De ce unii freelanceri au succes, iar ceilalți nu

Notă: Articol sponsorizat de SOLO – înființează PFA-uri cu 0 costuri, facturează în doi pași, ține contabilitatea completă, informațiile sunt transparente direct din aplicație, depune declarațiile și îți spune ce taxe ai de plătit. 


Zic din start: noi la Kooperativa 2.0 externalizăm anumite servicii în anumite momente către freelanceri. De ce facem asta? Pentru că unii dintre ei sunt furnizori foarte serioși de servicii, care ne ajută să oferim clienților noștri beneficii cât mai mari. Unii, zic.

Sigur, discuția este lungă aici. Dar pe scurt despre asta este vorba: lucrăm doar cu cei serioși. Și, ca o consecință absolut firească, cei cu care lucrăm au și succes. Și acest ciclu se auto-alimentează ca să zic așa.

Ce înseamnă freelancer de succes? Din experiența mea, însemnă în primul și în primul rând asta: să aibă un mindset antreprenorial. Da, știu, pare furculition ce zic. Și înțeleg de ce strâmbi din nas când vezi ce zic. Dar asta nu face mai puțin important ce zic. Aia zic :)

Una din frânele majore în lucrul cu freelancerii este că nu au un PFA. Nu mai zic de SRL, cei mai mulți dintre ei nu se ”aruncă” la așa ceva. De ce este important să activezi sub această formă juridică de PFA? Simplu spus, pentru că partenerii tăi sunt la rândul lor entități juridice și au nevoie de un partener egal de discuție, cum ar veni.

”Dar se poate și cu drepturi de autor!”, ai putea zice. Și ai avea dreptate. Doar că aici există anumite limitări legale (nu intrăm în detalii, nu-i rostul acestui articol) în colaborarea pe durată mai lungă. În plus, impredictibilitatea legislației într-o continuă schimbare nu te ajută de nicio culoare să faci niște previziuni. Care-s teribil de importante pentru succesul tău.

Hai să te întreb altfel: știi cum se calculează cât impozit ai de plătit la stat la finalului unui an fiscal în care ai avut mai multe contracturi de drepturi de autor? Exact. E o adevărată loterie acest calcul. Și nu știi niciodată dacă – vorba unui prieten – ”am de dat sau am de neluat”.

În lumea reală, atunci când o companie (chiar și o agenție ca noi) caută un freelancer cu care să lucreze, îi preferă pe cei cu PFA (sau cu SRL, dar sunt puține cazuri). Pentru că e mult mai ușor pentru respectiva companie. Din toate punctele de vedere.

Așa că ce crezi că se întâmplă când compania are de ales între doi freelanceri cu potențial la fel de mare dar unul are PFA, celălalt vrea pe drepturi de autor? Îl alege pe cel cu PFA, desigur. Pentru că, repet, este mult mai comod pentru compania cu pricina.

Banii se fac din bani și când ești freelancer

Că nu știu cum să o zic mai direct. Când ca freelancer nu reușești să intri în acel atât de necesar mindset antreprenorial, este foarte greu să evoluezi financiar. Chiar dacă în anumite momente prinzi niște contracte mai mari și pare că e totul ok.

Doar că, privită dintr-o perspectivă mai amplă și pe o perioadă mai lungă, activitatea ta suferă foarte mult la cashflow. Adică asigurarea constantă de bani pentru a face față cheltuielilor (să mă ierte specialiștii că am ”tradus” așa pe românește, dar aia e ideea, să înțeleagă cei care nu prea le au cu termeni de aceștia). În caz că nu știi, acest cashflow este principalul ”ucigaș” al celor mai multe tentative antreprenoriale. Din păcate…

De aceea îți recomand să investești într-un PFA. Căci te va ajuta muuuuult mai mult decât din punct de vedere fiscal. O să te ajute în primul rând să faci ceea ce Brâncuși numea intrarea în starea de a vrea să faci ceva.

Investiția într-un PFA este mai mult de mindset decât de bani. La SOLO, spre exemplu, nu te costă nimic să înființezi PFA. Se ocupă cei de acolo de tot. Inclusiv de depusul actelor la instituțiile cuvenite. Dar investiția ta este, cum ziceam, ce în mindsetul care să te ajute să gândești antreprenorial.

Costurile de parcurs, ca să le zic așa, sunt și ele calculabile. Chestiune care este importantă ca să poți să îți faci niște previziuni. Și gestionabile. Chestiune la fel de importantă pentru eficientizarea activității. În aplicația mobilă SOLO.ro, spre exemplu, poți să faci facturile direct și să introduci toate cheltuielile pe care le ai. Mai mult, în privința taxelor pe care le ai de plătit, SOLO.ro face calculele automat. Și depune declarațiile în locul tău.

Poți afla pe siteul SOLO mai multe despre această soluție foarte bună pentru înființarea și administrarea fiscală a unui PFA, în secțiunea de întrebări frecvente. La pariu că și tu ți-ai pus multe din acele întrebări?

Aia zic :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “De ce unii freelanceri au succes, iar ceilalți nu”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.