Imaginează-ți că ești într-o piață publică. În care sunt vreo 500 de persoane. Câțiva, mai tineri, mai gălăgioși, dar fără să deranjeze, doar râzând mai tare. Restul, imensa majoritate, tăcută și văzându-și fiecare de treaba sa. Și, brusc, un domn începe să țipe. Tinerii încetează râsul și toată lumea se uită înspre el.
Respectivul domn pare că este cel mai importat lucru care se întâmplă în acea piață publică. Pentru că este singurul vocal, singurul care iese în evidență. În timp ce tinerii, deși mai vizibili decât restul oamenilor, sunt percepuți doar cu titlul de inventar că sunt acolo, cu râsetele lor. Iar toți ceilalți își văd tăcuți și liniștiți de treaba lor.
Dacă am echivala social media cu acea piață publică și domnul care a început să țipe cu personajul digital care țipă cel mai tare în bula ta din social media, am avea cumva explicație de ce unele subiecte par de mare, mare interes. Tocmai pentru că sunt unii care țipă în gura mare despre ele. Când, de fapt, sunt marginale pentru marea majoritate, aceea tăcută și care își vede de treabă. Care majoritate nu este vizibilă, nu se aude.
Cam așa mi se pare că este și cu 5G. Și cu teoriile conspirației, extrem de vizibile în ultima vreme nu doar în România, ci peste tot în lume. Pentru că mulți țipă tot felul de bazaconii legate de acest subiect, percepția oarecum generală este că subiectul este foarte important pentru multă lume. Și că sunt extrem de mulți cei care împărtășesc părerea țipătorilor.
Ia să citim, deci, concluzia principală, din punctul meu de vedere, a studiului proaspăt realizat de IPSOS:
Mulți cred că părerea generală a oamenilor despre 5G este negativă. În pofida acestui lucru, studiul a indicat cu claritate faptul că, pentru fiecare european care are o părere negativă despre 5G sunt 5.4 păreri pozitive care să îl contrazică. Astfel, părerile pozitive despre 5G reprezintă 54% din totalul opiniilor exprimate, iar părerile negative – doar 10%. O pondere semnificativă (36%) o au cei care încă nu consideră că ştiu suficient de multe lucruri încât să își fi format deocamdată o părere.
Mai clară de atât nu are cum să fie treaba, zic. Iar dacă vrei să afli cum stau românii la capitolul ăsta, uite ditai supriza. Pentru cei care chiar i-au crezut pe cei care țipau în piața publică.
România face parte din eșalonul țărilor favorabile, înregistrând o părere negativă la 11 păreri pozitive cu privire la 5G. Din ‘grupul favorabil‘ fac parte țări precum Spania (15 păreri pozitive la una negativă), Portugalia (14 la 1), Cehia (10 la 1), Suedia (8 la 1), Grecia (8 la 1), Polonia (7 la 1), Finlanda (7 la 1), Marea Britanie (7 la 1). La capătul opus al scalei sunt țări cu o proporție mult mai scăzută de păreri pozitive versus păreri negative, si anume: Austria (4 la 1), Bulgaria (4 la 1), Franța (3 la 1), Irlanda (3 la 1), Estonia (3 la 1), Slovacia (3 la 1), Ungaria (3 la 1), Slovenia (3 la 1), Elveția (2 la 1), Belgia (2 la 1).
Altfel spus, pentru fiecare român care țipă împotriva 5G sunt 11 români care nu au nicio problema cu această tehnologie. Ca să fie clară treaba.
Alte concluzii din studiu sus-citat arată cam așa:
Cum era de așteptat, atât gradul de cunoaștere, cât și părerea pozitivă despre 5G se înregistrează într-o proporție mai mare în rândul tinerilor (respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani), iar părerea pozitivă evoluează direct proportional cu gradul de cunoaștere. Cu alte cuvinte, cei care dețin mai multe cunoștințe despre 5G sunt mai înclinați să aibă o părere favorabilă despre aceasta tehnologie.
O minoritate dintre europeni cred ‘miturile’ legate de 5G. Cu toate acestea, un număr substanțial de cetățeni ai Europei nu sunt foarte siguri că aceste mituri nu sunt adevărate.
Astfel, dacă trei sferturi (75%) dintre europeni cred că nu există nicio legătură între 5G și COVID-19, un procent mult mai scăzut (15%) sunt de acord că tehnologia 5G poate garanta protecția datelor personale.
Canalele de social media (7%) și reclamele (9%) sunt sursele de informare creditate cu cea mai puțină încredere când vine vorba de 5G. La polul opus, site-urile de tehnologie (27%) și comunicarea guvernamentală (21%) inspiră cea mai mare încredere. Mixul de surse de informare (între 4-6 surse), precum și cantitatea și calitatea informațiilor (pozitive) primite au puterea de a influența atitudinea populației față de 5G.
Avantajele 5G: Viteza și capacitatea sporite sunt cele mai cunoscute avantaje ale 5G față de 4G. Numai europenii familiarizați cu această nouă tehnologie recunosc faptul că 5G stă la baza multor inovații și noi tehnologii.
Chiar dacă cetățenii Europei sunt foarte convinși de importanța 5G pentru business (20%) și inovații (23%), sunt mult mai puțin convinși cu privire la impactul pozitiv al acestei tehnologii asupra vieții personale (9%). Numai 4% dintre europeni cred că 5G nu are niciun avantaj față de 4G.
Se remarcă o diferență notabilă între modul în care recunosc meritele tehnologiei 5G cei care sunt familiarizați cu 5G, comparativ cu cei care au auzit de această tehnologie doar după nume. Astfel, 45% din primul grup sunt de acord ca 5G va îmbunătăți funcționarea vehiculelor conectate și autonome, ca și a altor aplicații industriale, față de doar 13% din cel de-al doilea grup de respondenți. Similar, 30% dintre respondenții din primul grup cred că 5G va impulsiona telemedicina, comparativ cu doar 7% din al doilea grup.
Șapte lucruri de ținut mine. Principalele concluzii ale studiului
- Notorietatea tehnologiei 5G este ridicată la nivel european, însă întelegerea reală a acestei tehnologii are încă un nivel scăzut;
- Atitudinea general față de 5G este în general pozitivă, cu o proporție de 10% păreri negative;
- Majoritatea europenilor nu sunt suficient de încrezători ca să elimine complet miturile 5G din viața lor;
- O treime dintre cetățeni cred deja că 5G va duce la creșterea prețurilor;
- Comunicarea dinspre site-urile de tehnologie, guverne și operatorii de telefonie mobila reprezintă sursele de informație despre 5G creditate cu cea mai mare încredere la nivel european;
- Lipsa informației sau informația insuficientă determină atitudini mai puțin pozitive față de 5G;
- Cetățenii Europei consider că principalul beneficiu al tehnologiei 5G îl reprezintă internetul mai rapid.
Studiul a fost realizat în octombrie 2020 pe un eșantion de 7.350 de respondenți din panelul Ipsos, cu vârste între 18-65 de ani, din 23 de țări – printre care și România. Țările participante la studiu sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.