De ce sunt de vină blogerii că moare presa?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Later edit: No bun, as promised, cele câteva rânduri despre care vă spuneam că le aveam scrise. Şi care – din fericire, adică nu sunt chiar din alt film – merg pe ce aţi zis şi voi. În mare, desigur.

Aşa de tare m-am plictisit de faza cu bloggerii care omoară presa. Căci spusă aşa pare o sentinţa definitivă şi irevocabilă. Or adevărul adevărat este că e doar o mică şuşanea spusă într-o bodegă 2.0 de cei care au prea mult timp la dispoziţie. Sau prea puţin, depinde cum o iei. Cu permisiunea dumneavoastră, aş încerca să explic. Repede, că avem altele de făcut. Mult mai bune.

Îmi pare că mulţi jurnalişti fac parte din acea categorie de oameni care se împiedică singuri şi, ca să nu dea rău că s-au lăţit ca plăcinta pe trotuarul modernităţii din cauză că s-au faultat singuri, găsesc vinovaţi. Iar bloggerii, deisgur, sunt la îndemână. Ceea ce, pe undeva, este o mare onoare pentru noi (sanchi…), adicătelea din toate relele care li s-ar fi putut întâmpla, unii jurnalişti ne aleg pe noi ca fiind răul suprem. Să fie primit, zic.

Bloggerii omoara presa exact cum radioul a omorât presa scrisă. Sau cum televizorul a omorât radio. Sau cum internetul a omorât televizorul. Adică fiecare a om0rât pe fiecare (cum ar veni) pentru că ăl mai nou player a venit în târg şi a adus cu el o oglindă în care l mai vechi player a trebuit să se privească atent. Unii au înţeles ce era de înţeles, alţii s-au văzut pentru prima data aşa cum sunt cu adevărat, alţii au spart oglinda şi au ales să nu le pese. Şi fiecare a păţit după cum a păţit, desigur.

Bloggerii nu omoară presă. Cititorii omoară presa. Aşa a fost mereu. Dacă nu le-ai dat ce vor, ce aşteaptă şi ce îi coafează, cititorii te omoară.

Capisci?

————-

Hai să facem aşa: eu am pregătit textul pentru postarea asta. Şi o să îl fac public mâine. Dar astăzi sunt chiar curios ce părere aveţi voi despre chestiunea în cauză. Şi am ales această modalitate (mai ciudată, recunosc) pentru că nu vreau să influenţez, cum ar veni, părerea voastră în nici un fel. Deşi, e drept, unii dintre cei cu care m-am întâlnit la o bere sau ceva cam ştiu cum stau eu în această chestiune.

No bun, aştept părerile voastre. După care mâine bag şi eu textul pe care l-am scris deja. Dar vă rog eu nu băgaţi comenturi de alea de 3 cuvinte, căci nu sunt in the mood pentru ele la un asemenea subiect şi simt că o să simt imperioasa nevoie de a apăsa delete…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

28 thoughts on “De ce sunt de vină blogerii că moare presa?”

 1. io zic ca nu bloggeri sunt vinovati… ce legatura are sula cu prefectura?
  presa moare din cauza ca nu mai sunt jurnalisti adevarati, presa moare din cauza tehnologiei, presa moare din cauza costurilor (presupun ca de presa de pe print vorbim)

 2. Poi nu sunt de vina. in primul rand un blogger nu o sa aiba niciodata acces la evenimentele la care pot participa cei din presa, deci accesul la informatie e un pic ingradit.. Relatiile pe care si le contruiesc cei din presa inclina balanta mult in favoarea lor..Parerea mea..Si sincer, nici nu mi-as dori ca bloggeri sa ucida presa…

 3. Presa scrisă moare pentru că e depăşită, tot mai puţină lume citeşte ziare. Cealaltă presă…ei bine, aia cred că moare pe mâna ei. Datorită lipsei de profesionalism de cele mai multe ori, datorită partizanatului mult prea multora pe de altă parte.
  Că moare presa, nu sunt bloggerii de vină; vina aparţine în cea mai mare măsură “jurnaliştilor”, care au făcut din presă un fel de troacă de porci.

 4. Cine spune ca bloggerii sunt de vina ca moare presa este in afara subiectului. Si unii si altii au de pierdut daca nu tin pasul cu timpurile in care traiesc. Daca nu se pot adapta atunci declinul este sigur. Eu fac jurnalism de 20 de ani si nu am probleme.

 5. Pentru că oferă cititorului o părere prezentată ca subiectivă dar mai obiectiv analizată decât perspectiva jurnaliștilor care se vor obiectivi, dar scriu ce vrea cel care plătește mai mult. :)

 6. În Galați sunt puțini bloggeri și la fel de puțini cititori de bloguri. Moartea presei nu e cauzată de oamenii ăștia, ci de majoritate pentru că segmentul ăsta preferă să citească bârfe de can-can/libertatea/click în loc să se informeze ca la carte. Pensionarii țin tirajele la nivelul la care au ajuns iar tinerii au alte lucruri „mai importante” de făcut, ei cumpărând ziarul doar pentru rubrica de oferte de joburi.

 7. “Vina” voastra e ca sunteti mai bine ancorati la ceea ce se intampla in jurul nostru, evenimente din intreaga tara. Si cred ca a fi blogger implica personalitatea acestuia, cee ce il face pe individ sa asigure calitate si originalitate unui articol. Iar voi activati on-line. Sunteti presa 2.0. Un ziarist care spune asta probabil e frustrat si nu reuseste sa se adapteze.

 8. Cred ca este o falsa problema.
  Presa n-o sa moara niciodata. Poate ca moare presa tiparita, dar presa online va rezista cu siguranta si va avea intotdeauan un impact mult mai puternic decat blogurile.

 9. Am tangenţă cu ambele domenii şi cred că mi-am făcut o părere. Presa nu moare, ci este mai degrabă supusă unei transformări datorită tehnologiei. Povestea este lungă şi n-ar putea fi tratată (în mod serios) decât dacă se discută deschis, cu cărţile pe faţă.
  Doar câteva idei, pe scurt (cu referire în special la presa scrisă, aici este buba mare după părerea mea):
  – lipsa de capital îngrădeşte independenţa editorială;
  – patronatul nu prea cunoaşte cu ce se mănâncă domeniul;
  – management defectuos (personal stufos, dar relativ slab pregătit, care generează cheltuieli mari, care nu pot fi acoperite din vânzări);
  – neabordarea subiectelor cu adevărat importante şi tendinţa spre tabloidizare;
  – s-a uitat de rolul de educare a cititorilor;
  – creaţia de calitate nu este răsplătită cu venituri pe măsură;
  – fuga după publicitate cu orice preţ, chiar renunţându-se la deontologie;
  – lipsa strategiilor editoriale pe termen lung; lipsa unui plan de marketing adecvat; necunoaşterea publicului-ţintă;
  – ar mai fi o grămadă; dacă va deschide cineva o dezbatere, mai pot veni cu câteva idei.
  Pentru presa scrisă o mare problemă este partea de distribuţie. Reţelele nu prea există, iar acelea care sunt au pretenţii exagerate de la editori, nu se pricep la marketing şi fac pe stăpânii, în loc să-i ia drept colaboratori.
  Nu în ultimul rând, o parte de vină îi revine şi părţii sindicale, care în loc să pună pe masă problemele reale are câteodată alte idei şi nu constituie un sprijin eficient nici pentru editori, nici pentru ziarişti.
  M-ai făcut curios. După ce vei pulbica articolul cu pricina, poate că voi comenta.

 10. Daca prin presa intelegi ce este tiparit (reviste, ziare,…), atunci probabil ca va muri din acelasi motiv din care a murit transmiterea informatiilor pe placute ceramice.

  Daca prin presa intelegi jurnalism (in cadrul unor ziare – gandul.info, de exemplu) , atunci nu cred ca blogarii vor omori nimic. Pur si simplu blogerii vor deveni din ce in ce mai buni profesionisti in ale scrisului, iar ceva profesionisti in ale scrisului vor deveni deveni profesionisti in ale blogului rezultand inca o categorie de jurnalist.

  Ca blogeri, adaugati o noua dimensiune unui editorialist independent, iar agregarea diverselor opinii care intereseaza cititorii va fi realizata de acestia, nu de un anumit ziar. In loc sa cumpar ziarul imi fac propria gazeta.

  Momentan te citesc si comentez folosind Reeder. In lista mea sunteti cativa blogeri, cativa editorialisti de la cateva ziare, business insider sau similare. Informatiile imi vin de la zone de tip business insider, iar opiniile dela diversi editorialisti/blogeri.

 11. Pai presa in general sau presa scrisa in particular?
  Dupa parerea mea presa scrisa moare din motive ecologice si deontologice. Este mai eco sa citesti un articol pe net, decat sa arunci pe jos un ziar din care n-ai ce sa citesti pentru ca se scrie la comanda (politica, economica etc.) Un alt motiv pentru care moare presa in general este can-can-ul. Chiar daca pe termen scurt aduce audienta, pe termen lung … e ca boala lunga. Nu stiu cum fac altii, dar am tangenta cu TV-ul mai mult la evenimente sportive. Spor(t)!

 12. Draci mă. Nu moare presa din cauza bloggerilor.
  Presa scrisă moare din cauza avantului tehnologic.
  Asta in primul rand. Lasa sa zica Daniel de păduri si de nush ce, de cand naiba ne-a pasat noua de păduri?
  E mafie la mijloc și acolo.
  Dar sp sevin la subiect.

  Presa scrisă moare pentru că a aapărut asta online.
  Unde asta online, să fim sinceri, e făcută in principal cu partea dorsala, pardon my french.
  Căci lasă, ba, că e pe net.

  Si-s zeci de site-uri. De unde poti alege.
  Si cum in ziua de azi omul sta in medie 14-15 ore la computer, va citi si ziarul tot acoolo.
  Presa tiparita mai are succes doar la cei abonati, in principal pansionarii, că le voine postasul să vadă ce-a facut Rapidu aseara, si sa citească ceva de politică.
  Nu va disparea presa tiparita deloc.
  E ca si TVR-ul.
  Scade mult, mult, dar tot va ramane o particica.
  Apoi se va transforma.
  Depinde de factorul principal.
  Avantul tehnologic.

 13. Din punctul meu de vedere presa scrisa moare din simplul motiv ca nu mai renteaza. Tehnic vorbind, costurile pentru o echipa de “viitori bloggeri”, actuali gazetari plus tiparire, ajung suficient de sus incat pretul unui ziar sa fie macabru. In plus, ziarul e mare, ocupa spatiu, lucru de care oamenii moderni se feresc. Asta daca facem referire la presa scrisa.

  In eventualitatea in care dezbatem si presa online, nu este vina nimanui ca trusturile de presa online nu sunt capabile sa tina aproape oameni care sa scrie despre lucruri interesante.

  Si mai este o problema cu presa din online: nu am vazut pana acum nicio entitate care sa investeasca cu cap intr-un astfel de site. Intotdeauna in mediul online sunt amestecate subiectele, un fel de ciorba cu cartofi prajiti. A doua: niciun portal de presa online nu ofera libertate de exprimare. Nu o spun ca pe o doleanta, dar daca ne raportam la populatie, este si acesta un factor important. Faptul ca vasile poate sa-si bage penisul in gura oricui pe orice blog ii confera o oarecare atractie fata de blogul in cauza. Nu acelasi lucru se intampla cu site-urile de presa online.

 14. In primul rând trebuie să luăm in calcul imparţialitatea presei. Mai există aşa ceva? Din păcate nu… şi asta deranjează un cititor, intrii pe un anume post, sus Băsescu! Schimbi şi dai peste D.D. preşedinte!
  În al doilea rând, oamenii caută ceva simplu, caută subiectele importante scrise de persoane simple. Da, bloggeri sunt de vină, sunt de vină pentru că sunt buni in ceea ce fac!

 15. Am decis să salut comentariul lui Max. De truisme, false percepţii şi agramatisme (da măi, ăia care aţi scris greşit pluralul în I, ăsta e un agramatism) sunt sătul.
  În rest, aştept să văd ce se scrie mâine şi poate aştern şi eu ceva, aşa, ca exerciţiu.

 16. Ce-i drept, si eu am mai fost urecheat de presari ca nu-mi vad de treaba si ma bag pe teritoriul lor ptr ca ma duc la evenimente, filmez, fac fotografii si scriu despre ele dar cu toate astea nu prea are cum sa moara presa cel putin la modul teoretic. Atata timp cat bloggerilor nu li se impune sa-si verifice informatia din trei surse, tot presa va face mai multe valuri indiferent de subiect important. Poate ca un blogger aduce la lumina unele chestiuni dar pana nu preia presa acea informatie ea nu are foarte foarte multa putere.
  Nu prea urmaresc blogurile de pe afara, as fi curios daca si acolo bloggerii scriu despre evenimente mai mult sau mai putin importante altfel decat personal.

 17. E greu de crezut că bloggeri ”omoară” presa. Poate că face implozie din cauza demagogiei.

  Sunt bloggeri care merită citiți înainte de a citi anumite cotidiane pe o chestiune. Poate de ei ar trebui să ”se teamă” presa sau să mai învețe câte ceva.

  Dacă vorbim de presa offline – dezavantajul îl constituie faptul că informația e centralizată și apoi oarecum monopolizată și fără feedback. Pe bloguri informația e descentralizată, la liber și cu feedback.

  Dacă vorbim de cea online, cred că n-are nimic cu bloggerii ci cu lipsa de profesionalism. Ci nu doar la scris, ci la campanii de promovare, user-experience, engagement marketing, campanii în social media etc.

 18. Vreau să subliniez că în sintagmele “io zic ca nu bloggeri sunt vinovati”, “nu mi-as dori ca bloggeri sa ucida presa”, “da, bloggeri sunt de vina” sau “greu de crezut ca bloggeri omoara presa” cuvântul BLOGGERI se scrie cu doi de I pentru că este vorba de un plural. Desigur, nu este singurul agramatism întâlnit, dar am zis să-l subliniez pe ăsta că mi se pare important. Na, dacă tot cunoaştem presă şi blogging şi avem păreri, măcar să le scriem corect, că blogării sunt buni în ceea ce fac.
  Problema multor blogări fiind doar aia că habar nu au să scrie în limba maternă. În rest e totul bine…

 19. Eu sunt de părere că bloggerii prezintă mai multă credibilitate decât presa. Pentru că nu sunt condiționați de nimic, își exprimă sincer punctul de vedere, iar cititorii uneori chiar se regăsesc în cele spuse- gratuit.

  În schimb, un jurnalist angajat în presa scrisă, pe lângă multele sale atribuții, trebuie să respecte și politica editorială, deci informațiile oferite pot fi ușor distorsionate – contra cost.

  În concluzie, de ce să dau bani ca să mă las influențat în vreun fel, când internetul este mult mai la îndemână , iar opțiunile sunt mai variate?

 20. Cateva precizari:
  1. Din nou trebuie sa ii citez pe Catavenci si sa spun ca cititorii mei sunt mai inteligenti decat mine, ceea ce este o onoare.
  2. Am facut un later edit cu ce am avut de spus in aceasta chestiune.
  3. Multumesc.

  1. ‘teligenţii de ei, că iute şi-au şi însuşit materia coresp. săptămânii #5 – ref. la Maslow – ba încă au şi judecăţi de valoare în ce te priveşte! (vb. din experienţă, şi pe mine m-au întrebat d-alde cum că dac-am auzit dă nenea ăla! să-i înţelegem, zic, sunt teribili la vârsta lor).
   ontopic: cuvântul corect e evoluţie; presa trebuie să se adapteze şi noi sperăm că ea ştie şi poate să facă asta; că o parte a ei însă se adaptează numai ptr. pus în arhive/pe raftul prăfuit al istoriei e cam problema ofertei, nu a cererii.

 21. Pingback: Care este legătura dintre tabloide şi bloggeri • Chinezu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)