”Câștig când văd oameni care revin pe blog”

Continuăm seria interviurilor cu cei care au răspuns provocării mele și au scris pe blog despre Legea Apei. Astazi, Radu Clapa
Spune-ne, pentru inceput, ce faci tu prin online si, daca te lasa strategia :D, si in offline.
Ce fac eu prin online? Nu pot spune că fac blogging pentru că e puțin discutabil termenul, dar pot spune că îmi scriu ocazional gândurile și diferitele călătorii prin care merg, iar, mai nou le adun și sub formă video. Sunt în online de mulți ani, dar abia de curând, de vreo doi – trei ani m-am ocupat mai serios de blog, am aflat și eu că există o blogosferă, că lucrurile se mișcă și „m-am liniștit” la o singură adresă, pe când în trecut, le mai schimbam. Sunt un blog micuț, pe o platformă gratuită, criticată de bloggerii mai mari pentru că ar fi insuficientă… Poate cândva am să trec și eu de partea lor, momentan îmi e suficientă. Poate mai mult decât suficientă, dacă analizăm timpul consumat.
În offline… sunt student în Galați, indiferent de recomandările doctorului continui să fiu un om activ, mereu ocupat, un drumeț, parțial montaniard, parțial cicloturist, căruia îi place să facă multe poze și căruia îi plac chestiile tehnice, lucrurile făcute manual (DIY) și cam tot ce e practic. În principiu sunt un om curios, și poate de aceea îmi bag nasul peste tot ca să aflu cum funcționează. Tot în online mai sunt (de curând) redactor la o revistă de turism montan (haipemunte.org) dar colaborarea e de la apariția ei. :D. Aș fi trecut-o la offline, că acolo se petrece munca pentru ea, dar fiind distribuită doar pe net… înțelegeți voi. Mai multe despre mine găsiți pe blog, nu am să mai înșir aici.
De ce ai ales sa sprijini legea-apei.ro? Moment in care iti mai multumesc o dată că ai facut asta :)
Credeam că am fost destul de explicit în articolul scris, despre asta, dar nu strică să repet. Am ales să susțin Legea apei fiindcă îndeamnă producătorii să fie mai transparenți, să afișeze conținutul produsului pe etichetă. Cum să nu fiu de acord cu asta, fie apă sau orice produs alimentar?
De ce ti-ai facut blog? Ce beneficii ai tu de pe urma blogului?
Mi-am făcut blog fiindcă voiam să scriu, la început pentru mine, apoi pentru primul și singurul cititor, mai apoi pentru toți cei care mă cunosc și în online, iar actualmente o fac pentru toți cei de mai sus plus toți cei care abia acum află de mine. La citirea întrebării tale, ca ființe materialiste ce suntem, ne gândim automat la beneficii materiale. Ei bine nu am nici un fel de beneficii materiale de pe urma blogului, dar câștig de fiecare dată când cineva găsește acolo ceva util, ceva interesant sau amuzant. Câștig de fiecare dată când cineva contribuie la dinamica blogului prin comentarii și discuții. Câștig când văd oameni care revin pe blog și cu alte ocazii, nu doar pentru acea informație pe care o căutau la un moment dat. Câștig înzecit când reușesc „să ating” pe cineva cu o poză sau un cuvânt!
Unde te vezi tu cu blogul tau in (faza clasica :D) urmatorii 5 ani?
Peste 5 ani, mă văd la fel ca acum, cu un blog la fel de personal, în care să povestesc celor interesați ce se mai întâmplă în lumea din jurul meu, poate într-o casă nouă, poate cu mai mult conținut poate cu un site, nu doar blog. Bineînțeles că am să fiu mult mai bun ca acum, dar tot fără publicitate și la fel de dornic să scriu și să-mi dau cu părerea. Mă văd, poate, chiar și mai critic decât sunt acum :))
Hai sa vorbim despre prietenii pe care ti i-ai facut prin online. Sunt multi? Putini? Faini? Nefaini? De astea :))
Prietenii făcuți în online..nu-s mulți dar nici puțini; sunt ai mei și mi-s dragi toți! Cum ziceam am început cu unul.. apoi doi.. apoi peste mulți ani au mai apărut câțiva, în principal cei care mă cunoșteau deja din offline, unii din ei deveniți la rândul lor bloggeri. Mai apoi, descoperind blogosfera și discuțiile de prin „curtea” altora, am descoperit mai mulți oameni, parte din ei numărându-se printre cei câțiva cititori fideli. Pentru mine nu e ceva neapărat bidirecțional. Continui să citesc/comentez pe la alții chiar dacă ei nu au nici o treabă cu ce scriu eu și poate nici nu mă vizitează decât o dată sau de două ori la două luni…  Cu toate acestea îmi place să stabilesc relații noi prin intermediul blogosferei, să văd voci noi care să-și spună părerea. Fani sau faini?? Faini… toți îs faini, clar. Că de nu ar fi faini nu ar mai fi la categoria prieteni (prima oară citisem fani sau nefani).
În ultima vreme scriu pentru ei, și când spun prieteni din online mă refer la toți cei cu care interacționez pe blog, toți cei cărora le vizitez blogul, toți care îmi vizitează și comentează articolele. O parte din ei îmi sunt prieteni și în offline, și aș vrea să modific acest raport, să pot spune în viitorul apropiat că toți îmi sunt prieteni, să nu mai existe diferențiere între online și offline. Mai ales că nu am mulți pe listă, cred că pot să le fac eu câte o vizită, cândva când mă vor duce pedalele sau șinele trenului prin localitățile respective.
Ce iti place/nu iti place la chinezu.eu? :D
Momentul sincerității: nu am intrat pe Chinezu.eu decât de vreo câteva ori. Știu că este un blog important din blogosferă, știu că ești un blogger mare, dar mai mult decât atât nu aș avea ce să spun decât ce scrie pe pagina „despre”. Prima oară am intrat de curiozitate… Cine-i mă Chinezu ăstaA, deci de aia i se spune chinez? … Hmm… apoi am aflat că faci parte din DreamTeamRO… Ce pot să spun, poate e timiditatea bloggerului mic… dar nu am intrat mai deloc pe blogurile care sunt prea mari. Un alt exemplu e zoso… am intrat la el abia după ce a dispărut :D.
Dar fiindcă nu îmi place să las lucrurile așa: să vedem, măcar un lucru care îmi place și unul care nu-mi place…. Îmi place simplitatea blogului și header-ul cu tot ce conține el. Nu-mi place că formularul de contact iese din „conținut” și intră în sidebar, și nu-mi place reclama la J&B (și aici îmi vor sări toți în cap). NU îmi place, dar nu înseamnă că nu înțeleg că are și ea un rost. Despre conținut nu pot să spun nimic, fiindcă nu am citit prea multe, dar de azi îl adaug în reader… și vedem ce apare interesant. Nu promit să revin și la articole mai vechi, că asta cere timp mult, dar poate…
Un mesaj pentru cei care imi fac onoarea sa ma citeasca...
Cititorilor nu pot decât să vă urez să rămâneți la fel de minunați pe cât spunea chinezu, într-unul din articolele mai vechi, că sunteți (probabil a spus-o în mai multe, dar eu doar într-unul am citit asta).

 

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “”Câștig când văd oameni care revin pe blog””

  1. Mulțumesc Meneopol, dar, de fapt, eu nu sunt gălățean get-beget.
    Sau, având în vedere că de când sunt aici în Galați m-am ocupat mai mult de blog, se pune?… :D

    Oricum, mulțumesc pentru aprecieri!

  2. Interviul meu te-a determinat să faci oferta?
    Tudor, nu știu ce planuri ai tu, dar și eu planific să ajung pe la Focșani când se mai încălzește afară (adică prin mai)… Voiam să fie surpriză, dar dacă tot ai adus vorba :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.