti, fă-o pe contul tău personal, nu implica şi Atelierele în asta. Ori eşti tu cel care nu înţelege care-i faza cu etica în blogosferă, ori suntem cu toţii proşti, iar tu ar trebui să fii singurul blogger influent din online-ul ăsta.

   1. @Cristian Florea: sa implici studentii inseamna sa le ceri sa actioneze in vreun fel, asa cum fac Manafu si Chinezu. Eu nu le-am cerut sa actioneze in niciun fel. Pe pagina Atelierelor public articole despre Social Media, am publicat doua si de pe blogul lui chinezu. Cand mi-a fost spart blogul, am anuntat si acolo, ca sa nu creada lumea ca ceea ce este scris pe blog, in acel moment, imi apartine (cei care au spart blogul au scris un text ironic pe prima pagina). Era normal sa anunt pe pagina Atelierelor de ce nu mai vine Piticu la dezbatere: am primit o multime de intrebari referitoare la motivul pentru care a renuntat in ultima clipa. Asadar, era normal sa anunt imediat ce am aflat si eu
    @George: modul in care ai scris comentariul creioneaza portretul unui anumit tip de blogger – care scrie sub rezerva anonimatului, iar la finalul textului nu se mai poate abtine si face ce ai facut tu. In public
    Inca ceva: peste 500 de studenti au absolvit cursurile mele. Multi dintre ei pastreaza blogurile si sunt de succes. Le-au placut foarte mult cursurile si continuam sa tinem legatura si acum. Dar in astfel de momente de scandal si cearta, vorbesc numai haterii, numai cei care se folosesc de acest moment ca sa plateasca polite profesorului pentru o nota mica sau alte lucruri de acest gen. Din cei 500 de absolventi sunt 2-3 persoane, cum sunt Ruxi Lazar si alte doua-trei nume, care au o parere negativa despre mine. Si scot capul acum, asa cum, probabil, este normal. Acum ies haterii, intrucat persoanele normale, intorc capul scarbite cand vad un scandal. Ruxi Lazar ma uraste pur si simplu pe baza unor frustrari personale – pe care le voi detalia daca e cazul. Ceea ce scrie aici este opinia ei, nu a studentilor FJSC. Iar 2-3 persoane nemultumite, din 500 este un procent bun, in opinia mea.
    @marius ponoiu: da-mi un mail la horeabadau@gmail.com si iti voi trimite datele pe care le ceri. Sa stii ca Lituania este in UE. Ti-am spus asta pentru ca am vazut ca ai comparat Lituania cu Ucraina. Probabil ca cei care au hostat acolo au gandit ca tine: dar vor avea o surpriza neplacuta

    1. @Badau:- te asculti ce vorbesti?
     In primul rand, nu toti oamenii sunt lipsiti de bun simt si incep a-si flutura functiile sau pozitiile sociale! In cazul in care nu ai aflat inca, asta a fost frumusetea internetului, bloggingului, oameni din diferite clase sociale putand discuta la aceeasi masa virtuala!
     In al doilea rand, despre ce bloggeri de succes vorbesti matale? Nu stiu nici macar unul singur care sa fie blogger de succes si care sa fi fost educat prin cursurile tale de la FJSC!
     ”Hateri” – oh please, parca ziceai ca esti priceput in a vorbi corect romaneste, atunci demonstreaz-o, nu te mai hazarda in folosirea de cuvinte a caror insemnatate nici macar n-o intelegi!

    2. @Badau Cine e ruxi lazar? V-a fost eleva? Mi-ar placea sa o cunosc….cat despre mine, eu am avut note mari, mi-a placut materia, voiam sa fac si licenta pe social media, insa norocul meu a fost sa ma razgandesc! Abia dupa ce am terminat si am aflat ce le-ati facut colegelor mele mi-am dat seama ce fel de om sunteti…scutiti-ma de „frustrari personale” ca la seminarul de deontologie aveati numai cuvinte de lauda pt mine, ce pr bun voi deveni, glumeati ca pe viitor cand veti fi blogger renumit ma veti angaja ca pr…sunteti de toata jena, zau! Nu va invidiaza nimeni, insa multi s-au saturat de gura asta mare si spurcata pe care o deschideti cum aveti ocazia!

 4. Stiam de conflict, stiam de acuzatiile aduse de catre lect.univ.dr.H. Badau („H” este de la Horia si nu de la Hidrant) lui Manafu si, daca nu gresesc si lui Zoso…, asa ca nu vorbesc in necunostinta de cauza… Ce nu pricepe neuronul batran este de ce voi, bloggerii fara ghilimele, adica cei cu experienta acumulata pe propria piele, nu reusiti sa constientizati infinitatea blogosferei. Este loc pentru toata lumea, dragii mei!!!

  1. Evident ca este loc pentru toata lumea. Eu nu am treaba cu Horea bloggerul, ci cu Horea profesorul, care se folseste de aceasta calitate ca sa regeleze nu stiu ce conspiratii sau alte de alea. De fapt, eu am treaba cu studentii care ar putea sa si-o fure colateral din toata ambrabureala asta.

 5. Intre sfatul tau: „… vă rog să adoptaţi o atitudine de genul faceţi ce zice popa, nu ce face el.” si reactia unui comentator de la Manafu: „…cine vine la workshop-ul lui Manafu nu mai trece la materia lui Badau.” e o punte foarte subtire si alunecoasa pe care multi din tinerii studenti nu o sa reuseasca sa-si mentina echilibrul.

 6. Mie mi se pare curios modul în care un profesor luptă să demonstreză că ceea ce predă nu există. Direct sau indirect, la asta se rezumă.
  Modul în care este îmbrăcat confictul asta reprezintă o altă problemă, dar de ce să lupți împotriva principiilor pe car ele predai?
  Curios.

 7. Deschid şi eu calculatorul şi ce văd? Horea Bădău vs. Restul Lumii :)) Mă rog, trecând de glumă, singura problemă este faptul că omul le predă ceva studenţilor săi în condiţiile în care prin capul lui trenurile deraiază frecvent.
  Când eram acreditat pe structurile MI, am fost chemaţi la intrarea de pe Eforie a Poliţiei Capitalei. Era acolo o doamnă care susţinea că în fiecare seară este invadată de o substanţă albastră, care intră prin cerceveaua de la geam şi vrea să-i fure pickup-ul pe care-l avea cadou de la Kennedy.
  Ei, după chestia de mai sus problema se pune aşa: atunci mi-a fost uşor să trec peste nebunie. Na, pui mâna pe perete, te faci mai mic, râzi în barbă. De data asta nu mai pot. Omul ăla îşi marchează studenţii cu nebunia lui, şi apoi îi trimite în societate. Şi aşa ceva nu ar trebui să se întâmple.

 8. Horea Badau vs. Bloggerii:
  -Badau sustine ca bloggerii sunt oameni fara diplome si fara pregatire, insa multi dintre bloggeri conduc afaceri de zeci de milioane de euro din functii de manager( 1-0 pentru bloggeri)
  -Badau sustine ca meseria de blogger nu exista, foarte adevarat, insa uita ca nici meseria de jurnalist nu exista acum 100 si ceva de ani( 2 -0 pentru bloggeri)
  -Badau sustine si doreste un COD ETIC pentru blogosfera, insa el este centrul a 98% din scandalurile blogosferice din ultimii 2 ani ( 3- 0 pentru bloggeri)
  -Badau vede conspiratii peste tot, acuza oameni pe care nu-i cunoaste si-i jigneste cand vrea si cum vrea, profitand de slujba pe care o are, in acelasi timp bloggerii se lupta sa pastreze curata blogosfera, ferita de personaje ce doar o discrediteaza (4 -0 pentru bloggeri)
  -Badau, profesorul, preda la Stiintele Comunicarii insa prin modul sau de comunicare si prin jignirile pe care le aduce persoanelor cu care intra in contact ar fi recomandabil mai degraba sa profeseze la Stiintele Comunicarii Mahalagiste! Oare asa de tare s-a tampit rectoratul FJSC incat accepta asemenea comportamente din partea unui profesor? – (5-0 pentru bloggeri)

  Si meciul ar putea continua, insa in sport trebuie sa existe fair-play!
  Sa ne mai mire ca jurnalistii din ziua de maine vor fi mai varza decat cei din ziua de azi!
  Inca ceva, scuzati-mi franceza, dar te poti pisa pe ele de diplome daca esti zero ca om si ai trecut prin facultate doar in pentru a obtine diplome!

 9. am trecut prin FJSC si pot sa spun ca nu ai de ce sa te ingrijorezi, studentii si-au dat seama ce-i poate pielea domnului profesor si nu il ia nimeni in serios (ne-am dat toti seama cat de mult minte si cat de mult se contrazic vorbele si faptele sale)… pacat ca nu-si da seama de acest lucru…e trist sa traiesti in lumea ta asa, tu si toti haterii tai

 10. @chinezu: Tocmai pentru ca sunt profesor nu-mi permit sa fac acuzatii nefondate. Am depus reclamatie la politie pentru blogul pe .com si deja din primele loguri, am gasit IP-uri de la Zoso si Manafu. Nici macar nu au incercat sa se ascunda…Asa cum nu au incercat sa se ascunda nici pe Twitter cand au avut acele conversatii. De asemenea, cei care hosteaza respectivul blog din Lituania au trimis, la cererea politiei, date despre identitatea celui care a cumparat domeniul. Ancheta evolueaza, este foarte multa lume care ma ajuta, vom avea in curand lucruri interesante de discutat.
  @Pamfletarul: asta spun si eu de multa vreme. Exista loc pentru toata lumea in blogosfera. Din pacate, insa, s-a format un fel de comitet al blogosferei condus de Manafu care decide cine are si cine nu are dreptul sa existe in online. Este o atitudine autoritarista care nu are ce cauta pe internet
  @Chinezu: cat despre studenti, ma bucur ca toata lumea se simte datoare sa aba grija de studentii FJSC. Este un inceput de responsabilitate din partea bloggerilor. Dar cred ca ei pot gandi si cu propriile lor minți, așa cum am spus mai devreme. Si pot sa-si dea seama ca articolele de pe bloguri sunt subiective. Deci nu ar trebui sa se ia nici dupa unul, nici dupa altul. Nici dupa mine. Sa faca exact ceea ce cred ei ca este mai bine. Din multele indemnuri pe care le-am vazut in blogosfera, inteleg ca Manafu se teme ca nu va avea public la workshop:)

  1. „Am depus reclamatie la politie pentru blogul pe .com si deja din primele loguri, am gasit IP-uri de la Zoso si Manafu. Nici macar nu au incercat sa se ascunda…Asa cum nu au incercat sa se ascunda nici pe Twitter cand au avut acele conversatii.”

   Deci în câteva zile, Poliția a obținut așa:
   – IP-uri, de la Hostingul din Lituania
   – Adresele celor care folosesc acele IP-uri, de la providerii de internet ai celor doi.

   Spune-mi, te rog, numărul sesizării și la ce secție de poliție este făcută. Mai spune-mi numele ofițerului care se ocupă de caz și ce intenționezi să faci mai departe (publicat pe blog, mers în penal).

   Pentru că nu te cred. Eu, dacă aveam asemenea informații, publicam deja pe blog dovezile, care sunt zdrobitoare dacă ele există. Nu mai vorbim că e nevoie de mandat judecătoresc pentru a obține detalii despre un IP, și de obicei durează câteva săptămâni, iar pentru un blog nu se dă așa ceva decât în cazuri grave (pornografie cu minori, fraudă informatică). Nu mai zic despre cât durează obținerea unei asemenea informații dintr-o țară gen Lituania sau Ucraina.

  2. nu esti, ma, amaratule profesor, nu mai minti, stii si tu ca esti doar un biet asistent universitar, mai e cale lunga pana sa devii profesor, nu-ti mai atribui merite pe care nu le ai. La fel ca si cartea aia copiata de pe la altii.

   Sigur, daca apuci, pentru ca vezi tu, nu din orice ghinda iese un stejar frumos. Unele ghinde pur si simplu sunt prea proaste ca sa germineze si sa devina altceva decat ghinde. :)

 11. războiul lor e, până la urmă, doar al lor, nu văd de ce ar trebui implicaţi alţii. ce, cum şi în ce fel scriu anumiţi bloggeri, ce firme îşi asociază numele cu al lor, iar nu văd ce e treaba altora. nu mi se pare chiar deloc sănătos ce se întâmplă, iar lupta asta mi se pare fără obiect.

  1. Pai vorba lui Cristi, Căline, ar fi trebuit să fie un simplu foc de paie, dar se dovedeşte că nu-i aşa. Asta înseamnă că sunt interese de o parte sau alta (sau de ambele părţi) ca acest scandal să ia amploare. Mă întrb cine şi ce are câştigat.

 12. Există 2 categorii de oameni pe lumea asta: teoreticieni şi practicieni.

  Din punctul meu de vedere (am lucrat 4 ani şi ceva şi cu profesori în cercetare, deci ştiu care-i treaba înainte să sară un anume personaj cu gură), teoreticienii în cazul de faţă sunt profesorii. Unde îl implic şi pe acest domn Horea (cu E, da? Nu cu „I”). Eu înţeleg, domnule Horea, ce vreţi să faceţi pentru studenţi. Şi e o minune că îi mai pasă cuiva din sistemul academic şi de micile oiţe rătăcite. DAR mai ştiu că NICIODATĂ un academician, profesor, teoretician, NU va face pro-bono ceva pentru studenţi. De ce? Păi studenţii sunt cei mai buni cobai: hai să încercăm un experiment pe ei, hai să le băgăm pe gât o carte, hai să testăm un sistem de evaluare, hai să atragem atenţia către UE că suntem facultăţi de top şi avem responsabilitate, prin urmare ne dorim să facem ceva pentru studenţi. Şi dacă iese bine, de ce să nu fie finanţate cumva aceste evenimente de „cultură studenţească”? Sau să „atragem” atenţia publicului, atenţia mass-mediei, atenţia blogosferei pentru a căpăta transparenţă.

  NU cred că profesorii vor fi vreodată orientaţi să facă un bine studenţilor fără ca ei să aibă ceva de câştigat. Cu atât mai puţin nu cred că există profesori în România zilelor noastre care să facă pro-bono fără un scop ascund în spate.

  Cu atât mi se pare mai hilar scenariul: om care nu are cunoştinţe practice destule, care nu reuşeşte să stăpânească o afacere online, dă lecţii studenţilor despre social media.
  Social media nu se învaţă la şcoală, asta să o ştiţi de la mine. Social media învaţă fiecare, singur, încearcă singur, studiază singur greşelile şi creşte singur.

  Şi mai mult, mi se pare hilar faptul că vă legaţi de oameni care au început singuri la drum şi au ajuns departe.

  Acum cu practicienii: a fi practician înseamnă a învăţa din experienţă, a da exemple din ceea ce ai făcut tu la viaţa ta. Aici menţionezi ce şuturi ţi-ai luat, cum ai reuşit să duci la capăt planurile, ce rezultate ai avut.
  Nu e uşor, dar un practician niciodată nu se va baza doar pe teorie. Teoria e depăşită. Ce teoretizăm astăzi, mâine deja nu mai este valabil. Cu atât mai puţin dacă scrii o carte, asta nu înseamnă că ceea ce ai scris mai are valoare în 3-6-12 luni.

  Şi pornind de aici, eu consider bloggerul un practician în social media. Pentru că el scrie permanent, revine la ideile menţionate în urmă cu „x” timp, face update-uri, recunoaşte unde a greşit, învaţă şi merge mai departe.
  Am eu o vorbă pe care o promovez constant: „You earn as you learn”. Altfel, totul e lipsit de valoare.

  Şi în loc să aruncaţi cu noroi în oameni care încearcă şi de multe ori reuşesc să fie în pas cu ceea ce înseamnă social media, dacă nu chiar în anumite momente să fie cu un pas înaintea altora, mai bine v-aţi sfătui studenţii (dacă tot pretindeţi că ei NU sunt o unealtă şi că de fapt vreţi să îi protejaţi) să citească bloguri.
  Nu vă plac bloggerii români? Bine, fie. Nu îi mai spurcaţi în halul ăsta, că deja aţi depăşit limita ridicolului. Dacă nu vă place faţa oamenilor din blogosfera românească, încercaţi să găsiţi modele în blogosfera internaţională.

  Decât să spuneţi studenţilor din teorie ceea ce deja este depăşit, mai bine îi sfătuiţi să citească măcar Marketing Profs, ProBlogger, SociableBlog şi mulţi alţii. Mai mult de atât, îndemnaţi-i să participe la webinarii online, gratuite, despre social media, realizate de oameni care au experienţă.

  Sau daţi-vă peste cap dacă e atât de valoroasă cartea şi aduceţi experţi din străinătate să le vorbească studenţilor. Dar e mai uşor să aruncaţi cu vorbe decât să faceţi efectiv ceva, nu?

  Sau e mai uşor să fiţi un fel de „attention whore”?
  E trist rău de tot ce se întâmplă aici. Păcat de studenţi şi păcat de potenţialul lor. Aşa ajung profesorii de la Jurnalism, să se joace cu potenţialul studenţilor? De toată jena…

  Păcat de studenţi şi de entuziasmul lor. N-ar trebui să fie victimele unui om cu prea multă mândrie şi ipocrizie.

  1. @Roxana: stimata doamna, v-am citit cu uluire comentariul. De ce credeti ca nu-mi plac bloggerii romani, ca ii vorbesc de rau in fata studentilor? Cum ati ajuns la aceasta concluzie? Eu am deschis Atelierele Social Media la facultate, tocmai ca sa invit bloggeri, practicieni din breasla, ca sa le vorbeasca studentilor din propriile lor experiente. L-am invitat pe chinezu, l-am invitat pe piticu, l-am invitat si pe manafu, dar nu a vrut sa vina. Va rog sa nu confundati blogul meu cu prelegerile de la curs. Eu nu le recomand studentilor sa intre in conflicte, le recomand sa ia mereu legatura si sa invete de la bloggerii importanti. Eu l-am citat pe Manafu in cartea mea, i-am solicitat un interviu, l-am invitat pe Zoso la intalnirile din Club A, chiar si atunci cand ma injura pe blog. Blogul este una, profesia este alta. Studentii trebuie sa primeasca informatie lucida, detasata, nu subiectivisme. De aceea am fost uluit sa citesc comentariul dumneavoastra. Blogul nu este suport de curs. In ceea ce priveste opinia dumneavoastra despre profesori – respectiv despre faptul ca nu fac nimic fara bani, regret sa va dezamagesc. Nu am primit niciun ban pentru evenimentele pe care le-am organizat la facultate sau in alta parti. Daca vroiam sa ma imbogatesc, nu alegeam sa intru in invatamanat.

   1. Aia cu informaţia lucidă şi detaşată a fost demenţială. La fel de lucid şi detaşat fiind şi manualul tău în care te răfuieşti cu Zoso pe probleme pe care alţii le-ar putea considera personale, adică aparţinându-ţi strict ţie. Bună informare şi educaţie le mai oferi, ce să zic…

   2. Dnule Horea,

    Să înţeleg că aveţi de comentat doar la partea cu bloggerii care, din lipsă de timp sau efectiv sătuli să tot fie „folosiţi” ca material didactic, au ales să nu vă susţină iniţiativa. Nu vorbim aici de ceea ce a spus fiecare în privat despre aceste ateliere sau despre activitatea dvs, vorbim despre o atitudine comună pe care blogosfera a luat-o: aceea de a nu fi acord cu practicile dvs. Ceea ce este perfect normal. Nu te obligă nimeni să fii de acord cu ce zice unul, altul. Ai drept la replică şi ai dreptul să îţi spui părerea. Şi ca blogger mai mult, ai o responsabilitate socială de a spune de ce nu eşti de acord cu anumite practici. :)

    Eu am mai spus aşa:

    Cu atât mi se pare mai hilar scenariul: om care nu are cunoştinţe practice destule, care nu reuşeşte să stăpânească o afacere online, dă lecţii studenţilor despre social media.
    Social media nu se învaţă la şcoală, asta să o ştiţi de la mine. Social media învaţă fiecare, singur, încearcă singur, studiază singur greşelile şi creşte singur.

    Prin faptul că nu aţi comentat nimic la adresa acestor fraze să înţeleg că sunteţi de acord că scenariul e hilar de-a dreptul şi că nu aveţi destulă experienţă practică.

    Am menţionat şi de resurse din afară, bloguri bune, cu informaţie super utilă. La fel, să înţeleg că nu aveţi habar sau consideraţi că studenţii n-au nevoie de „mizerii” de-astea.

    Şi acum să vă mai spun ceva, personal (da’ public): când eşti asaltat ani la rând cu cereri de interviuri, cu invitaţii la evenimente, cu mai ştiu eu ce, ţi se face silă. Devii sătul. Vrei doar să îţi vezi de business-ul tău, de blogul tău, de familia şi de prietenii tăi.
    Ziua are doar 24 de ore pentru oricine, din păcate. Şi eu înţeleg perfect cum e să sară tot românu’ cu intrebări, să te arate cu degetul, să vrea să se folosească de tine şi de poziţia ta, deşi tu singur ai lucrat din greu ca să ajungi acolo.

    Eu nu-s cine ştie ce cunoscută pe partea de blogging in România. În schimb, reprezint o autoritate, o platformă de freelancing. Şi după doar câteva luni, am ajuns să fug de interviuri şi de evenimente ca de dracu’. Pentru că am obosit: aceleaşi reacţii, aceleaşi întrebări, aceleaşi prejudecăţi, aceeaşi atitudine de „oh, tu aia care nu eşti patrioată şi care furi statul”, deşi de 5 ani lucrez şi am început de jos, singură.

    Şi din puţinul timp care îmi rămâne pe lângă training-uri, webinarii, email-uri, muncă pt clienţi, blogging (naţional şi internaţional), prefer ca timpul acela să îl petrec cu prietenii pe care şi aşa îi văd rar, cu oamenii care mă umplu de energie pozitivă, cu iubitul meu care mi-e mereu alături, cu familia pe care o văd din An în Paşti.

    Aşa că puteţi dvs. să-i condamnaţi pe bloggerii sus-amintiţi că au REFUZAT să vină, să facă, să se implice? Bloggerii nu sunt şi ei oameni?

    Sau ce, a fi blogger înseamnă să-ţi pese numai de comunitate, de alţii, de străini în detrimentul tău şi al familiei, prietenilor?

    E şi mai trist acum când realizez că nu veţi înţelege niciodată partea asta. Şi sincer, am lucruri mai bune decât să vă explic. Am oameni care aşteaptă să îi învăţ cum să aibă încredere în ei, am studenţi care aşteaptă să le prezint alternative cum să NU fie exploataţi de firme şi cum să facă un ban din pasiunea lor. Şi am şi o viaţă personală, la fel ca oricare.

    Nu uitaţi, încă o dată, că şi bloggerul e om şi are tot dreptul să se înfurie, să refuze, să spună NU.

 13. @Horea: Nu cred in existenta unui „Comitet al Blogosferei” condus de Manafu…, care sa decida „cine are si cine nu are dreptul sa existe in online”, dupa cum zici tu… Eu nu i-am cerut voie, spre exemplu. Studentii vin la cursurile tale pentru o diploma utila, cine stie, la vreo angajare…, dar blogging adevarat invata trantindu-se prin campanii, citind blogurile altora, descoperinsu-le pe cele bune, dar, mai ales, scriind. Senzatia pe care o lasi este ca te erijezi in „parintele blogosferei romanesti” si tu, doar tu, poti impartasi novicilor din nemarginita ta experienta… Blogurile unora precum Zoso, Chinezu si Manafu, alaturi de multe alte bloguri foarte bune,desigur, ar trebui sa prezinti chiar tu studentilor tai. Opinia mea, a unui flotant in blogosfera, nu inseamna nimic, dar a ta, in calitate de lect.univ.dr., implica o responsabilitate aparte, asa ca ai grija, risti sa-ti pierzi credibilitatea. Si cea de profesor, si cea de blogger…

  1. @Pamfletarul: de acord 100%. In fiecare an le-am prezentat studentilor bloggerii importanti, i-am sfatuit sa ia legatura cu ei, chiar si aceste zile in care sunt implicat in conflict, i-am sfatuit asa cum o faceam si inainte ca acest scandal sa aiba loc. Profesia este una si este o profesie de credinta, discutiile de pe blog sunt alta. Eu nu le amestec. Sunt uluit ca ati considerat ca ma erijez intr-un tatuca al blogosferei. Sunt o persoana foarte modesta si, de obicei, las alte persoane sa vorbeasca in locul meu. De aceea am invitat, constant, in fiecare an, bloggeri la facultate: pe piticu, chinezu, manafu si altii. Ca sa-i invete pe studenti din experienta lor. Eu nu sunt depozitarul Adevarului Absolut, iar teorie fara practica nu se poate. Se pare, insa, din pacate, ca publicarea cartii i-a facut pe unii bloggeri sa ma vada ca pe un concurent. Si de aici au inceput atacurile la adresa mea.

   1. Adevarul, cel despre care vorbesti tu si adevarul, cel despre care vorbesc eu, au o singura definitie de la Aristotel citire: „este ceea ce este si nu este ceea ce nu este”. Ce esti si ce nu esti, draga Horea?

   2. Dom’ profesor, esti full of crap! Deci tu ii inveti pe studenti ca intr-o industrie in care brandul personal conteaza foarte mult, este ok sa spuna una la job si alta cand sunt bloggeri? adica sa aiba 2 personalitati, in functie de mediul in care discuta, asa cum o faceti dumneavoastra?

    Sunteti un tip modest? atunci de ce in toate articolele si oriunde scrieti ceva aduceti aminte cu sfintenie de cartea scrisa, pardon, tradusa din articole de pe alte bloguri?

    In alta ordine de idei, va tot intreaba lumea sa dati 2-3 exemple de clienti pe care i-ati consiliat si de campanii pe care le-ati dus la bun sfarsit, cateva cifre despre ele, poate 2-3 studii de caz… de ce evitati un raspuns? Si nu veniti cu clasicul „nu are rost sa ii implic pe clientii mei in asta”. Pentru ca ei va valida expertiza, daca exista.

 14. Un consumator de bloguri

  Oare doar mie mi se pare ca dl. lect. univ. dr. Horea Mihai Lătrău incearca sa obtina un pic de notorietate pe care n-a fost in stare s-o obtina altfel?

  „În ultimii 5 ani am lucrat și lucrez în continuare ca și consilier Social Media pentru clienți comerciali și politici. În toată această perioadă nu m-a interesat personal branding-ul, de aceea nu am dezvoltat blogul personal, deschis în 2007”

  Ca incearca sa evadeze cumva dintr-o viata de kkt, trista, unde nu stie nimeni ca el exista? Eu pana la acest articol al lui Chinezu nu auzitem de Lătrău asta, sau cum il cheama. De toti ceilalti da, am auzit, pe unii am avut ocazia sa ii si cunosc.

  Stimabile HorEa (cu E de la MarEan) daca te comporti ca doamna Iulia Albu si umbli cu gaina in poseta vei obtine tipul de notorietate pe care n-o poti monetiza si care pe termen lung nu te avantajeaza. Iar povestile cu politia sunt ataaat de penibile. Prea bun, prea de la tara…

 15. În loc să vă bucurați că steaua a fost învinsă de Chelsea, voi vă certați pe pișcoturi. În lumea asta, încă din cele mai vechi timpuri, nimic nu s-a rezolvat fără violență fizică, reală, nu 2.0.. Având în vedere că Bloggeri=fetițe de pension, Bădău( am vaga impresie că mi-a fost seminarist pe la nu știu ce curs obscur)=tot o fetiță. Practic, voi faceți un lesbianism sado-maso online. Iar tu, crețule, pe ce bază le poți scrie o „scrisoare deschisă” unor studenți la jurnalism. Ce te recomandă? Prin oraș sau prin presă n-am auzit de tine…

 16. Hei nu cred ca aceasta cerata ajuta studentii sau bloggerii, este bine sa oprim aici tot conflictul, spre binele nostru al tinerilor debutanti in online :D

 17. My god! Iarasi despre Badau?

  Solutia e simpla: il pui sa lucreze pe un proiect B2B unde se cer rezultate, nu povesti, apoi ii faci publica toata activitatea avuta. Rezultatul va fi 0, credibilitate in fata studentiilor 0, etc.
  Si ca sa fie totul mai frumos, pui unu doi oameni din strainezia sa-i faca un review la ce a facut. Ca sa nu fie povesti despre conspiratii si alte tampenii.

  PS. Facultatile nu se sesizeaza despre ce scrie lumea despre el? Cum de mai e profesor?

 18. Ultima lamurire pe care o am de facut in privinta domnului profesor…ma acuza de:”Ceea ce scrie aici este opinia ei, nu a studentilor FJSC. Iar 2-3 persoane nemultumite, din 500 este un procent bun, in opinia mea.” Adevarul este ca domnul profesor nu poate sti cati studenti au o parere proasta despre domnia sa din moment ce STERGE orice comentariu negativ din paginile si grupurile pe care le are in administrare(ulterior face mustrari in privat-asta le-a facut colegilor mei).
  Probabil crede ca suntem doar 2-3 cu o parere proasta pentru ca numai noi am avut ocazia sa fim auziti si de altii….adevarul iese la iveala si nu iti trebuie mult timp sa te convingi ca parerile proaste sunt justificate.

  Acestea fiind spuse ma retrag de la alte comentarii pentru ca e o vorba romaneasca inteleapta care ma sfatuieste asa: nu te certa cu prostul ca te coboara la nivelul lui si te bate cu experienta!

 19. Nici un răspuns la cererile mele? Sau nu le-a văzut?

  Misterul e lămuribil simplu, până acum: omul face asemenea acuze grave în comentariile de pe alte bloguri pentru a putea spune că scrie cineva în locul lui dacă e dat în judecată. Deci laș și mincinos.

 20. Pingback: Studenților FJSC | Lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău

 21. Pingback: Dragi studenţi • Chinezu

 22. Pingback: Ce pierde studentul prin lipsa unei prezențe în Social Media?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.