Hai să vă spun ce e cu “Ghici România mea”

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Dragilor, săptămâna asta aţi fost nişte minunaţi, lucru pentru care vă mulţumesc :) Aţi fost alături de mine în mini-campania “Ghici România mea”, când am trecut pe la Cetatea Câlnic, pe la Rohia, pe la Densuş şi prin Alba Iulia. Recunosc cu plăcere faptul că mi-a plăcut atât de mult să ne jucăm aşa şi să văd participarea voastră, încât mă gândesc să fac cumva să prelungim cumva joaca asta. Hai că mă gândesc şi vă spun.

V-am promis încă de la prima postare că astăzi vă spun care a fost motivaţia mea pentru a da drumul la o astfel de campanie. Într-una din zilele trecute primesc un telefon de la o prietenă, care mă întreabă dacă vreau pun umărul la o campanie care să promoveze (şi aici veţi înţelege “plimbarea” pe care am făcut-o) Zilele Europene ale Patrimoniului. Cum ştiam despre ce e vorba (căci da, mai citesc şi io :D), am răspuns cu entuziasmul pe care, cred, l-aţi simţit şi voi din postările mele.

Toată ideea cu sărbătorirea Z.E.P.-ului este că Direcţiile pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural (DCCPCN) au rolul de a coordona, în luna septembrie, evenimente culturale locale pentru publicul larg. Așa că anul acesta sunt o mulțime de inițiative la Arad unde se vizitează Cetatea Aradului, la Bistrița-Năsăud unde se organizează Expoziţia cu opera lui Norbert Thomae, la Brăila unde are loc evenimentul Brăila de-a lungul timpului, la Alba unde au loc vizite la Cetatea Alba Carolina, Blaj și Roșia Montană.

Mini-campania “Ghici România mea” am gândit-o eu, iar reacţia voastră mi-a dovedit că am gândit-o bine :D, mai ales că termenul ăsta de patrimoniu sună ca naiba, recunosc, şi crează de multe ori o reacţie de respingere mai ales în rândul spiritelor libere, aşa cum suntem noi. De aceea am zic că în loc de a vorbi de “patrimoniu” în general mai bine să arăt exact locaţiile superbe care înseamnă exact patrimoniu şi de care ne bucurăm teribil că cineva se ocupă să le restaureze şi să le îngrijească.

Hai să luăm Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Am fost de nenumărate ori pe acolo (soţia e de loc din Cugir, adică aproape, aşa că era firesc să mă duc des pe acolo) şi ştiu că acum vreo 10 ani simţeam că mi se strânge stomacul atunci când păşeam printre zidurile mohorâte şi prin mizeria care era atunci în Cetate. Dar acum e o splendoare acolo, cu restaurările făcute în ultimii ani.

Ca să înţelegeţi cât e de greu să execuţi astfel de restaurări (nu e ca şi cum ţi-ai zugrăvi singur garsoniera, vă daţi seama) şi de cât de mari resurse financiare este nevoie, hai să vă spun că lucrările au început acum mai bine de 10 ani, fiind finanţate din fonduri europene şi bani din bugetul de stat, bugetul local și investiții private. Din câte știu, fondurile care urmează să fie derulate de Primăria Alba Iulia, sunt de peste 50 de milioane de Euro, dintre care au fost cheltuite până acum 30%.

Ştiu că şi voi, ca şi mine, aţi simţit cum vi se umflă ficatul când aţi văzut că tot ce s-a restaurat minunat în Cetate s-a făcut cu doar 30% din fonduri, ceea ce înseamnă (şi aici îmi pare rău că nu îmi vedeţi zâmbetul imens de pe faţa mea :D) că mai sunt 70% din fonduri care urmează să fie cheltuite în anii următori şi care vor transforma Alba Iulia într-o splendoare şi mai mare decât este acum…

M-am simţit foarte bine să mă opresc câte un pic în fiecare zi din viteza asta enervant de ameţitoate cu care funcţionăm în timpurile noastre, să mă uit prin pozele făcute la locaţiile despre care am povestit, să îmi aduc aminte cu plăcere de vizitele mele pe acolo şi, categoric, să mă simt foarte mândru că avem astfel de locuri de, şi mă iertaţi că folosesc acest “barbarism”, mega-patrimoniu.

Îndemnul şi rugămintea mea pentru voi este să cinstiţi şi voi, cât vă lasă timpul şi sufletul, locurile frumoase de pe lângă voi, cu încă o vizită pe acolo. Nu pentru că sunt Zilele Europene ale Patrimoniului. Ci pentru că vrem şi putem să ducem patrimoniul ăsta al nostru în fiecare zi în sufletele noastre.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “Hai să vă spun ce e cu “Ghici România mea””

  1. Intr-adevar, mini-campania ta se potriveste de minune cu DCCPCN, am putea traduce abrevierea prin: daca cetatenii cunosc patrimoniul cultural national.. :)
    Felicitari pentru idee, inca o data..

  2. Pai daca Nea Eugen David nu ne primeste asa cum nici Mister Bucuresti-Rosia Montana nu primeste comentarii pe articolele lui monumentale gata de restaurat ca parca ar fi scrise de acum 1000 de ani. Cu Zilele europene ale Patrimoniului cam se vede ce fac oamenii cu suflet care investesc si cefac cei ce numai vorbesc. Buna idee chinezule cu campania ta dar cum facem cu ,,raia ecologica ” care se tine de noi?

  3. Da, e minunat sa-ti cunosti patrimoniu national si minicampania asta cu Zilelel Europei ale Patrimoniului e buna dar important este sa sti sa-l pastrez, sa- conservi , sa-l restaurezi si sa-l pui in circuitul turistic la timpul potrivit. Si Rosia Montana va putea intra in circuitul turistic deplin si cu valori inestimabile dar dupa ce se vor restaura si se vor face accesibile.

  4. zona RM are un patrimoniu care trebuie sa fie valorificat, nu ingropat si lasat neatins pentru urmatoarea mie de ani. ma indoiesc ca UNESCO s-ar interesa in vreun fel de restaurare si valorificare a ceea ce avem

  5. Cred ca putem fi cu totii incantati de faptul ca evaluarea de la Rosia Montana ne va oferi pe langa rezultate si date concrete si niste solutii bune de pus in practica.

  6. Felicitari pentru initiativa! Sunt multe locuri frumoase in Romania pe care ar trebui sa le promovam mai mult. Eu m-am indragostit de Cetatea Alba Iulia. Mi-ar fi placut, ce-i drept, sa traiesc in acea perioada. Am vazut-o fix dupa renovare si tin minte ca nu mi-a venit sa cred ca aceasta cetate este din Romania. Cu lucruri de genul acesta chiar ma mandresc ca sunt romanca.

  7. Pingback: Cât de negru e diavolul RMGC? Patrimonial vorbind, desigur » Chinezu - Un chinez ca tot romanu'

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)