După ce am executat o de excepţie bucată de live blogging din prima zi de How to Web, astăzi urmează să prestez la partea a doua. Încă nu ştiu exact cum o să o fac, adică în ce fel să pun problema, dar lasă că îmi dau io seama în timp ce :D Până una, alta, puteţi urmări live and acoustic colea mai jos ce se întâmplă pe parcursul întregii zilei.
Se adună lumea mai greu. Şi sunt două explicaţii pentru asta. Ori s-au dus acasă şi au conspectat la greu ce au învăţat în prima zi ori îşi revin cu greu după partyul de aseară, alegeţi voi :D
Am povestit cu Bill câteva lucruri, cale de vreo 15 minute, înainte de eveniment, căci mi-a făcut Bobby cunoştinţă cu el. E foarte tare gagiul, chiar mi-a plăcut. Ca să nu mai spun că m-a învăţat câteva cuvinte în chineză, spunându-mi că nu se face să mă cheme China şi să nu ştiu :))
Ne povesteşte despre Coder Dojo, o iniţiativa excelentă, pe care vă recomand să o studiaţi, mai ales dacă aveţi copii. În mare, este vorba despre a-i învăţa pe copii încă de mici să codeze, să înţeleagă lumea asta.
Programatorii buni sunt ca poeţii: spun extrem de multe cu foarte puţine cuvinte (linii de cod) :)
Urmărim clipul de mai jos, prin care Bill ne spune că este foarte important să ieşi în faţă, să aduni followeri şi – pune accentul pe asta – să aungi la acea masă critică de oameni care să îţi asigure – un cuvânt pe care l-a repetat – traction.
Free PR if you have a great story to tell is the best thing – lecţie învăţată de Bill când a început cu Coder Dojo. Io, câtă dreptate are…
Bobby Voicu primeşte aplauze la scenă deschisă pentru că Bill a lăudat „filiala” Coder Dojo în România :)
––––––––––––––
Şi dacă ieri am intercalat între speechuri momentul sponsorului (chiar vă invit să îmi spuneţi dacă a fost o idee bună), astăzi m-am gândit să bag momentul speakerului, cum ar veni :) Aşa că încep cu Coder Dojo, proiectul lui Bill, pe care îl susţin la modul corespunzător.
––––––––––––––
Interesantă asta cu unii din cei mai buni antreprenori sunt cei care ştiu să asculte. Şi nu se referă la muzică, mă înţelegeţi, şi la ceea ce trebuie să audă cu adevărat un atreprenor, dacă ştie să asculte, fireşte. Adică piaţa, clienţii, colaboratorii şi, zic eu, de multe ori, vocea aia interioară care îţi spune că faci bine ce faci. Sau nu…
Cred că e primul speaker care îşi citeşte prezentarea de pe nişte notiţe. Nu zic că nu îi iese, că le zice bine, dar era doar o constatare. Bine, dacă e să o spun pe aia dreaptă, e un pic cam prea „motivaţional” pentru mine, dar e ok puţină poezie la început de zi :D
Aş vrea să nu mă înţelegeţi greşit, omul chiar ştie ce zice şi zice ce ştie. Doar că sunt nişte teme şi nişte sfaturi pe care le-am mai auzit, aşa că pe mine nu mă pasionează decisiv. Sper să fie mai ok pentru ceilalţi din sală decât este pentru mine, cum ar veni :)
––––––––––––––
Accel Partners, compania la care prestează Max, deci pe ea o bag la momentul speakerului :D
Un reprezentat al Ambasadei Canadei – mă scuzaţi, dar nu i-a reţinut numele – îşi exprimă toate alea – succes, minunat, fain, de astea – în limbaj diplomatic, ştiţi voi. Numai că fără ei nu ar fi fost posibil să vină speakerul canadian de mai jos, aşa că, chapeau, who ever you are from the Canadian Embassy :))
––––––––––––––
Îmi place gagiul. O bagă pe aia cu „dacă ţi se cere să faci un business plan pe 5 ani, să ştiţi că este o glumă: cine poate să ghicească viitorul, serios?”. Să înţelegeţi că omul chiar ştie ce vorbeşte, adică a reuşit să facă nişte milioane bunicele la vremea lui cu gândirea asta.
Eh, da, hai că a reuşit să stârnească nişte aplauze pentru că a fost ales Obama :)) Asta în timp ce pe ecran era o poză cu George Bush cu o faţă de aia de „not understanding” cum ne-a obişnuit el :))
Foarte bun speechul despre schimbari comportamentele masive pe perioade lungi de timp. Bine, asta este pentru oameni care vor să pună lucrurile în perspectivă, să înţeleagă cu adevărat lumea cum este acum şi, mai ales, spre ce se îndreaptă.
Ne recomandă clipul de mai jos ca să înţelegem că tehnologia a schimabat însăşi fiinţa umană. Aflăm că holograma lui 2 Pac a costat 12 milioane…
Deci cea mai buna prezentare la care am asistat de foarte, foarte multă vreme. Foarte tare gagiul, foarte tare!
––––––––––––––
Momentul speakerului: Grow Lab, una din companiile lui Brody.
––––––––––––––
Începe o nouă sesiune Start Up Challenge.
Squirrly – proiect românesc. Înţeleg că e este un tool pentru blogging, care te ajuta sa iti faci SEO în timp ce scrii, să îţi alegi temele, imaginile care se potrivesc subiectului abordat, ceva de genul. Nu am înţeles prea bine, trebuie să sap un pic, pentru că, mă înţelegeţi, este vorba despre blogging.
Mixgar – din Ungaria. Ceva gen te duci în bar, cu o aplicaţie vezi playlistul DJ-ului si poţi vota şi în funcţie de asta se schimbă, nu prea am înţeles, mă iertaţi, am şi eu limitările mele…
Tribegarden – proiect românesc. În mare este vorba despre o platformă prin care poţi alege cadouri şi să faci chare şi de astea. Ceva gen makemehappy.ro, care există deja. În fine, nu mă pricep eu la de astea, e clar, dar nu m-a dat pe spate.
Vibe Trace – proiect românesc. O platformă care promite să îţi crească rata de conversie dacă faci comerţ electronic. Cum nu mă pricep decisiv la faze de astea, vă recomand să intraţi voi pe site să vă faceţi o idee.
–––––––––––––––
Nuş ce o să înţeleg din prezentarea asta, căci e cu Big Data şi API-uri, deci ceva ce nu prea mă coafează. Dar o să încerc, promit :))
No bun, după câteva minute din prezentare, mă las păgubaş. Trust me, nu vreţi să ştiţi ce am înţeles eu din ea :))
Noroc că cel puţin jumate din sală înţelege, că altfel se prindea Christian că suntem din alt film :))
–––––––––––––––
Momentul speakerului: Arago.
–––––––––––––––
Deci avem un român care lucrează la facebook pe partea de research. Ia să vedem dacă ne mândrim cu el sau ne face de telecomandă :D Tema lui este „May you live in interesting times”, un fel de întoarcere pe dos a unui vechi proverb. Chinezesc, desigur :D
Ne spune un fel de istoria a commoditization, adica… apropo, cum traduci în română asta?
Cică la facebook data base suportă 1 giga pe secundă. Îmi pare mult, dar nu mă pricep să pun în perspectivă.
Excelentă asta: „Prediction is very difficult, especially about the future” – Niels Bohr
Omul zice că în vreo 5 ani o să avem telefonul care o să fie doar o cască, adica, pe engleză, headset. El o zice, io nu mă bag, vorba lui Bohr… :))
–––––––––––––––
Hopa, am zis că pun la fiecare speaker logo cu firma unde lucrează. Dar să îi pun lui Andrei logo cu facebook mi se pare ca în bancul cu puricii şi elefantul :)) Aşa că fac un compromis: pun facebook, dar cu link catre contul meu :D
–––––––––––––––
Este CEO Ubervu, proiectul care a pornit din România, aşa că deja publicul îl place :)
Compania are birouri în Bucureşti, Londra şi Boston şi o echipă de 40 de oameni. Nu ştiu despre voi, dar eu chiar mă simt un picuţel mândru că la baza stau nişte români :D
Genial dialogul dintre un poliţist şi Willie Sutton, un celebru spărgător de bănci de la începutul secolului 20: poliţistul îl întreabă „de ce spargi bănci?”, la care tâmpitul răspunde „pentru că acolo sunt banii” :))
E bun tipul, foarte organizat, ne dăm motive pentru care nu ar trebui să go big, adică să stăm fruntaşi în satul nostru decât codaşi la oraş. Dar dacă, totuşi, vrem să mergem să jucăm în liga mare, ne spune paşii. Care sunt mulţi şi încep, fireşte şi în mare, cu ce am zis eu acilea. Duamne, cât sunt de bun… :))
Zice că vine în Bucureşti o dată la şase săptămâni. Pentru că trebuie să fie alături de echipă, altfel nu merge treaba. You gotta keep a local presence. De acord, şefu, de acord.
Cică 75% din startupuri nu reuşesc să devină profitabile, după ce fonduri de investiţii au băgat banii în ele. Auch…
–––––––––––––––
Chiar sunt mândru să bag acilea la momentul speakerului logoul Ubervu:
–––––––––––––––
Tovarăşul de la Zitec este un tip valabil. Mă rog, poate nu este şi doar m-a fentat pe mine :)) Dar ia să auzim ce zice.
Vorbeşte despre provocările pe care trebuie să le ia în piept, ca să zic aşa, o companie de outsourcing.
Dar ce engleză interesantă are tovarăşu Alex :D Chiar mişto, mult mai bună decât a altor străinezi pe care i-am auzit la eveniment.
Oooooo, gata, pentru mine e una din cele mai bune prezentări, pentru că a pus o poză cu echipa de rugby All Blacks când a ilustrat spiritul de echipă :D
––––––––––––––––
Ia să pun şi logoul Zitec acilea la momentul speakerului, ca doar merită :D
––––––––––––––––
Speechul lui va fi despre design. Nu e ceea ce ştiu face, desigur, dar este ceva la ce ma pot uita şi da cu părerea, desigur :D
Uie că şi el ne spune despre spărgătorul de bănci Willie Sutton :)) Apropo de faza cu trebuie să mergi acolo unde sunt banii (vezi mai sus).
Faină asta cu good design drives desire.
Dacă am onoarea să fiu citit şi de nişte designeri, Andy zice că trebuie neapărat să ştiţi despre Kano model. Daţi şi voi un google.
Dă ca exemplu ce face pe design Mail Chimp în absolut orice situaţie. Şi mie îmi place, căci, desigur, folosim la greu Mail Chimp :D Zice şi de Dropbox şi de Pinterest.
––––––––––––––––
Momentul speakerului: Clearleft
––––––––––––––––
Din păcate a trebuit să plec un pic mai devreme şi nu am prins ultimul speaker. Asta este, nu le putem avea pe toate. Sper, totuşi, că am prestat corespunzător până acum. Dacă nu, trimiteţi reclamaţii la poşta redacţiei :))
7 thoughts on “Hai să vă spun ce se întâmplă în a doua zi de How to Web 2012”
Pingback: Transmitem in direct de la How To Web 2012, ziua 2 - Concediaza-ti seful!
Pingback: [Live blogging] How To Web – a doua zi | Andra Zaharia
Felicitari pentru interviul coca cola :D
Am scris articol imediat ce l-am vazut si am reusit da dau si primu Like/coment la el :D
Unde ai vazut clipul, bre, ca io inca nu l-am vazut :))
http://cumsafacem.com/cum-sa-credem-intr-o-lume-mai-buna-interviu-chinezu-eu/
:)) vizionare placuta ;)
Poti sa il vezi pe contul de youtube al Coca Cola.
Clipul cu followeri e de la Ted.com., http://www.ted.com/talks/derek_sivers_how_to_start_a_movement.html