Cutremurătorul ”Rebuilding Paradise” are premiera pe National Geographic pe 13 noiembrie, ora 22.00

Uite, se vede cerul, se vede cerul!”, se aude o voce de copil speriat, dar încântat în același timp. Și imediat începe să plângă. În timp ce imaginile ne arată cum mașina în care era copilul cu familia sa reușește să iasă dintre flăcări și din fumul dens.

În dimineața zilei de 8 noiembrie 2018, un incendiu devastator a cuprins orașul pitoresc Paradise din California. Până să fie stins, ucisese 85 de persoane, dezrădăcinase 50.000 de locuitori și distrusese 95% din construcțiile din localitate. A fost cel mai sângeros incendiu în SUA în ultimii 100 de ani — și cel mai devastator în istoria Californiei.

Ce ai văzut mai sus este una din scenele care te fac să îți dea lacrimile, care are loc în primele minute ale documentarului ”Rebuilding Paradise”, care are premiera pe National Geographic pe 13 noiembrie, ora 22.00.

Este una din multele scene din acest film documentar la care simți ori că îți dau lacrimile, ori că te strânge stomacul de revoltă (împotriva nici nu știi cui…), ori că te înduioșează solidaritatea omenească în fața unui pericol. Cert este că îți cam dă de multe ori feng shuiul peste cap. Dar o face cu un scop categoric cathartic: la final simți că te-ai purificat un pic. Măcar un pic.

Dar, în același timp, te pune pe gânduri. Căci te îndeamnă să te gândești la ce ai de făcut. La ce ai putea face. La ce ai putea să îi îndemni pe alții să facă.

Și, poate mai mult decât orice, este vorba despre empatia pe care o simțim pentru oamenii care au trecut prin această înfricoșătoare experiență și care ne arată că, prin muncă și credință unii în alții, reconstrucția se poate face. Și că viața poate reîncepe. O lecție extraordinară de solidaritate!

Un film excelent. Nu neapărat prin calitățile sale artistice, să le zicem așa (deși este filmat superb!). Ci pentru că ne aduce în fața ochilor, a minții și a sufletului exact ce trebuie să ne aducă un film documentar foarte bine făcut: realitatea unui moment important din viața unor oameni. Iar asta îi reușește lui Ron Howard la modul excelent.

Dar, este vorba chiar despre acel Ron Howard, care a făcut, printre multe altele, ”Cocoon”, ”Apollo 13”, ”A Beautiful Mind” sau seria din Codul lui da Vinci. Îți spun asta doar ca să înțelegi ce mare calitate are filmul din punct de vedere regizoral.

Apropo de solidaritatea umană care a fost declanșată de film, uite câteva informații despre ce s-a întâmplat până acum cu acest documentar. Pe care, îți zic din nou, poți să îl urmărești pe 13 noiembrie, de la ora 22.00.

În onoarea și în sprijinul celor care sunt în continuare afectați de incendiile de pe coasta de vest a Statelor Unite, National Geographic Documentary Films a donat un dolar din fiecare vânzare digitală sau închiriere a filmului în SUA în perioada 1-31 octombrie, Luna Prevenirii Incendiilor, către fondul de ajutor în caz de incendiu al California Community Foundation în sprijinul Butte Strong Fund (până la 50.000 USD).

National Geographic a donat suplimentar 25.000 USD către aceeași organizație pentru a marca lansarea în cinematografe în luna iulie, oferind sprijin direct locuitorilor din Paradise și zonele vecine prin intermediul inițiativelor de recuperare pe termen lung în urma incendiilor ale Butte County. Butte Strong Fund vizează reconstruirea pe termen lung și finanțează proiecte și organizații în cinci domenii principale: locuințe, sănătate și bunăstare, educație, dezvoltarea comunității și redresarea afacerilor.

Ți-aș fi recunoscător dacă ai dat informația această la cât mai mult lume. Cred cu tărie că multă lume care o să vadă acest film o să fie un pic mai bună după aceea :)

A home burns as the Camp Fire rages through Paradise, CA on Thursday, Nov. 8, 2018. (Photo by Noah Berger)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.