Avea bunica mea o vorbă: numai un pic îi bine, c-apoi iară-i rău. Mi-am tot adus aminte de vorba asta a ei în toate lunile astea de pandemie. Care parcă au fost create pentru ca bunica, dacă ar mai fi trăit, să zică vorbele astea. Care sunt, după mine, sloganul neoficial al ceea ce trăim acum.
Dacă te uiți în urmă, la când a început pârdalnica asta de pandemie, și compari cu ce simțim acum, diferențele sunt multe. La fel cum la fel de multe sunt constantele care ne-au însoțit toată pandemia. Și, dintre toate diferențele astea, o să menționez acum doar una singură.
Parcă am început să trecem cu vederea, din diferite motive, munca fantastică pe care cadrele medicale au făcut-o, o fac și încă o să o mai facă până la finalul pandemiei.
Am un respect deosebit pentru cei care lucrează în spitale. Mi se par cu adevărat eroi. Eroi moderni. A căror trăsătură este exact faptul că nu ies în față, ci își desfășoară activitatea în prima linie, fără să aștepte aplauze, ovații sau alte forme de apreciere. Aceasta este trăsătura eroului modern, după părerea mea.
Doar că, vezi tu, faptul că nu se așteaptă la aplauze nu presupune ca noi să nu îi apreciem. Și să le mulțumim. Și să ne gândim măcar din când în când la ei. Și să ne înclinăm, fie și imaginar, în fața lor.
Sau, așa cum sunt mai multe inițiative, să încercăm să le oferim susținerea de bază, dacă vrei, pentru a-i ajuta în ceea ce fac. Iar din această susținere de bază face parte și o masă caldă. Pe care, din diverse motive ce țin în principal de faptul că au extrem de multă treabă, cadrele medicale nu pot, nu au timp să se îngrijească să o aibă.
Aici intervin inițiative precum ”Masă pentru doi” a celor de la Betano. Companie care, cu ajutorul asociației CSR Nest, o să asigure prânzul timp de 30 de zile personalului medical din spitale din București, Timișoara, Cluj și Craiova.
Mai exact, spitalele incluse în program sunt: Spitalul Clinic de Urgență „Sf Ioan” București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Județean Cluj, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.
Unul din lucrurile care îmi plac la această inițiativă este că, pe lângă faptul minunat în sine că vor ajunge mese calde la cadrele medicale din spitale, ”Masă pentru doi” ajută și companiile din HoReCa. Pentru că de la restaurantele din orașele respective vor fi achiziționate de către Betano acele mese calde.
Practic, această inițiativa ajută și micile restaurante, businessuri de familie, cu meniuri variate și prețuri decente, restaurante care au nevoie de mai multă susținere ca oricând.
Betano nu este la prima ispravă de acest gen. În primăvară, BETANO a donat 100.000 de euro către Crucea Roșie Română pentru achiziționarea de echipamente urgente și necesare pentru spitalele din România.
Aș vrea să văd cât mai multe companii mari din România că fac ce face Betano. Aș vrea să văd câți mai mulți manageri care înțeleg că, mai ales în astfel de vremuri, rolul lor este și acela de a fi printre cei care ajută pentru că, simplu spus, pot să ajute.
Și aș vrea să văd și cât mai mulți români care apreciază astfel de inițiative. Care, la fel de simplu spus, ajută așa cu noi, ceilalți, din divserse motive, nu putem să o facem.