Vă rog să mă ajutaţi să iau o decizie foarte dificilă

Later edit: Cauza pentru care voi aţi decis că trebuie să lupt este tabără Fundaţiei Motivation :) Vă mulţumesc din inimă!

————–

Când eşti mic, deciziile mari le iau alţii pentru tine. Tu trebuie să te ocupi doar de deciziile mici. Care, sigur, sunt imense pentru tine la acea vârstă („să mă duc să invit fata la dans?”  sau „să îmi fac tema la chimie?„), dar care, în marea curgere a timpului, sunt cele pe care nu le putem cataloga drept vitale :) Pe măsură ce creşti, însă, deciziile pe care le iei sunt din ce în ce mai importante pentru ceea ce urmează de devii. Căci, spus pe scurt, ceea ce te formează ca om sunt deciziile pe care le ei. Şi, fireşte, consecinţele acestor decizii sunt cele care lovesc decisiv, ca sa zic aşa.

Gestionarea unei consecinţe este la fel de importantă ca luarea decizie în sine. Atunci când ai luat decizia bună şi consecinţele sunt, deci, benefice, totul e ok, ai putea să nu te mai gândeşti la asta şi să mergi înainte liniştit. Doar că – cel puţin pe mine viaţa m-a învăţat că aşa se întâmplă – ar fi bine să stai o clipă şi să înţelegi de ce ai luat decizia bună şi cum să faci să mai poţi lua astfel de decizii. Pentru că altfel s-ar putea să fii în situaţia de a câştiga o luptă, dar să pierzi războiul. Căci, vorba poetului, „o luptă-i viaţa, deci te luptă” :) Dar cu gândul să câştigi, cum spuneam, războiul, nu doar lupta :) Atunci când ai luat decizia proastă şi consecinţele sunt ca atare, ei bine, atunci îţi formezi cu adevărat caracterul şi te pregăteşti pentru ce va urma în viaţă. Căci a-ţi asuma o decizie greşită şi a încerca să îndrepţi ce mai poate fi îndreptat sunt atributele unui mare caracter. Iar pilula amară pe care o înghiţi cu această ocazie este cea care, pe termen mediu şi lung, îţi va îndulci viaţa :)

Am scris rândurile de mai sus pentru că vă invit să mă ajutaţi să iau o decizie. De fapt, este vorba despre a lua voi o decizie în locul meu. E foarte greu să faci asta. Poate mai greu decât a lua o decizie care să te privească personal. Pentru că trebuie să înţelegi motivele pentru care cineva sau ceva ar merita să iei această decizie. Şi să te gândeşti care sunt consecinţele sale. Dacă eşti responsabil, fireşte :)

Vă spuneam zilele trecute că am decis să mă întorc la şcoală. La şcoala OTP Mentor, adică să mă disciplinez niţeluş din punct de vedere financiar. Şi pentru că şi pe partea cu finanţele a lua decizii corecte este tot şpilul, ca să zic aşa, primul curs este tocmai acela de a lua o decizie. Una grea. Foarte grea. Aşa cum sunt deciziile adevărate. Despre care vă spuneam mai sus. Probabil una din cele mai bune lecţii pe care le poţi primi şi învăţa în viaţă…

Provocarea sună aşa:
OTP Bank oferă 1500 de euro pentru unul din proiectele de mai jos
– voi trebuie să mă ajutaţi să aleg pentru ce proiect să mă lupt
– bătălia* se dă cu Vlad Petreanu şi cu Alina TVdece.ro
– dacă o să câştig eu, cei 1500 de euro se vor duce la proiectul pe care voi mi l-aţi ales
– va câştiga bloggerul care va reuşi cel mai bine să îşi „dreseze” banii (voi reveni asupra acestui subiect)

Cam asta este. Primul pas este să mă ajutaţi să aleg pentru ce proiect să mă lupt. Şi puteţi face asta votând la sondajul de mai jos şi ducând mai departe (pe blogurile voastre, pe facebook, pe twitter, pe unde puteţi) vestea că am nevoie de ajutor să iau o decizie. Şi când faceţi asta vă rog să vă gândiţi că sprijiniţi proiectul pentru care aţi votat. Şi că banii vor ajunge la cei pe care i-aţi ales voi.

[polldaddy poll=6718738]

Hai să vă prezint pe scurt cele două proiecte. Cu menţiunea că, dacă aveţi întrebări, le puteţi pune în comentarii sau pe mailul cristi.china at gmail.com.

Proiectul „Farfurii curate”
– inţiat de Adi Hădean
– Adi a făcut reţete sănătoase pentru grădiniţe, dar este nevoie de fonduri pentru ca aceastea să poată fi implementate
– este nevoie de schimbarea ustensilelor, în principal
– suma medie pentru o grădiniţă este de 500 de euro

Proiectul „Tabără Motivation
– iniţiat de Ghiorghi Filip
– Ghiorghi vrea să organizeze o tabără pentru persoanele cu dizabilităţi
– obiectivul taberei este să îi înveţe pe tinerii cu dizabilităţi să aibă o viaţă independentă
– se adresează persoanelor în scaun rulant

Cam asta este. Vă mulţumesc de pe acum că mă ajutaţi să iau una din cele mai dificile decizii din ultima vreme…

*Folosesc termenul „bătălia” doar pentru a mă face înţeles. Căci a te lupta într-o astfel de bătălie, când ştii că indiferent cine câştigă înseamnă că sunt şi alţii câştigaţi este cea mai frumoasă bătălie cu putinţă :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

56 thoughts on “Vă rog să mă ajutaţi să iau o decizie foarte dificilă”

 1. Eu am ales Tabăra Motivation din simplul motiv că pentru copii deobicei donează părinții (o lingură o furculiță etc..), iar proiectul cu motivarea ar ajuta oameni care sigur au nevoie, plus de asta ar fi interesant de văzut abordarea.

  Keep an eye on ya…

 2. Eu am votat Tabara Motivation. Decid sa aleg intodeauna schimbarea mentala in pofida celei materiale din simplu motiv ca, daca iti schimbi mintea iti poti schimba si corpul.Si ca sa vorbim si din puct de vedere financiar, 1 Leu investit intr-un om pentru o atititudine mai buna se poate multiplica si hranii multi copii.Investeste in educatia oamenilor iar ei vor putea investi la randul lor in alte proiecte.

 3. Hai sa zic si eu de ce am votat cu Farfurii curate. In general ONGurile pentru persoanele cu dizabilitati reusesc sa mai atraga fonduri de pe ici pe colo. Dar la lucrurile banale,de zi cu zi, se gandesc mai putini. Inclusiv vedem destul de rar proiecte pentru situatiile ‘normale’. Copiii au nevoie sa deprinda o alimentatie sanatoasa si asta inseamna o investitie enorma in sanatatea si viitorul lor, cu doar 500 euro de gradinita. Cat ar insemna asta? 10 euro de copil?

 4. „Farfurii curate” by Adi Hădean. Sunt mămică de fetiţă care va merge începând de la anul la grădiniţă.Unul din motivele pentru care am ales o grădiniţă particulară şi nu una de stat a fost exact alimentaţia necorespunzătoare asigurată în cele de stat. Nu pentru că nu se poate, ci pentru că nu se vrea. „Farfurii curate” va oferi precedentul şi exemplul de urmat. Este cu alte cuvinte o investiţie pe termen lung şi cu rezultate măsurabile. Nu vreau să se creadă că cel de-al doilea proiect este de neluat în considerare, dar pentru realizarea lui pot fi atrase fonduri mult mai uşor din alte părţi. Părerea mea.

 5. Farfurii curate e în primul rând despre schimbarea minților. E în primul rând un program educațional, care atinge în egală măsură copiii, părinții, educatorii și buctarii din grădinițe. Mlțumesc, Cristi.

 6. sunt doua proiecte diferite si necesare, e greu sa alegi asa ca iti recomand sa trimiti banii acolo unde crezi ca este nevoie mai mare, acolo unde crezi ca sursele sunt intotdeauna mai mici.

 7. Recunosc, sunt subiectivă dar Adi e de-al nostru și nu pot altfel. Plus că el face multe chestii tare faine. Și parcă altfel îmi pică știind că votez pentru un proiect al unui om pe care-l „cunosc”. Virtual, de-asta am pus ghilimele. Na, și ce să mai zic că sunt mamă de puști de grădiniță. Și că lupt și eu pentru a ajuta niște copii? :)

 8. Si eu am ales tot farfuriile curate pentru ca trebuie schimbat ceva,am 2 copii la gradinita si nu am plang de meniu sau de mancare doar spun ca ar trebui gatite altfel mai aduse noutati in retetar .Programul merita sa castige .

 9. Eu as alege Adi Hadean – Farfurii curate. Nu ca celalalt proiect nu ar fi interesant, la randul sau, dar asa vad eu: orice investitie in copii este o investitie pentru viitor. Si apoi sunt si subiectiv, probabil, am copii mici, merg la gradinita, la after school…

 10. Am vrut sa votez pentru „Farfurii curate”, doar sunt mamica. Mi-a placut initiativa, l-am sustinut pe Adi si il voi sustine in continuare, e vital sa ne obisnuim de mici sa avem o hrana sanatoasa si echilibrata. Doar ca de data asta am hotarat sa votez pentru „Tabara motivation”. De data asta am ales sa votez cu ceea ce imi spune ratiunea, nu inima.
  „Farfurii curate” este fiabil. Ii avem pe Adi si echipa alaturi care practic au facut mare parte din treaba. Ramane acum sa NU mai asteptam sa faca altii ceea ce ar trebui sa facem noi, parintii: sa le cerem celor implicati (gradinite, bucatarese samd) sa faca schimbarea, sa aiba mintea deschisa pentru a face efortul respectiv. Desigur, noi, parintii, trebuie sa punem umarul, sa le fim alaturi, sa-i sustinem si sa-i ajutam, fiecare dupa puterile lui. Acum, „Farfurii curate” depinde de noi. Inseamna implicare.
  Insa, oamenii cu dizabilitati trebuie ajutati. Nu pot face singuri toata treaba. Au probleme financiare mai mari decat oricare dintre noi. Si necesitatile materiale nu sunt totul. Au nevoie de ajutor medical, dar si de suport psihologic. Au nevoie de SPERANTA. Cred ca spre ei ar trebui sa se indrepte „bula de oxigen” pentru care ai hotarat sa lupti. Iti tin pumnii. Succes!

 11. Pingback: Însemnări #14 | Geamul Deschis

 12. Mie mi se pare mai potrivit cel pentru copii, cu farfuriile curate. Eu nu am nici copii nici persoane cu dizabilitati in familie, ceea ce inseamna ca am ales doar cu capul, nu si cu sufletul. Daca mi-ai permite un sfat, ti-as recomanda sa alegi cu sufletul. Uneori inima bate creierul :)

 13. Desi ambele initiative sunt foarte bune, am votat pentru farfurii curate, ca educatia si spiritul de curat si sanatate sa inceapa de la cei mici de tot, ca apoi, cand vor creste mari, sa stie ce e bine si sa educe la randul lor pe altii mici :)
  FELICITARI!

 14. Pentru ca e greu sa concurezi cu cei 21 166 de oameni care au dat Like site-ului lui Adrian Hadean si sa convingi niste oameni sa voteze pentru organizarea unor tabere despre care nu stiu nimic, nici ce inseamna, nici la ce si cui folosesc, va trimit doua linkuri catre niste articole care povestesc cum se poate schimba viata cuiva dupa participarea in tabara. Si capul, si sufletul ar trebui sa inteleaga ceva din articolele astea:
  http://totb.ro/persoane-cu-abilitati-din-scaunul-cu-rotile-valentina-studiaza-araba-si-japoneza
  http://www.adevarul.ro/actualitate/Oameni-Povestea-emotionanta-fierarului-potcoveste_0_804519687.html
  Macar cititi-le. Votati cu cine vreti dupa aceea, dar macar cititi-le, pentru ca despre copii si gradinite stiti toti, Despre cum e sa nu stii cum sa-ti tragi singur pantalonii dupa ce paralizezi si vin altii sa te invete, nu stiu prea multi.

 15. Macar cititi articolele de mai jos. Votati cu cine vreti dupa aceea, dar macar cititi-le, pentru ca despre copii si gradinite stim toti, despre cum e sa nu stii cum sa-ti tragi singur pantalonii dupa ce paralizezi si vin altii sa te invete, nu stiu prea multi. Si capul, si sufletul ar trebui sa inteleaga ceva din articolele astea:
  http://totb.ro/persoane-cu-abilitati-din-scaunul-cu-rotile-valentina-studiaza-araba-si-japoneza
  http://www.adevarul.ro/actualitate/Oameni-Povestea-emotionanta-fierarului-potcoveste_0_804519687.html

  1. Scuze pentru repetitie, ambele comentarii imi apartin; pentru ca dupa primul am tot primit un mesaj de eroare, n-am crezut ca va fi publicat, asa ca l-am scurtat si am pus un alt nume si eroarea a disparut.

 16. Pentru mine e clar ca ar trebui sa te ocupi de ambele proiecte. Se poate gasi rapid inca un sponsor, care sa participe tot cu 1500 de euro? Sunt convins ca te-ai gandit la asta, iar raspunsul la intrebare este negativ. Altfel, nu ne mai puneai sa alegem. Ei bine, oricare ar fi proiectul de care ar urma sa te ocupi tu sau alte doua persoane, iti propun sa te gandesti la posibilitatea ca voi trei sa lucrati impreuna, astfel incat, cu ajutorul celor 1500 de euro primiti de la sponsor, sa puteti atrage alte fonduri. Nu sunt specialist in acest domeniu, nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa-i faci, dar inceputul mi se pare evident: atragerea celorlalti doi competitori, astfel incat sa va ocupati impreuna, nidecum separat, de atragerea de fonduri pentru ambele proiecte si, de ce nu, pantru altele la fel de generoase.

 17. Ambele proiecte sunt necesare, dar votez pentru Tabara Motivation, pentru satisfactia de pe chipul persoanelor cu dizabilitati in momentul in care realizeaza ca pot sa se imbrace fara ajutor, sa tina o furculita in mana, sa iasa din casa fara sa se jeneze de statutul lor, etc.
  E greu sa iei o decizie pentru unul dintre proiecte, crede-ma insa ca daca alegi „Motivation” le faci un imens bine celor care si-au pierdut speranta „ca se poate si asa” :)

 18. Uite de ce am votat eu cu motivation… anul trecut dupa accident m-am trezit ca pe o alta planeta, nu stiam nimic din ce consta viata in carucior si nimeni din jurul meu nu stia. Am stat 4 luni in pat fara carucior + inca 2 luni transferandu-ma mama in (carucior, masina, pat, wc)… Am inceput sa ies din casa datorita Motivation… Filip Ghiorghi si motivation m-au invatat sa traiesc si sa ma descurc intr-o societate pustie… Proiectul Farfurii curate poate fi invatat si acasa de parintii care ii intereseaza de copii lor.. dar abilitatile celor in carucior pot fi deprinse doar de la cei ca noi…
  asta sunt acum https://www.facebook.com/stratulat.marius

 19. Celor care ati votat proiectul farfurii curate, ganditiva tot din punctul de vedere al unui parinte… acum cand copilul tau e mic ar trebui sa-l inveti cum, ce si cat sa manance ca doar ai o varsta si despre mancare auzi peste tot in jurul tau… dar mai gandestete ce faci daca dupa educatia nutritionala si sanitara copilul tau ajunge la varsta adolescentei si din accident sau neglijenta ajunge intr-un scaun cu rotile… PE MAINILE CUI ITI MAI DAI COPILUL?? ca parinte vei cauta explicatii si invataminte in tot ce te’nconjoara, dar n-ai de unde ca nu sunt reviste, carti, emisiuni tv sa invete un handicapat sa traiasca independent….De la motivation a invatat mama sa ma ajute, de la motivation am invatat sa nu mai am nevoie de ajutor si sa traiesc… sanatate multa tuturor…

 20. Pingback: Recomandările zilei din blogosferă - 28.11.2012 • Chinezu

 21. Buna, pentru Farfurii curate, am votata de cate ori am putut. acum aleg tabara Motivation. Eu m-as duce si mi-as duce copii, desi ai mei sunt slava Domnului sanatosi. Cred ca aricine ar trebui sa invete despre cum sa ne purtam cu cei care au nevoi speciale si cum sa ii ajutam.

  1. Sanatate copiilor vostri si multe farfurii curate va doresc… In spital mi-au naruit toate visele spunandu-mi ca nu voi mai putea face copii niciodata, mi-am dorit sa fi murit in accident… Norocul meu a fost ca cineva cu copii acasa s-a gandit sa-si invete copilul singur sa manance sanatos si a sponsorizat o tabara MOTIVATION… acolo mi-a revenit speranta pentru care traim toti, o familie, copii, independenta… in aceeasi bani a intrat si nutritionistul care ne-a invatat cum sa mancam sa nu afecteze organele paralizate… ;) :-*

 22. Copii, tinerii sunt persoane cu nevoi speciale „din fabrica” , nevoia de educatie, nevoia de dezvoltare, nevoia de timp, nevoia de a avea cel putin un parinte langa el sa-l invete, ce si cum sa manance, programul de odihna, programul de igiena si toaleta, programul de studiu, programul de joaca si distractie…Astea le stim toti trebuie doar sa gasim timp pt copilul caruia i-am dat viata…
  Ca sa folosesti o masinarie iti trebuuie un curs, o scoala, o calificare sau un studiu al manualului de instructiuni.
  Un handicapat fie el in scaun rulant sau nu, are nevoie de mai mult de doi parinti, un medic si prieteni, in plus are nevoie de speranta, cunostintele si experienta celor care au trecut deja prin asta…
  Spuneti voi unde in societatea asta se invata gratis handicapatii sa traiasca „normal” cand de pe patul de spital am plecat cu datorii cat casa ?!?!

 23. Asta cu alesul unde sa donezi seamana cu problema de filozofie care mi-a picat la un examen anul trecut: Esti intr-un tren care nu se poate opri. Peste 500 de m se bifurca calea ferata. Pe o linie se afla mama ta. Pe cealalta 5 oameni. Pe cine alegi sa omori? :)

 24. Pingback: Ia să vorbim noi despre educaţia financiară. Un pic, măcar un pic • Chinezu

 25. Eu am votat pentru Tabara Motivation. E frumos ce is doreste Adi Hadean sa faca, problema e ca nu cred ca e suficient sa dai mancare sanatoasa doar la gradinita copiiilor, ar trebui extinsa educatia mancatului sanatos catre parinti. Iar acest lucru, ar putea sa o faca si ei singuri, daca si-ar dori-o. Tinerii cu dizabilitati ar merita mai mult ajutor.

 26. Pingback: Caut voluntari pentru Detaşamentul DAR • Chinezu

 27. Pingback: Vă mulţumesc pentru cei 1000 de euro. De fapt, pentru tot :) • Chinezu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)