Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Sunt cercetaşii urmaşii pionierilor?

Cei cam de etatea mea (plus minus câţiva ani), au fost pionieri destoinici ai Republicii Socialieste România, care ne pregătea pentru societatea multilateral dezvoltată şi pentru decenii de împliniri măreţe. Adică eram nişte copii, care eram scoşi din câmpul şcolii şi de sub supravegherea părinţilor şi duşi la forumuri (aşa se numeau atunci), adică nişte tabere unde ni se explica ce bine e în comunism şi cum conducătorii patriei ne vor binele şi că trebuie să fim devotaţi and shit. Dar, pe lângă îndoctrinarea de rigoare, care nici măcar nu era parte principală din ce făceam noi acolo, veneau activităţile cu adevărat faine. Care activităţi, din câte am citit eu, nu diferă cu nimic faţă de activităţile cercetaşilor de acum.

Adică drumeţii, întreceri de orientare, competiţii sportive, ieşit cu cortul, concursuri de desene, carnavaluri şi tot felul de alte isprăvi de astea faine, cu care, de altfel, rămânea la coracon şi în amintire, nu cu nu ştiu ce cuvântare a tovarăşului Ceauşescu sau ceva de genul.

Ambele organizaţii, în esenţă şi după mintea mea, aveau/au ca scop să pregătească mai bine copiii pentru lumea în care vor creşte, din care vor face parte şi la care îşi vor aduce şi ei contribuţia. Şi pionierii în comunism şi cercetaşii în democraţie erau/sunt copii cărora li se “vindea” un set de valori ale societăţii în care urmau să fie integraţi. Doar că diferenţa dintre ce li se inocula pionierilor de către un regim comunist mizerabil din toate punctele de vedere şi ce li se ecplică cercetaşilor este una fundamentală şi atât de evidentă încât consider că nu are rost să mai insistăm asupra chestiunii.

Mie mi-a părut rău când am auzit, la ceva ani de la Revoluţie, că organizaţia pionierilor a fost desfiinţată ca fiind o structură comunistă.  Aşa şi era. Doar că dacă am fi scos porcăriile cu ideologia şi cu îndoctrinarea ar fi rămas acei copii care se adunau şi se simţeau bine împreună şi care ar fi participat la tot felul de activităţi simpatice şi, de multe ori, utile. Doar că, mergând pe ideea că o asemenea structură trebuia să contribuie la integrarea acestor copii în societate, evident că societatea românească în acei ani nu exista, abia atunci încerca să îşi pună acele necesare întrebări existenţiale, aşa că nu prea exista unde să fie integraţi copiii.

M-am bucurat când am văzut primele încercări de organizare a cercetaşilor pe sistemul de dincolo. Pentru că, repet, mi se părea că în esenţă e cam acelaşi lucru cu e făceam noi la pionieri. Fără porcăriile politice, evident. M-am bucurat pentru că, după mintea mea, acesta este un semn că avem, în sfârşit, cât de cât o societate în care să fie integraţi aceşti cercetaşi. Sau, poate, e doar optimismul din mine vorbind…

M-am cam întins la vorbă, recunosc… Mai ales că iniţial am vrut doar să vă spun că la Sibiu are loc o întâlnire faină a cercetaşilor din România şi din Luxemburg, de la care am aflat de la Oana. Doar că m-a cam luat valul când am văzut ce faine activităţi o să aibă copiii pe acolo şi uite că am scris ditai cerceaful :)

6 comentarii la “Sunt cercetaşii urmaşii pionierilor?

 1. Bogdan Pater Reply

  Și mai multe detalii pe http://www.scout.ro. :D

 2. eftimie Reply

  Cercetaşii au o istorie de aproape un secol în România. E taman invers, organizaţia de pionieri a fost inspirată din cele de cercetaşi. În Tecuci există singura statuie a unui cercetaş în Europa. De-asta titlul ăla e hazliu rău.

  • Cristian China Birta Reply

   Maestre, multumesc pentru ami mult decat necesara precizare. Si, da, tilul meu e hazliu rau, asa cum, cu voia dumneavoastra, am intentionat sa fie :D

  • Bogdan Pater Reply

   Hehe. Anul viitor sărbătorim centenarul. Am sa va tin la curent cu detalii, dar se anunta un an genial pentru cercetasi. :D

 3. cotos Reply

  Aici in Baia Mare, este destul de puternica activitatea cercetasilor..Candva, prin tinereturi faceam si eu parte din ei..A fost foarte misto :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.