Deci da…

10.062008

58,6% din romani s-au gandit macar o data ca ar fi buni pentru fotoliul de primar, potrivit unei anchete realizate de eJobs in perioada 28 mai – 8 iunie. Ancheta online face parte din initiativa brandului eJobs de a cerceta periodic opiniile si perceptiile utilizatorilor sai cu privire la anumite joburi.

„In contextul alegerilor locale, am considerat relevant sa organizam o ancheta despre jobul de primar, o meserie existenta de altfel si in Nomenclatorul de Profesii. Spre deosebire de celelalte meserii la care sunt specificate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a fi indreptatit la practicarea acelei meserii, in cazul jobului de primar nu exista astfel de criterii. Tocmai de aceea ni s-a parut oportun sa aflam ce opinie au romanii despre aceasta profesie”, a declarat Laura Chilom, HR Consultant eJobs.

Romanii ar vrea ca primarii lor sa fie mai „prezenti”. Peste 36% dintre respondenti considera ca „boala” profesionala cea mai intalnita la un primar este „chiulangita cronica”. In plus, ei ar dori ca edilul comunitatii locale sa actioneze mai mult in beneficiul orasului si al oamenilor, si mai putin in interes propriu.

In mod surprinzator insa, 68,57% dintre respondenti considera ca principalul avantaj ce vine odata cu obtinerea fotoliului de primar este „satisfactia ca poate face ceva pentru comunitate”, si doar 14% considera ca avantajul l-ar putea constitui banii, relatiile sau notorietatea.

Mai mult, perceptia romanilor asupra jobului de primar, in general, nu este una negativa: 48,46% dintre romanii chestionati de eJobs vad in primar liderul comunitatii locale, in timp ce numai 9,18% il suspecteaza ca ar fi „coordonatorul” speculantilor din comunitatea pe care o conduce.

„Onestitatea candidatilor la functia de primar este un aspect sociologic care merita cercetat. Am auzit prea multi oameni spunand . Daca exista o asemenea preconceptie, ea are repercusiuni grave asupra relatiei dintre candidati si alegatori. Daca intr-adevar, fiecare persoana considera functia de primar o rampa de lansare a intereselor proprii, atunci nu ne putem astepta decat la apatie, resemnare si repulsie, indiferent de candidatii propusi”, considera Loredana Ivan, lector univ. dr. la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

0 thoughts on “Deci da…”

  1. E o boală de-a noastră asta. Ne pricepem la toate, ne credem meseriaşi universali. Şi cu părerea asta foarte bună despre noi înşine, începem să criticăm fără să cunoaştem, suntem al dracu’ de circumspecţi şi generalizăm ca nişte femei proaste. :D Hai noroc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.