Ce a înţeles Gândul din Top Gear filmată în România

Top Gear despre România: „ţara lui Borat“, cu ţigani şi playboy ruşi. Acesta este titlul dat de Gândul la articolul în care ni se povesteşte despre emisiunea filmată de Jeremy, James şi Richard în România. Care articol, cu tot cu titlu, mi se pare ilustrativ pentru cum se face presă „quality” pe la noi.

Adică articolul e scris foarte bine, fiind o sinteză excelentă a emisiunii. Altfel spus, articolul este de „quality”. Dar titlul, aşa cum se întâmplă frecvent pe la noi, strică totul. Şi bear in mind că vorbim despre Gândul, nu despre Click sau Libertatea. Se putea alege un titlu, cum să îi spun eu, mai „pozitiv”, că aveau de unde alege, chiar din articolul în sine. Dar nu, cei de la Gândul au ales să prezinte exact lucrurile mai puţin plăcute din toată tărăşenia cu Top Gear în România. Căci, nu-i aşa, de ce să nu vedem permanent partea goală a paharului, chiar dacă suntem de „quality”?

Emisiunea filmată în România a fost una excelentă. Din toate punctele de vedere. A fost un Top Gear 100%. Şi vreau să vă spun, ca mare fan al seriei ce mă aflu, m-ar fi dezamăgit profund dacă ar fi făcut-o altfel.

Sigur că au fost arătaţi ţigani acolo. Dar ce, vreţi să spuneţi că nu îi avem? Sau cum? Zău că ar fi fost mişto ca pe traseul lui Jeremy, James şi Richard să avem nişte sate pline de băştinoşi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care să îi întâmpine cu pâine şi sare şi alături de care cei trei să depene amintiri despre ce ar fi fost să fie dacă nu era aşa cum este. Dar nu avem satele alea. În zona aia îi avem exact pe cei care ne-au fost prezentaţi în emisiune. Sunt ai noştri, până la ultima bucăţică, deşi ne strâmbăm mereu când ni se aduce aminte de asta.

E faza clasică la noi. Dacă un român ne spune uite ce ţigani sunt pe aici, dăm din umeri a nepăsare şi întoarcem privirea. Dar dacă vine un străin şi ne zice acelaşi lucru, ni se umflă hrişca de rrromân verde şi reacţionăm ca la un afront personal. Cu toate că nu schimbăm câtuşi de puţin realitatea care ne este înfăţişată.

Hai să vă spun cu ce cred eu că au rămas cei care nu ştiau aproape nimic despre România după emisiunea asta. Cu nişte peisaje extraordinare, cu strigătul lui Jeremy că Transfăgărăşanul este cel mai mişto drum pe care au fost vreodată, cu faptul că în România se produce o maşină după care James este topit. Şi că avem ţigani, avem gherţoi, nu avem autostrăzi, avem multe gropi.

Dar absolut toate aceste le ştia noi, românii. Ceea ce ne deranjează este că vrem ca toţi ceilalţi să afle doar selectiv despre noi. Şi să afle doar ceea ce ne-ar place nouă să afle. Căci noi putem să scuipăm mereu pe România, este chiar dreptul nostru de-a dreptul organic, dar atunci când vine străinul ne enervează peste poate că el calcă în flegma pe care tot noi am trimis-o consecvent  peste ţara noastră.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “Ce a înţeles Gândul din Top Gear filmată în România”

 1. Mie mi s-a parut foarte ok toata emisiunea si filmarea. Stii cum e? De multe ori, noi atragem oprobiul europei, scotandu-ne mizeriile in prag de fiecare data. Daca n-aveam tigani, aveam altceva…

 2. emisune f buna. Daca dati un search „top gear” pe Twitter o sa gasiti zeci de commenturi de genul „(x,y,z)…Now wants to drive on romania’s transfagarasan road in the carpathian mountains after watching top gear” / „Daaaaaym!!! Top Gear S14E01 is freakin awesome ! ” etc

 3. Eu am pus emisiunea asta pe locul 3 in preferintele mele. Pe 1 e cea din Vietnam, iar pe 2 cea din Africa. Au prezentat Romania asa cum am facut-o noi toti si chiar asta am apreciat, cu tot cu glumitele Top Gear la adresa noastra :D

 4. @Law
  pai si de ce strigi la mine??? ca doar aia am zis si io???
  aaaa, nu la mine strigai… :))

  @Robert Raiz
  buna ideea cu searchul pe twitter

  @Radu
  exact asta am simtit si io
  PRMistule ce esti :D

 5. Pingback: Strangers on the Net » Focalizarea pe agresor, nu pe victimă, din nou

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.