Despre nevoia de a ieşi din zona ta de confort. Măcar din când în când…

Recunosc faptul că nu mă aşteptam să îmi placă atât de mult la Electrolux Design Lab 2012. Adică ştiam că voi vedea nişte proiecte futuriste pe zona de home appliances, chiar mi-au plăcut cei 10 finalişti – selectaţi din peste 12.000 de propuneri (vă recomand în acest sens excelenta mostră de live blogging pe care am făcut-o de la faţa locului din Madrid :D). Dar ce mi-a plăcut cel mai tare – şi mi-a dat de gândit, în egală măsură – a fost faptul că am înţeles cât este de important, măcar din când în când, să execuţi o ieşire din zona ta de confort şi să vezi ce se mai întâmplă prin alte domenii.

Sunt categoric atunci când spun că bloggingul este printre cele mai frumoase meserii din lume. Care îţi aduce în faţa ochilor lucruri permanent noi, care îţi bagă îmn tastatură provocări permanente, care te mai plezneşte din când în când cu câte o nefăcută, adică orice poţi spune despre activitatea de blogger profesionist dar numai că nu te ţine fresh şi în priză nu. Cu toate acestea, să ştiţi că rămân la părerea că e bine să ieşim din această zonă de confort şi să înţelegem că există şi alte lumi, forte frumoase şi ele, despre care ar fi bine să ştim şi cu care ar fi bine să ne intersectăm.

Ce am văzut la excelent organizatul eveniment Electrolux, în superbul spaţiu al Triennale din Milano, a fost o lume a celor care privesc în viitor. Pentru că toţi cei 10 tineri pe care i-am văzut susţinându-şi proiectele în faţa unui juriu de profesionişti sunt acei tineri pentru care viitorul a început ieri, pe la 6 şi un sfert. Şi pentru care prezentul este doar o platformă pentru a ne invita să privim înspre mâine, pe la 6 şi jumătate. Mi-a plăcut faptul că singura zonă specială din cadrul evenimentului a fost pentru social media :) Organizatorii te invitau să faci check in pe facebook (pe foursquare nu era făcută locaţie specială), dă foloseşti htagul #DesignLab2012 pe twitter şi să pui poze pe Instagrame. Şi primeai ceva premii. Nice.

Am avut şi un român printre cei 10 finalişti, Julian Caraulani (foto mai jos, alături de yours trully). A avut una din cele mai frumoase prezentări. El şi cu neozeelandezul Ben de la Roche. Am povestit cu amândoi şi mi-au spus că e foarte frumos ce li se întâmplă şi că au avut şansa să fie selectaţi din peste 12.000 de candidaţi. I-am simţit pe amândoi oarecum stingheri, parcă miraţi că li se întâmplă cera ce li se întâmplă (interviuri, autografe, felicitări din toate părţile. Dar am pus asta pe seama emoţiei, mai ales că premiul cel mare – 5000 de euro şi un contract pe 12 luni într-un centru de desing Electrolux – era o miză foarte importantă pentru ei.

Mi-a rămas în minte ce a spus unul din membri juriului, designerul Dante Donegani: în urmă cu 10 ani era uşor să îţi imaginezi cum va fi viitorul. Acum, însă, e foarte greu. Pentru că viitorul este deja aici. De aceea, tot ceea ce trebuie să facem pentru a vedea viitorul este să ne uităm cu atenţie în jurul nostru.

Cu concluzia asta am rămas eu după Electrolux Design Lab 2012: că trebuie să privim mai cu atenţie în jurul nostru. Dar nu doar în limitele lumii 2.0 în care fiinţăm, ci să ne uităm un pic şi peste gardul acestei lumi, care gard parcă prea înalt şi prea lat l-am construit. O să ne placă ce o să vedem. Şi o să înţelegem mai bine lumea asta din care lumea noastră este doar o mică parte. Splendidă, minunată, de neplecat din ea, dar, totuşi, doar o mică parte :)

11 comentarii la “Despre nevoia de a ieşi din zona ta de confort. Măcar din când în când…

 1. Marius C. Reply

  Iti recomand sa porti maieu pe sub camasa.

  • Cristian China Birta Reply

   Poate cand o sa fiu mort o sa ma vezi cu maieu sub camasa. Dar nu ma lua in seama, tu poti sa il porti linistit.

 2. cotos Reply

  Lucru destept a spus designerul…Chiar asa e…

 3. Flori Reply

  Ne spui cate ceva si despre proiectele castigatoare? La ce sa ne asteptam?:)

  • Cristian China Birta Reply

   Nu am ce sa iti spun. Cei de la Electrolux au spus doar ca analizeaza posibilitatea ca unele proiecte sa fie puse in practica. Doar ca nu e vorba ca ni se par noua simpatice, trebuie sa fie si rentabile dpdv economic :)

 4. Razvan Reply

  Da, nenea a spus un lucru foarte interesant. Foarte dificil este in prezent sa ne imaginam viitorul. Dar, traim si vedem.

 5. Valy Reply

  Eu ies de ceva vreme din zona de confort… In alta forma… Dar ies din a mea si intru in a oamenilor: http://valentinbosioc.com/tu-ce-faci-din-pasiune/

 6. Florin Reply

  Imi pare bine ca este si un roman la un eveniment atat de important, asta arata lumii ca nu suntem doar tigani si hoti. exista si oameni care au ceva de oferit . BRAVO Julian !

 7. Haotik Reply

  Atunci cand iesi din zona de confort se intampla cele mai minunate lucruri. Pentru ca toate celealte sunt predictibile si te astepti oarecum la ele ca rezultate ale muncii tale, dar cand iesi dincolo de zona de confort te trezesti intr-o lume noua, in care nimic nu mai e sigur si in care rezultatele sunt minunate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.