Uite trei jucării care îl ajută pe copilul tău să devină un mic meșter (p)

Dragă părinte care citești aceste rânduri,

Cred că ești de acord cu mine că trăim vremuri în care jucăriile au ajuns la un nivel fantastic. Mă refer aici nu doar la cât de bine sunt făcute și din ce domenii diverse vin ideile producătorilor. Ci mă refer în primul și în primul rând la efectul pe care anumite jucării deștepte (și deștept făcute) le au asupra dezvoltării copiilor noștri.

Am trei copii: de 22, 16 și 10 ani. Așa că știu ce zic. Am văzut această dezvoltarea extraordinară a jucăriilor încă de când cel mare era mic, să îi zic așa. Adică, practic, de 22 de ani sunt martor al ceea ce înseamnă efectul jucăriilor în viața copiilor mei. Și cumpărător, desigur. Căci asta este una din prevederile din ”fișa postului” oricărui părinte, să cumpere jucării copiilor :))

Dar tocmai de aceea știu că unele jucării sunt pur și simplu niște mode trecătoare în viața copiilor, fără niciun efect durabil și considerabil în dezvoltarea lor, doar plăcerea ludică din acele momente. Așa cum știu că altele au efect durabil și considerabil, deși de multe ori, mai ales după o anumită vârstă, copilul nu se mai joacă cu ele. Dar efecful benefic rămâne.

Hai să luăm trei jucării (doar trei din cele foarte multe pe care le au pe site) de la Bestmag.ro. Care exemplifică foarte bine ce am zis mai sus în ceea ce privește dezvoltarea unor abilități de mic meșter ale copilului tău. Abilități care, poate, o să îl ajute în timp nu doar să se descurce prin casă, cum se zice, dar – cine știe, căci timpul trece atât de repede… – pentru a urma o viitoare carieră sau a îmbrățișa o meserie.

Atelierul de creație cu bormașină

Da, știu, a asocia ”copil” cu ”bormașină” pare un barbarism :)) Dar nu este, chiar nu este! Uită-te la această jucărie. Mă rog, un jos, un complex de jucării, cum vrei să îi zici.

Pe lângă faptul că îl ajută pe copil să își antreneze dexteritatea, îl determină și să fie creativ în mod practic, dacă vrei. Și să intre în pielea unui mic meșter. Care are ”scula” lui și care ”repară” și ”construiește” chestii.

Bine, nu știu de ce am pus în ghilimele cuvintele de mai sus… Pentru copil, ceea ce face cu jucăriile este o treabă foarte serioasă, nu este nimic figurat în ce face… :)

Build or boom

Tradus: construiește sau explodează. O precizare înainte de a vorbi despre acest joc: îți înțeleg reținerea de a-ți expune copilul la ceea ce îndeobște se numesc jocuri cu violență. Doar că, din nefericire, trăim într-o lume în care oricum la un moment dat copilul ajunge să experiementeze așa ceva. Deci este mai bine să îl expui la ceva minor din acest punct de vedere. Ca un fel de pregătire pentru ce va urma.

Bine, oricum acest joc nu este despre violență, în niciun caz. Ci, mai degrabă, despre suspans… Despre competitivitate. Și despre a costrui sub presiune. Îți sună familiar asta cu construcția în condiții de presiune? Păi, da. Căci uneori așa simți și tu ca adult. Și pentru că viața este și despre astfel de momente.

Jocul pe scurt este așa: se joacă în doi, cine construiește primul câștiga dreptul de a face ”boom” cu construcția celuilalt. Se bazează pe provocări pe bază de carduri, adică este un joc mai complex decât pare la prima vedere.

Așa că n-ar fi rău să îl lași pe copil să experiementeze așa ceva. Mai ales că, subb supravegherea ta, o să fie un mediu controlat. Și o să poți să observi reacțiile copilului. Și să înveți mai multe despre el. Așa cum și el, la rândul lui, va învăța multe despre el :)

Geosafari – camera vorbitoare

O zic direct: aceasta este o jucărie cu care m-aș juca și eu :)) Și mai zic ceva: ce aș fi vrut să am eu când eram copil așa ceva… Cum aș fi vrut să existe un astfel de instrument de documentare și pentru cei mari ai mei când erau mici…

Căci așa vad eu această jucărie: ca pe un instrument foarte util care să îl ajute pe copil să afle mai multe informații despre mediul din jur. Informații furnizate de vocea lui Robert Clarence Irwin, cunoscut prezentator de TV pentru copii și pentru popularizarea științei.

Încă un aspect important: interactivitatea jucăriei-instrument se ”pupă” cu deja comportamentul pe care îl vede copilul în jur. Mă refer la faptul că este o tehnologie modernă, în pas cu timpurile, care îl ajută pe copil să înțeleagă inclusiv modul în care să o gestioneze.

Sigur că pe siteul Bestmag.ro găsiți mult mai multe jucării. Așa cum găsiți și alte categorii de produse. Eu m-am oprit doar la cele trei jucării de mai sus. Care mi s-au părut foarte interesante. Și utile pentru dezvoltarea copilului. Jucării așa cum aș fi vrut și eu să am pentru copiii mei la vârsta potrivită :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.