Later edit: Am primt un mail în care sunt informat că Elance este în curs de fuzionare cu Upwork, așa că fac acest cuvenit later edit. Și vă dau și două filmulețe ajutătoare :)
–––––––
Începem abrupt. Căci, aşa cum din ce în ce mai mult ne învaţă lumea în care trăim, time is money, nu mărunţiş. Aşa că ia uitaţi ce ne spune Wikipedia că înseamă un freelancer, o definiţie care mie mi se pare cea mai bună din cele pe care le-am găsit (nu degeaba e Wikipedia ce este, zic).
A freelancer, freelance worker, or freelance is somebody who is self-employed and is not committed to a particular employer long term. These workers are often represented by a company or an agency that resells their labor and that of others to its clients with or without project management and labor contributed by its regular employees.
Ring a bell? Scuzaţi engleza, dar merge bine în contextul definiţiei shakesperiene de mai sus. Şi ca să fiu crystal clear, ia să înlocuim noi „frelancer” cu „blogger” şi să vedem dacă ne dă cu virgulă sau nu.
A blogger is somebody who is self-employed and is not committed to a particular employer long term. These workers are often represented by a company or an agency that resells their labor and that of others to its clients with or without project management and labor contributed by its regular employees.
Presupun că echivalenţa este evidentă, aşa că am demonstrat ceea ce vreau, de fapt, să demonstrez cu această postare. Adică faptul că bloggerul se înscrie lejer în categoria freelancer. Teoretic vorbind, desigur. Căci la nivel practic chestiunea stă, aşa cum veţi putea vedea mai jos, diferit. În sensul că alte domenii iau spuza de pe turta freelancingului în România, nu blogingul.
Şi ca să discutăm aplicat, hai să luăm excelentele statistici în ceea ce priveşte freelancingul din România furnizate de filiala (presupun că e ok să zic aşa) Elance.com, proaspăt lansată la noi în ţară. Cu menţiunea că datele se referă doar la ce se întâmplă pe elance.com, nu per total piaţă de freelancing. Oricum sunt foarte interesante şi, din punctul meu de vedere, relevante. Apropo de această lansare, zic doar pe scurt că aşa trebuie să intre o companie internaţională pe piaţa de la noi, cu un studiu excelenta al pieţei locale, aşa cum a făcut elance.com, nu cu prezentări elaborate despre ce înseamnă companie world wide, căci ştiţi principiul cu cămaşa ta care îţi este mai aproape.
E bine să înţelegem că bloggingul este (sau, mă rog, poate fi) doar o componentă din piaţa de freelancing din România. Pentru că, aşa cum veţi vedea mai jos, Romanian freelancing, ca să zic aşa, înseamnă foarte multe alte domenii, în principal cele care ţin de programare si design. Spun asta pentru că nu ar fi bine să comparăm mere cu pere, ci să discutăm despre categoria „fructe” în care intră amândouă şi să înţelegem ce este de înţeles.
Ce ne spune studiul elance.com
În 5 ani, adică între 2007-2012, freelancerii români de pe elance.com au câştigat 16,4 milioane de dolari, din care doar în 2012 vorbim de 5 milioane de dolari. Ca termen de comparaţie (doar de culoare, dacă vreţi, pentru că altfel comparăm mere cu pere), piaţa din blogging din România am estimat-o la 1 milion de euro pe 2012.
În topul câştigurilor înregistrate de freelanceri, România depăşeşte ţări precum Rusia, China, Germania sau Australia, şi se află pe locul 3 la nivel european, după Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) şi Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) şi Pakistan (39,89 milioane de dolari).
Cu 16.411 de profesionişti independenţi români înscrişi până la finalul anului trecut, România se plasează pe locul 12 în clasamentul celor 155 de ţări din care provin contractorii.
Un freelancer român este plătit, în medie, cu 15 dolari/oră, iar cele mai multe proiecte au fost contractate în domeniile IT&programare, graphic design&multimedia.
Freelancerii români contractează proiecte cu precădere din S.U.A., Australia, Anglia şi Canada.
Aveţi şi un foarte interesant infografic, care sintetizează informaţiile acestea.
Vă recomand să descărcaţi şi să consultaţi State of The Romanian Online Freelancing Market pentru că sunt nişte informaţii foarte, foarte interesante atât pentru cei care prestează deja pe partea de freelancing, cât şi cei care sunt tentaţi de aşa ceva.
Sau să vă uitaţi la excelenta prezentare a lui Kjetil Olsen, vicepreşedinte elance.com pe Europa.
Şi un bonus, adică nişte lecţii foarte interesante învăţate de un freelancer cu experienţă.
Succes!
Informaţii mai puteţi vedea la Victor, Dan.
12 thoughts on “Chintesenţa zilei: bloggerii şi freelancingul”
Lucrez pe Elance de la sfarsitul anului trecut si acusi fac 1k $ lucrand in timpul liber.
Daca folositi linkul asta: https://www.elance.com/?rid=2U64Z O sa primiti 10 connects bonus la inregistrare. (Ca sa licitezi pe un proiect, ai nevoie de 1 connect sau 2, in functie de suma alocata proiectului respectiv)
Foarte bun comentariul tau! Chiar ii incurajez pe cei care mai au cont pe elance.com sa se anunte aici. Asa ii ajuta si pe altii sa se hotarasca, plus ca, asa cum am inteles azi la lansare, au inceput si companiile romanesti sa foloseasca elance.com si nu se stie de unde sare iepurele.
Stimabilule, mulţumesc că ai venit. Ne-am bucurat să avem la conferinţă câţiva bloggeri care înţeleg fenomenul.
Dacă din cititorii tăi sunt persoane interesate să înceapă ca freelancer, ca reprezentant Elance România (Bucuresti) mă găsesc pe email-urile de contact de pe blog. Îi aştept pe toţi cu mare drag la training-uri, workshop-uri si webinarii.
Vice-preşedintele Elance Europe mulţumeşte tuturor bloggerilor care au participat la conferinţa noastră de presă. :D
Eu as fi fost interesat sa particip la conferinta voastra de presa in calitate de jurnalist :)
Mi-a placut articolul tau si o sa intru de curiozitate sa vad despre ce este vorba, poate ii fac si un articol, dupa ce imi dau seama cu ce se mananca.
Deci – se poate si de acasa :). Ce n-as da sa fim o tara doar de freelanceri in cele trei domenii. Sa lasam padurile sa creasca la loc si sa plantam cu flori ogoarele lasate acum parloaga. A nu se confunda freelancingul adevarat cu o modalitate de a castiga ocazional bani de buzunar. El implica o pregatire si o seriozitate peste medie.
M-am inscris si eu pe Elance :) Sa vedem …
Pingback: Chintesenţa zilei: De ce sunt atât de puţine bloggeriţe? • Chinezu
Îmi surâde ideea de freelancing dar n-am încercat-o niciodată. Am prieteni care licitau pentru un proiect și veneau chinezii, apoi ăia din Indonezia și până la urmă câștigau indienii că deh, totul se rezumă la cât de ieftin prestezi. Deci am renunțat la idee. Dar sincer, tot aș face-o!
Pingback: Elance Work Differently Summit: Follow-up «
Pingback: Daca esti freelancer, atunci asta e pentru tine - Concediaza-ti seful!
Interesant articol. Eu am gasit o chestie cel putin interesanta si am vrut sa impartasesc asta: http://newvelop.com/
este vorba de o platforma unde freelanceri / programatori (in special romani) vor avea sansa sa lucreze pentru angajatori din Statele Unite in special, pentru un salariu lunar. Eu, care lucrez ca freelancer de ceva ani buni, cred ca e interesant sa ai siguranta unui venit lunar constant, lucrand de acasa. Plus ca pot continua sa caut proiecte ca si freelancer in timpul asta, nu trebuie sa fiu inchis intr-un birou unde sa fac ce imi cere angajatorul.
In concluzie m-am inregistrat pe acest site, sper sa merite.