Rock în Parc 2012 – Coma şi Viţa de Vie

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Iubitorii muzicii rock au de acum un nou eveniment creat pentru ei: Rock în Parc. Prima ediţie s-a desfăşurat în data de 17 august, la Arenele Romane, în Bucureşti. Intrarea a fost liberă, iar trupele prezente pe afiş au fost: X-plod, Manfellow, Steelborn, Coma şi Viţa de Vie. Cum cei de la Steelborn nu au mai putut fi prezenţi, solista având probleme de sănătate, iar la Manfellow am prins doar ultima piesă, voi scrie mai jos despre doua jumătate  a evenimentului, ce a inclus recitalurile Coma şi Viţa de Vie, cele două formaţii fiind şi cele mai cunoscute publicului venit la Arenele Romane.

Organizare:

Din punct de vedere tehnic, trupele au avut probleme serioase cu microfoanele. Cătălin Chelemen, solistul Coma, a avut probleme pe tot parcursul concertului, iar în timpul melodiei finale a fost ajutat de public să cânte, microfonul lui „murind” cu desăvârşire. Cei de la Viţa de Vie au avut la rândul lor probleme cu microfonul lui Mandela Gajol, invitatul lor special .

Din nou am o problemă cu organizatorii români care nu se gândesc să asigure suficiente coşuri de gunoi. Este o problemă şi cu publicul care nu are suficientă educaţie încât să depăşească mentalitatea „las’ că vine şi curăţă altul”, dar nici unii organizatori nu se sinchisesc să ofere la rândul lor coşurile unde să îţi poţi arunca gunoiul.

Publicul:

În medie foarte tânăr. Prin urmare a fost rebel şi agitat, dar venit acolo cu sufletul alături de cei prezenţi pe scenă. S-a cântat inclusiv în pauzele dintre trupe, au aplaudat frenetic şi au comunicat foarte bine cu membrii formaţiilor. Nu au fost incidente serioase.

Coma:

Formaţia lansată în anul 2000 este alcătuită din Cătălin Chelemen – voce, Dan Costea – voce, Răzvan Albu (Piticu) – tobe, Răzvan Rădulescu (DJ Hefe) – platane, Sorin Petrescu – chitară bas şi Răzvan Năstase (Sheriffu’) – chitară. Au cântat până în prezent în deschiderea unor formaţii precum Sepultura (2003), Deftones (2006) sau Linkin Park (2012) şi au avut şi o colaborare cu solistul Viţei de Vie pe albumul Nerostitele (2006), astfel că prezenţa lor la Rock în Parc alături de aceştia a fost ca un vis împlinit după mulţi ani, aşa cum a afirmat Cătălin Chelemen pe scenă.

Formaţia a cântat, la fel ca şi Viţa de Vie, toate piesele în varianta acustică, beneficiind şi ei de prezenţa unui invitat special: Vladimir Grafu, toboşarul trupei Crize. Şi s-a descurcat foarte bine, reuşind să facă faţă tuturor problemelor tehnice cu nişte nervi de oţel. Cătălin a fost plăcut surprins de reacţia publicului, care a cântat alături de trupă majoritatea melodiilor. Au alternat melodii de pe toate materialele discografice, au comunicat cu publicul şi au debordat de energie, deşi concertul a fost acustic.

La final, trupa a revenit pe scenă pentru bis, în uralele publicului. La „Un semn”, cea mai mare parte a melodiei a fost cântată din toţi rărunchii de cei prezenţi, Cătălin mulţumind entuziast tuturor pentru felul extraordinar în care au sprijinit trupa la Rock în Parc. Finalul era menit să fie „Cântă-mi povestea”, ca un duo între el şi public, dar microfonul a încetat să mai funcţioneze, astfel că duo-ul s-a transformat într-un monolog muzical, toţi cei prezenţi cântând povestea, de ce nu, chiar a trupei, în aplauzele unui solist mândru şi fericit.

Playlist Coma:

1. Mai presus de cuvinte

2. Bizz

3. Stai

4. Culori

5. Hectic

6. Daddy

7. În mine în şoaptă

8. Morphine

9. Coboară-mă-n rai

10. Un semn

11. Un loc să ajung

12. Cântă-mi povestea

Viţa de Vie:

După plecarea de anul acesta a co-fondatorului Sorin Dănescu, formaţia este în prezent alcătuită din Adrian Despot – voce şi chitară, Adrian Ciuplea – chitară bas, Cezar Popescu – chitară, Sorin „Pupe” Tănase – tobe. După serbarea a 15 ani de activitate printr-un concert acustic la Opera Naţională, trupa continuă seria cântărilor în aceeaşi manieră, pentru că „electric putem să cântăm la orice oră din zi şi din noapte. Îmi doresc să putem să ajungem la performanţa asta – trezitul la alarmă şi cântat acustic. Emoţiile sunt constructive.”, după cum declara Adrian Despot.

Şi aceştia s-au luptat cu microfonul ce se încăpăţâna să nu funcţioneze, dar au depăşit cu brio momentul. Pentru cei obişnuiţi cu Viţa electrică, piesele au sunat într-un fel mai mult decât interesant în varianta acustică. Au alternat melodiile de pe Fetish (2010), Egon (2007), Doi (2002), Exxtra (2001), Fenomental (1999) şi Rahova (1997).

Şi ei au fost plini de energie, au cântat impecabil, comunicând constant şi glumind cu publicul. Apropierea faţă de public a părut să fie una mai mare faţă de un concert electric, asta şi pentru că „iniţial orice piesă porneşte de la un om şi chitara lui, stând singur noaptea într-o cameră” (Adrian Despot). Dintre toate piesele incluse în playlist la Rock în Parc, cele mai surprinzătoare variante au fost cele ale melodiilor „Varză”, devenită una mai apropiată de jazz şi „Sunetul mai tare”, cea care a provocat hohote de râs spectatorilor în momentul în care au realizat că refrenul este realizat pe linia melodică a „Trandafir de la Moldova”, iar restul melodiei pe cea a cântecului Fetelor de la Căpâlna. Formaţia a ajuns la această formă amuzantă a piesei după ce nu au reuşit să o reorchestreze acustic, în pofida eforturilor depuse.

Seara s-a încheiat cu „Visare”, după ce Despot a mărturisit publicului că nici după 15 ani de activitate trupa încă nu ştie cum să reacţioneze atunci când publicul aplaudă frenetic şi cere bis. Cei din trupă nu au uitat însă nici de cei de la Coma, cerându-le spectatorilor să aplaude şi reprezentaţia reuşită a acestora, un lucru demn de apreciere, de altfel.

Playlist Viţa de Vie:

1. Iamma

2. Visele

3. Vino la mine

4. Abdullah

5. Cad 2002

6. Liber

7. Totata

8. Alungă tăcerea

9. Mori

10. Varza

11. Sunetul mai tare

12. Lăsat pustiu

13. Azi

14. Basul şi cu toba mare

15. Praf de stele

16. (Bis) Visare

Sursă fotografii: Anna Asphyxia

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Rock în Parc 2012 – Coma şi Viţa de Vie”

  1. Stimate tovarăş, vă mulţumesc din suflet pentru urări. E bine să ştiu că sunt încă binevenită pe aici cu slovele mele, după un concediu nedorit muncitoresc. :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)