De ce este important să purtăm ochelari de soare

O să abordez acest subiect pe două paliere. Unul personal, în care vă spun care este relaţia mea cu ochelarii de soare, cu accent grav şi încruntat pe „soare”. Şi al doilea mai tehnic, în care vă voi oferi nişte informaţii foarte interesante despre chestiunea în cauză, furnizate de Essilor. Cu menţiunea că această postare face parte dintr-o campanie de promovare a beneficiilor ochelarilor de soare care au foloses lentile Crizal UV.

Capitolul 1 – Relaţia mea personală cu soarele
Cred că am ceva sânge de vampir în mine, pentru că atunci când mă atinge o rază de soare, încerc să scap de ea cât mai repede. Urăsc din toţi rărunchii temperaturile peste 30 de grade Celsius, mă simt inconfortabil când mă lovesc cele între 25 – 30 grade şi simt că încep să trăiesc cu adevărat pe la vreo 20 de grade. Deci, pe scurt, soarele nu este nici măcar privit de pe Saturnul propriu şi personal prietenul meu :) Aşa că ochelarii de soare sunt imperioşi pentru mine, ca să zic aşa. Mai ales că am – cu patalama de la doctor, nu pe poveşti închipuite – ceva fotosensibilitate care, tradus în plan practico-aplicat, înseamnă că la lumină intensă ochii mei zic stop joc şi nu mai văd aproape nimic, ceea ce nu e deloc funny, mai ales când eşti la volan.

Pe vremea când aveam ochelari cu dioptrii, aveam lentile de alea de se întunecau atunci când le lovea soarele. După ce am renunţat la dioptrii, am trecut pe nişte ochelari Police, habar nu am de unde îi am, dar, vorba aia, mi-am făcut treaba cu ei :D Ba i-am cam şi îndoit pe la aripi, cum ar veni, de atâta purtat :D Aşa că am acceptat propunerea Essilor de a purta nişte ochelari de soare cu lentile Crizal UV, un fel de drive test ochelaristic, să mă ierte cei care fac cu adevărat drive test :D Mai jos câteva concluzii. Puţine, pentru că nu trebuie mai multe când vine vorba despre ochelari.

Concluzia 1. Lentilele sunt excelente. Vezi foarte bine cu ele şi când luminozitatea este mai mică (adică atunci când, spre exemplu, aflat la volan, intri într-un tunel, nu orbecăi ca batman, ci vezi fără probleme) şi stopează la marele fix soarele când îţi vine direct din faţă, dar şi când vine din spate (ştiţi voi faza aia deranjantă când lentilele obişnuite îţi reflectă lumina din spate direct în ochi) spre deosebire de lentilele obişnuite (alea comune, ca să le zic aşa) care stopează lumina soarelui, nu zic nu, dar la modul că nu mai vezi nimic în rest.

Concluzia 2. Vă trimit tot la concluzia 1 pentru că după acele rânduri zău dacă mai merită spus ceva :D

Capitolul 2 – Câteva date interesante despre razele UV şi despre lentile

– Radiatiile UV se impart in trei categorii: UVA, UVB si UVC.  UVA sunt cele mai frecvent intalnite si au un nivel constant tot timpul anului. Radiatiile UVB au o energie superioara radiatiilor UVA, iar nivelul lor difera in functie de luna, de perioada din zi, cat si de latitudine si altitudine. Radiatiile UVC au cea mai mare lungime de unda si sunt cele mai periculoase, dar sunt blocate de stratul de ozon din atmosfera.

– Radiatia UV are un impact direct asupra sanatatii ochilor grabind imbatranirea acestora si aparitia cataractei.

– Chiar si cand nu ne aflam sub bataia directa  soarelui ne supunem la o expunere UV de peste 40%.

– Se estimeaza ca aproximativ 15 milioane de persoane din intreaga lume isi pierd anual vederea din cauza cataractei, iar 20% din aceste  cazuri sunt cauzate sau agravate de expunerea la UV.

– 5% pana la 10% din cazurile de cancer de piele apar la pielea din jurul ochilor si sunt direct legate de razele UV.
2012 este anul cu cele mai intense furtuni solare din ultimii 50 de ani, care pot concur doar cu furtunile solare din 1958.

În lumina (oh, ce ironie…) celor prezentate mai sus, vă dau câteva informaţii despre lentilele Crizal UV, despre care tocmai v-am spus mai sus că sunt excelente, fără să ştiu detalii tehnice, doar purtându-le.

– Lentilele Crizal UV, protejeaza ochiul atat de razele care vin din fata cat si de cele care vin din spate (adică între 10 si 50%) si se reflecta pe suprafata interioara a lentilei direct in ochi.

– Cercetatorii Essilor au creat E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) un indice de masurare a protectiei impotriva razlor UV oferit de catre lentilele de ochelari.

– E-SPF este un indice asemanator cu indicele folosit pentru masurarea gradului de protectie oferit de catre cremele pentru piele cu protectie UV. Pentru lentilele colorate gradul maxim de protective este 25+, iar pentru cele colorate, 50+.

– Pentru crearea acestor lentile Essilor a colaborat cu cercetatorul Karl Citek, doctor in optometrie, membru al Fundatiei Academiei Americane de Optometrie.

– Asemenea indicelui SPF pentru produsele de ingrijire a pielii, cu cat E-SPF este mai mare cu atat protejeaza mai bine ochiul.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “De ce este important să purtăm ochelari de soare”

  1. In cazul meu, nu am partida de pescuit fara ochelari cu protectie UV. In primul rand ca sa elimin reflexia luminii din apa, asta daca nu vreau sa „vad” dansand umbra plutei si-n somn. Apoi eliminand reflexia luminii, pot vedea mult mai bine structurile din apa, plante si chiar pestii, asta intr-o apa oarecum limpede si de mica adancime.
    In al doilea rand conduc linistit catre casa avand ochii odihniti.
    Deci nicio partida pe pescuit fara ochelarii cu lentila de protectie UV!

  2. Toate bune si frumoase, doar ca mojoritatea romanilor poarta ochelari de la coltul strazii, care fac mai mult rau decat lipsa lor. Ca in mai toate privintele, romanul este prost informat si limitat si in ceea ce priveste sanatatea si in acest caz protejarea ochilor. Nu in ultimul rand si deloc de neglijat, o pereche de ochelari de soare sanatosi costa destul de mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.