Later edit: În timp ce aşteptam ca juriul să decidă cine sunt câştigătorii, povesteam cu Carmen Georgescu (Electrolux) şi cu Adela Pîrvu (Casa şi grădina) şi ziceam că eu văd pe locul 1 Aeroball, pe locul 2 Impress şi pe locul 3 Memory. Cât de bun sunt vedeţi dacă vă uitaţi în clasamentul final şi oficial de mai jos :D
Locul 1 – Aeroball
Locul 2 – Impress
Locul 3 – Tastee (eh, pe asta am greşit-o…)
––––––
Sunt la Milano, unde am onoarea să particip la Electrolux Design Lab 2012, unde ni se spune că vom vedea cum vor arăta produsele vitorului pe zona de home appliances. Cum nu am fost niciodată la un astfel de eveniment, abia atept să văd viitorul cum mă loveşte direct în freză :D
Impresionantă Trienala din Milano, poate am timp să o vizitez ca lumea, printre picăturile evenimentului la care am venit (că io nu mă joc cu serviciul 2.0, să ştiţi :D). Sala unde se desfăşoară evenimentul este amenajată într-un mare fel. Dar, fireşte, mie cel mai mult mi-a plăcut faptul că există un colţ special pentru social media. Hai să vă zic altfel: există un loc special NUMAI pentru social media, dacă înţelegeţi ce vreau să zic :))
A început prezentarea proiectelor celor 10 studenţi finalişti. Primul este danezul Cristopher Holm-Hansen, cu proiectul Tastee. Ca să o zic pe româneşte, este vorba despre o lingură mai mare şi foarte, foarte sofisticată, pe care o foloseşti ca să „guşti” produsele, fără a le gusta cum face bucătarul de obicei, the old fashion way, adică faza cu gura, că nu ştiu cum să îi zic altfel :)) E cu senzori care transmit către laptop tot felul de date, pe care un soft le interpretează, de astea. Mă întreb ce părere are Adi Hădean despre asta… :))
Al doilea proiect prezentat este Treat, realizat de Amy Mon Chu-Li din China. Este un dispozitiv sub formă de copac (vedeţi poza mai bine decât să vă spun eu) in care se pun anumite vase cu mâncare. Partea faină este că acest copac îţi şi găteşte mâncarea, ţi-o şi răceşte sau ţi-o încălzeşte (depinde doar de ce vrei tu să faci cu ea), în anumite limite desigur, adică nu cred că îţi prăjeşte un pui, spre exemplu :)) Din câte înţeleg e mai mult pe partea asta mai vegană cu fructe şi legume, pe care cică le ţine şi proaspete, pentru că vasele sunt realizate din ceva material şmecher. Partea de iarbă pe care o vedeţi în fotografie este chiar iarbă. Care iarbă este irigată chiar de sistemul în sine. Căci, fireşte, Treat este foarte, foarte eco :) Vasele se colorează diferit, în funcţie de cum interpretează senzorii cât de proaspătă e mâncarea. Şi ca să pună un capac 2.0 la asta, există şi o aplicaţie pentru mobil de unde poţi să faci setările şi ajujstările cuvenite sistemului, după cum crezi de cuviinţă. Pfoai, Star Trek, eat dirt! :))
Urmează mexicanca Yunuen Hernandez cu proiectul Mo’Spehere. E un vas universal, dar realizat pe principiul molecular cooking (eu nu ştiu ce e aia, dar aşa zice fata, aşa zic şi eu :D). Cică te poţi juca de-a bucătăria cu vasul ăsta şi să faci tot felul de experienţe chimice, nu prea am înţeles-o pe asta, cred că trebe să îmi traducă Make :)) Adică e vorba că poţi folosi şi nitrogen lichid şi azot nu ştiu cum, de astea. Eu zic over an out, că şi aşa nu am înţeles nimic :))
Memory, proiectul chinezului WenYao Cai, este unul la care lumea a început să zâmbească înainte ca băiatul să vorbească. Căci toţi am înţeles că este vorba despre un aparat de cafea care ţine minte cum îţi bei tu cafeaua şi te identifică după amprente :) Ia ziceţi voi, cei care împărţiţi acelaşi aparat de cafea cu încă vreo 12, dacă nu aţi vrea aşa ceva în birou :D
Julen Pejenaute, din Spania, ne prezintă proiectul ICE. Ne zice foarte mândru că este din Ţara Bascilor :) În mare, ICE este o lampă foarte deşteaptă, care scanează ce ai pe masă şi creează un ambient potrivit. Adică ajustează luminile în funcţie de mancarea de ocazie (dacă vede cereale, nu o să îţi pună ceva muzică de operă, îţi dai seama) şi realizează nişte desene în jurul obiectelor de pe masă, care să creeze atmosfera prielnică. Julen ne dă ca exmplu o masă la care serveşti fructe de mare şi lampa şmecheră îţi face un decor de apă de mare şi stânci şi de astea :) Mai mult, atunci când găteşti, ICE scanează ingredientele şi îţi sugerează o reţetă. Sper că aţi înţeles :))
Aeroball a polonezului Jan Ankiersztajn este foarte tare! Dacă vă spun că este un air filter ar însemna să îmi bat joc, să minimalizez foarte tare ce face şmecheria asta. Dar aşa este, zău. Numai că unul foarte tare. Pe lângă faptul că arată cum arată şi că îţi filtrează aerul la modul că inclusiv înţelege dacă ai alergii la anumite particule de praf sau alte alea şi îţi filtrează aerul în consecinţă, pe lângă faptul că îţi aromatizează încăperea cu ce arome vrei tu, bilele astea suspendate (căci astea sunt, nişte bile) înmagazinează lumina în timpul zilei şi apoi luminează pe timul nopţii, în tot felul de culori. Deci big Like :)
Începe prezentarea românul (stă acum în UK, dar tot român de-al nostru este :D) Julian Caraulani cu proiectul Smart Plate. Până acum este cel mai bun vorbitor, are skilluri pe zona asta, adică nu zice doar poezia din punct de vedere tehnic, ştie să vândă produsul. Farfuria lui deşteaptă este, aşa cum zice el, primul dispozitiv care înţelege mâncarea în sens… muzical :) Adică vede ce mâncare pui în ea şi începe să cânte :)) Filosofia lui Julian este că toate aparatele din bucătăria noastră s-au transformat în lucruri utile, nu în experienţe frumoase. Şi asta îşi propune el să schimbe cun Smart Plate. Şi, of course, există o aplicaţie de mobil cu care poţi să compui muzică pornind de la informaţiile pe care ţi le trimite Smart Plate. Juriul e cu gura până la urechi, publicul la fel :)) Pentru că al nostru chiar ştie cum să pună problema, este de departe cel mai bun vorbitor de până acum.
Ben de la Roche, din Noua Zeelandă, prezintă proiectul Impress. Este un nou tip de figider. Atât, doar atât?, v-aţi putea întreba. Dap, doar atât. Numai că e un figider pe lângă care noi, cei obişnuiţi cu dulapurile albe şi reci din bucătăria noastră, am trece fără să ştim ce este. Arată cam ca în fotografia de mai jos. Iar tehnica de refrigerare şi cum ştie temperatura şi gradul de alterare al mâncării şi alte chestii de astea deştepte este de foioioioi. Ben ne zice că răcirea se face prin tehnica termo-acustică. Nu am întrebat ce e aia. Nici nu cred că vreau să ştiu cu adevărat :))
Spummy este proiectul prezentat de italiano-brazilianul Alexandre de Bastiani. Nu ştiu ce să zic despre chestia asta… Păi ziceţi şi voi: cică Spummy poate transforma orice aliment în ceva spumă şi spuma aia o poţi combina în tot felul de variante în aparatul cu pricina şi uite aşa mănânci mai uşor, mai repede, mai nu ştiu cum. În fine, mie nu îmi place.
Lisa Frodadottir Lastad din Norvegia prezinta Easystir. Proiectul ăsta şi cel cu aparatul de cafea sunt de departe cele mai practice. Ştiţi ce face Easystir? Mestecă în mâncare, cum zicea bunica pe vremuri, strigând la mine :)) Adică în loc să învârţi tu lingura de lemn sau ce învărţi tu acolo, Lisa zice că scula ei te scapă de grijă şi face treabă în locul tău. Sigur că totul e sofisticat, cu senzori şi viteze şi alte alea, dar, în esenţă, este o amestecătoare high tech :D
Cam asta fost, stimabililor, relatarea mea de la proiectele prezentate de cei 10 finalişti la Electrolux Design Lab. Mai pe seara o să aflăm cine a câştgat şi ce, aşa că o să revin cât de repede cu raportul.
14 thoughts on “Live blogging de la Electrolux Design Lab 2012 – Milano”
Unde e placerea de a degusta mancarea cu propriile papile?:D
Unul din argumentele lui Cristopher este ca un bucatar profesionist are atat de multe de gustat incat isi toceste gustul. Sau ceva de genul :)) Este si un bucatar in juriu, care a cam aprobat ce zicea Cristopher :)
Imi trebuie neaparat un copac de-asta si mie.
Sa stii ca pana acum Treat a starnit cele mai multe reacii bune :) Inclusiv in ceea ce ma priveste. Desi, recunosc, io ma intrebam cum ar sta berea in el :)) Dar mai sunt inca 7 proiecte, asa ca sa vedem pana la capat.
Si face cocktail de bere? Stii, tu nu te-ai gandit rau deloc. Ba chiar te-ai gandit foarte bine.
Mama, ce chestii tari au..Mereu au fost printre primii cei de la Gorenje…
*alaturi de cei de la G…
Te-au rapit alienii? Ce dispozitive…. cand intra in productia de masa? Le apucam si noi?
Bre, suntem la stadiul de design :)) Desi, din ce aud la astia mai specialisti din jurul meu, cica vreo 3 proiecte chiar o sa intre in productie. Dar nu am inteles care din ele :))
Intra in productie primele trei proiecte – cele care castiga locurile 1, 2 si 3 :) E ca un fel de rasplata suplimentara pentru cei care ies pe podium. Super misto cum ai relatat, Cristi. Te-am urmarit si pe Twitter :)
Toate bune si frumoase, dar gustul nu poate fi inlocuit.
Pai ce fac, bag lingura in miere si zice clientul care miere ii place mai mult ?
Ntz, nu prea.
Foarte interesante dar nu doar aparatele in sine m-au impresionat ci si imaginatia celor care le-au gandit.
Pingback: Despre nevoia de a ieşi din zona ta de confort. Măcar din când în când... • Chinezu
Pingback: Un blog pe nişa "casă şi grădină" are sanse la noi?