Dupa o excelentă primă relatare, Alexandra revine cu informaţiile promise. Moment în care spun că îi rămân foarte dator pentru modul exemplar în care s-a achitat de misia de ambasador al RCC!
Am promis că revin mintenaş cu impresii la cald despre ultima zi de Alba Film Fest şi-mi place să mă ţin de cuvânt.
Am îmbrăţişat ziua de duminică cu o oarecare nostalgie. Petrecusem două zile minunate prin Cealaltă Capitală, cu filme, concerte şi în compania unor oameni foarte faini. Aş fi vrut să mai dureze cel puţin o săptămână, dacă s-ar fi putut.
Ultima zi de festival a însemnat un film foarte frumos pe care l-am văzut, dar aş putea să-l revăd de sute ori fără să mă plictisesc – Concertul, în regia lui Radu Mihăileanu. Dar şi un eveniment special, un film mut din 1924 – Cabinetul figurilor de ceară, cu acompaniament muzical live asigurat de Ansamblul Euineia şi inserturi literare din O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, romanul Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein. Am aşteptat cu sufletul la gură ora 20:00, pentru a merge din nou în curtea Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina să văd Cabinetul figurilor de ceară.
Regizat de Paul Leni (reprezintă chiar ultimul film regizat de Leni în Germania, înainte de a pleca la Holywood să-şi continue cariera) şi Leo Birinsky, este un film mut din curentul expresionismului german. O perioadă foarte productivă pentru industria cinematografului german, deşi ţara se afla în procesul de reclădire de după Primul Război Mondial. Producătorii de filme, în lipsa unor bugete consistente, şi-au dezvoltat un stil propriu, folosind decoruri nerealiste, absurde din punct de vedere geometric, machiaj şi designuri excentrice. Subiectele abordate în vremea expresionismului german se învârteau în jurul motivelor agoniei, nebuniei, trădării, dar şi alte teme “intelectuale” (în contrast cu filmele clasice de aventură sau romantice).
Acţiunea din Cabinetul figurilor de ceară se petrece, evident, într-un muzeu de ceară, unde un scriitor este chemat de director pentru a scrie poveşti destinate expoziţiei lui. Filmul este împărţit în trei scheciuri, personajele principale fiind, în ordinea apariţiilor: Harun-al-Raşid (1001 de Nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi Jack Spintecătorul. Cabinetul figurilor de ceară este considerat drept un film mut fantastic/horror, însă filmul poate fi inclus fără nicio problemă şi în genurile aventură şi istoric.
Proiecţia de final de la Palatul Principilor s-a transformat într-un adevărat spectacol vizual şi acustic, datorită peliculei alb-negru şi inserţiilor literare, care-mi induceau involuntar o stare de spirit oscilantă, intensificată de muzica live când amuzantă, când dramatică a ansamblului Euineia. Pe scurt, ansamblul Euineia este format din patru muzicieni (nu muzicanţi!) extrem de talentaţi: Călin Torsan (flaut,clarinet), Silviu Fologea (chitară electroacustică), George Turliu (saz, voce), Juan-Carlos Negretti (darbuka, bongos, percuţii). Cabientul figurilor de ceară este al patrulea film mut căruia au reuşit să-i creeze o inedită coloană sonoră, după Nosferatu, Faust şi Prăbuşirea casei Usher.
La final, toţi cei care ne-am aflat în curtea Principilor ne-am ridicat de pe scaune şi am aplaudat muzicienii, naratorul Radu Rădescu şi organizatorii festivalului. Sincer vorbind acum, când o să mai am ocazia în viitorul apropiat să particip la o astfel de proiecţie, precum a fost Cabinetul figurilor de ceară? Alba Film Fest promite şi alte ediţii, iar eu m-aş bucuradacă ar face din astfel de evenimente, cu adevărat speciale, un obicei, un element definitoriu al festivalului de muzică şi film din Alba Iulia.
Concertul şi Cabinetul figurilor de ceară au fost precedate de un concert Puya, în Piaţa Cetăţii – un moment puţin nelalocul lui pentru un festival cultural. Şi, la fel, fiindcă acest articol este scris tocmai pentru Republica Culturală Chineză, mici detalii despre acest concert ar fi irelevante.
Cu riscul de a mă repeta pe căile internetul, vă spun că m-am întors de la Alba Film Fest relaxată şi cu forţe proaspete, lucru care se întâmplă rar spre deloc când mă întorc de la vreun festival sau eveniment din ţară. Chiar şi eu m-am minunat cât de vioaie am fost luni la job, după ce am condus câteva ore bune şi am dormit fix trei ore. Asta ca să înţelegeţi ce efect poate avea un festival asupra mea. :)
Mulţumesc Chinezu pentru ocazia de a scrie pentru republica ta şi felicitări organizatorilor Alba Iulia Music&Film Festival pentru unul dintre cele mai mişto evenimente la care am participat anul acesta!
Aştept cu nerăbdare ediţia următoare!
Organizator: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Co-organizator: Primăria Alba Iulia
Parteneri: HBO, Transilvania Film, Lays, RYMA, Casa TIFF
Parteneri media: Adevărul, Cațavencii, Kiss FM, Zile și nopți, Realitatea TV Alba, Alba TV, Unirea, ziaruldealba.ro, alba24.ro, FilmReporter.ro, B365.ro, CineFan.ro
Partener de promovare: PR & More