Un fel de live-text de la conferința de presă FITS 2010

Începe prima conferință de presă a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2010. Lângă mine sunt Nebuloasa și Adrian Ciubotaru, care nu au conexiune mobilă și cum aici nu este net, o să facem un fel de ”poștă” culturală și o să îi las și pe ei să scrie pe conexiunea mea :D

Începe conferința. Directorul Festivalului spune că ziua de ieri a fost cea mai reușită deschidere din toate edițiile. Eu nu am fost la celelalte ediții, dar cea de acum mi s-a părut cu adevărat formidabilă. Mai zice ca un distins oaspete internațional (i-a zis numele, dar nu l-am reținut, căci bagajul meu cultural e totuși limitat :D) i-a spus după prima zi că asemenea energie la un festival de teatru nu a mai văzut. Poate că omul a fost politicos, dar ceva, ceva tot are dreptate.

Constantin Chiriac mai spune că Nicolae Balotă a susținută o conferință impresionanță ieri, în cadrul Festivalului. Presupun, chiar îmi pare rău că am pierdut-o…

Aflu că frații mei chinezi de la trupa Quanzhou Marionette Troup, pe care i-am văzut ieri la lucru și sunt formidabili, o să mearga și la Hunedoara pentru spectacole. Directorul trupei spune că este încântat să fie la Sibiul, mai ales la 50 de la prima reprezentație a trupei în România. Și eu mă bucur, maestre, și eu :)

Dau cuvântul acum tovarășei Nebuloasa să ne spună în câteva rânduri ce a înțeles ea din conferința de presă până acum :))

Neatza. neatza, dragilor. Scriu fara diacritice. pentru ca..pitong. Dragul nostru Costantin Chiriac ne-a spus mai devreme cateva cuvinte. Iar mi-o placut de el, desi imi amintesc foarte clar momente in care omul asta mi-a fost extrem de antipatic. Insa pasiunea pe care o transmite atunci cand vorbeste despre copilul lui care aproape a atins varsta majoratului (adica Festivalul de teatru), fata i se schimba, tonul vocii devine cald, iar cuvintele ajung la suflet.

Ne-a povestit putin despre faptul ca nu e o intamplare ca festivalul incepe si se termina cu o trupa din China. Ca acea cultura are atatea forme si manifestari incat e meritul lor de netagaduit sa faca parte din festival.Dragutii astia de chinezi, care-s prezenti la conferinta de presa se pregatesc sa mearga spre Deva. Asa ca, aia care sunteti de prin zona, va rog din suflet sa nu-i ratati, pentru ca sunt o minune, intr-adevar.

Oamenii astia care manuiesc marionete cu dexteritatea cu care noi ungem painea cu unt, exista, ca si companie, de peste 50 de ani. Regizorul actual e in trupa de 18 ani, asa ca, probabil ca asta e secretul succesului lor: continuitatea si stabilitate.

Va pup, dragilor, dau cuvant mai departe lui Adrian ;)

Intervin io, ca chinezu chițibușar, numai pentru a vă spune, înainte de a da cuvântul lui Ciubotaru, că vom executa azi de la 13 o preafrumoasă acțiune Lecturi Urbane, aici în Sibiu :)

Mă simt introdus la microfon în timp ce mă gândesc (în timpul conferinței de presă) la ofensiva culturală a Chinei pe toate planurile. Acum doi ani la Viena, la Muzeul de Arta Contemporană, în urma unei expoziții (fotografie, sculptură, pop art) a unor tineri artiști chinezi am rămas plăcut impresionat de efervescența și non-conformismul noului val chinez.

Acum, la FITS2010, China este prezentă și ne transmite o experiență milenară în haine contemporane și deloc împiedicată de complexe.

Mulțumesc colegului blogger extrem-oriental pentru spațiul de coloană și poza de pe baricade.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Un fel de live-text de la conferința de presă FITS 2010”

  1. Pingback: Un fel de live-text de la conferința de presă FITS 2010 « Blogul Festivalului International de Teatru ( FITS ) de la Sibiu – powered by Spixii

  2. Pingback: A doua zi la Sibiu, mulţumesc Sibiu! | Adrian Ciubotaru

  3. Pingback: A doua zi la Sibiu, mulţumesc Sibiu! | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi

  4. Pingback: A doua zi la Sibiu, mulţumesc Sibiu! « Blogul Festivalului International de Teatru ( FITS ) de la Sibiu – powered by Spixii

  5. Interesant , foarte interesant. Se pare ca scrieti ca sa va cititi unul pe altul. Ciubotaru trimite linkuri si nu comenteaza nimeni deoarece nimanui nu-i pasa de voi. Interesant.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)