Jurnalismul de investigație a murit? Mariana Van Zeller ne dovedește la modul fabulos că nu

Imaginează-ți că ai ceva de împărțit cu un vecin. Și, ca să îți aduni argumente în disputa cu el, îl mai urmărești de după perdea, mai întrebi alți vecini, așa, voalat chestii despre el, poate chiar te duci la arhive să cercetezi. Și imaginează-ți ce adrenalină ai simți să faci doar asta. Cum te-ai simți implicat într-un soi de investigație jurnalistică, dacă vrei.

Și acum înmulțește senzația pe care (chiar și în imaginație) cu 685. Ceva de genul. Și, poate, ai simți adrenalina pe care a simțit-o Mariana Van Zeller a simțit-o în timp ce a filmat pentru excepționalul documentar ”Ilegal”, cu premiera pe National Geographic în 19 februarie, ora 22.00. Căci, în cazul ei, ”vecinul” imaginar din exercițiul de mai sus a însemnat răufăcători reali, membri ai unor organizații criminale cu niște performanțe ilegale teribile.

Curajul pe care Mariana și echipa ei (cameramani, sunetiști, producători, asistenți etc.) l-au dovedit filmând această serie este – uite și acum se ridică părul de fost jurnalist pe mine – extraordinar. Noi ne uităm din fața televizorului la documentar. Și, cumva, ni se pare că este absolut firesc că s-a întâmplat ce vedem în documentar. Doar că, în realitate, drumul până la ceea ce vedem noi pe ecran a fost lung, dificil și plin de pericole.

Așa, ca exemplu, Mariana și echipa însoțesc de mai multe ori echipe de intervenție a oamenilor legii în timpul unor raiduri. Care nu-s ca în filme. În viața reală, pot merge rău jdemii de lucruri. Și nu mai poți trage o dublă pentru că ”nu i-a stat freza bine actorului ăla”.

În viața reală, acolo unde Mariana își face excelent meseria de jurnalism de investigație, pericolul principal este să îți pierzi viața într-o fracțiune de secundă. Așa îți recomand să înțelegi ce face echipa ei, întreaga sa echipă, atunci când o să te uiți la documentar. Căci îți recomand să îl vezi. Este școală de jurnalism TV de investigație.

O să vezi că, în câteva ocazii, Mariana a fost nevoită să mintă ca să poate ajunge la anumiți infractori, cu care să vorbească. O să vezi că face tot ce este omenește posibil ca să facă documentarul. Îți recomand ca, de fiecare dată când te încrunți când o vezi cum forțează regulile ”normale”, să încerci să îți imaginezi ce ai fi făcut tu în situația ei, cum ai fi reacționat.

Eu aș am făcut. Mi-am imaginat ce aș fi făcut în locul Marianei. Când am văzut cele 8 episoade ale documentarului. Căci le-am primit de la colegii de la National Geographic tocmai ca să fiu în cunoștință de cauză când îți zic despre această excelentă mostră de jurnalism de investigație. Și i-am dat dreptate Marianei de fiecare dată. O să înțelegi ce vreau să zic atunci când o să vezi documentarul.

Și, ca să îți fac și mai mult poftă de a urmări documentarul, îți dau mai jos, în mare, trailerul și ce o să poți vedea în cele 8 episoade. Primul episod este despre tigrii și poate fi vizionat pe 19 februarie, de la 22.00, pe National Geographic. După care, următoarele episoade pot fi vizionate în fiecare vineri, de la 22.00.

În acest prim episod, Mariana abordează ceea ce una dintre sursele ei numește “povestea de neatins despre contrabandă.” Piața neagră pentru tigri și părți de tigru este atât de profitabilă, secretă și periculoasă încât puțini au încercat să îi descopere detaliile sordide. Mariana călătorește în lung și în lat pentru a se întâlni față-în-față cu contrabandiștii.

Celelalte episoade sunt după cum urmează:

ARME

Într-un episod special de două ore, Mariana dezvăluie un periculos lanț de aprovizionare cu arme de foc produse în America, transportate ilegal în mâinile cartelurilor de droguri și care alimentează nivelurile record de violență armată în Mexic. O călătorie care oferă acces uluitor la traficanți de arme, cărăuși, șefi de cartel și asasini ia o întorsătură și mai terifiantă când fiul celui mai cunoscut rege al drogurilor din lume, El Chapo Guzman, este arestat, iar cartelul în care se infiltrează Mariana decide să riposteze violent.

BANI CONTRAFĂCUȚI

Mariana pătrunde în lumea interlopă peruană pentru a se întâlni cu meseriașii mafioți care produc și vând cei mai bine falsificați dolari americani din lume. Pe parcurs, află că multe dintre aceste operațiuni de falsificare sunt conduse de familii mafiote din Lima, care fac avere în pofida eforturilor de combatere a contrafacerii ale Serviciilor Secrete Americane și ale Poliției Naționale din Peru.

ESCROCHERII

Mariana intră în lumea escrocheriilor internaționale pentru a-i înțelege mecanismele și a se întâlni cu infractorii aflași în centrul acestei industrii înfloritoare. Investigația ei o poartă de pe străzile din Montego Bay până în cartierele extravagante din Tel Aviv în căutarea celor mai mari escroci de telefon, loterie și financiari din lume și află de ce americanii sunt ținta perfectă.

COCAINĂ

Mariana reface una dintre cel mai greu de rezolvat rute de contrabandă a lumii, urmând traseul cocainei dintr-o vale izolată din Peru, prin coasta Caraibelor din Columbia, până pe străzile din Miami. În pofida războiului împotriva drogurilor pe care SUA îl poartă de zeci de ani, producția de cocaină este la un nivel record și Mariana se întâlnește cu câțiva dintre producătorii, contrabandiștii, șoferii și excursioniștii adolescenți care își riscă viața pentru a livra drogul preferat de americani la petreceri.

STEROIZI

În era social media, cererea pentru steroizi ilegali este în expansiune. Mariana caută producătorii și utilizatorii în încercarea de a înțelege vanitatea, nesiguranța și lăcomia care determină această piață neagră periculoasă, nereglementată, de miliarde de dolari, a anabolizantelor.

FENTANIL

Fentanilul a supraalimentat cea mai periculoasă criză a medicamentelor din istoria Americii. Dar este mai puțin înțeles modul în care acest medicament a transformat pur și simplu piața neagră. Mariana merge în căutarea noilor șefi, noilor rute, noilor riscuri și a comunităților care plătesc prețul pentru următorul val de fentanil.

PROXENEȚI

Într-o călătorie relevatoare în California, statul ei de origine, Mariana intră în contact cu proxeneți, victime, polițiști sub acoperire și detectivi particulari pentru a înțelege afacerea murdară a sexului ilegal în America. Cum recrutează proxeneții? Cum gândesc ei? De unde își iau puterea? Și cât de departe pot merge pentru a-și lua partea din această piață neagră de miliarde de dolari?

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.