Ați văzut serialul Freud de pe Netflix? Dacă nu ați apucat încă să comiteți eroarea să dați play pe așa ceva, nu o faceți. E o petardă maximă.
Bine, pe de altă parte, mie nu îmi place să mă uit la filme, așa că nu recomand nici celui mai înfocat dujman al meu să mă creadă când vorbesc pe subiecte filmogene.
Să vă explic cum am ajuns să văd două episoade și jumate din petarda asta de serial. M-am trezit pe la 2 dimineața. Cum mi se întâmplă foate rar. O fi de la captivitatea asta în care suntem, dracu știe.
Și, pentru că am știut că dacă pun mâna pe o carte o să stau până dimineață să citesc la ea, am zis că dau drumul la un film. Pentru că fac parte din acea categorie de oameni care pot să adoarmă în timpul unui film fix când se împute treaba mai abitir și punctul culminant al acțiunii este sus, sus, sus, la munte sus.
Și deshid Netflix (jmekeri ăștia când și-au făcut buton direct pe telecomandă, știți cum zic…). Și îmi cade ochiul (că doar unul îmi era deschis la ora aia) pe Freud.
Pentru că oricum citesc în perioada asta cât de cât ceva frumos pe chestii de psihologie (ca să fiu o lecuță documentat când fac #PodcastulLuiChinezu; apropo dacă nu ați ascultat cele 7 interviuri, nu ar fi rău, zic). Așa că, Freud, mi-am zis, ar merge pe linie de documentare.
#BăiBăiatule ce petardă de film. A trecut primul episod în timp ce io stăteam cu gura căscată și cu amândoi ochii deschiși. Atât de tare m-a mirat ce am văzut, că m-am trezit de tot.
O șaormică jenantă cu tentative jalnice de hipnoză, cu ședințe de spiritism, cu ceva gașcă de unguri care în condiționează pe unii, prin hipnoză cu metoda degetului pus în mijlocu frunții, desigur, să ucidă pe alții. Asta în timp ce ei, adică ungurii, pregătesc un complot la adresa casei imperiale austriece. Sau ceva de genul.
Am rezista două episoade jumate. În speranța că o să își revină acțiunea și o să redevină un serial cât de cât decent. Dar, nu. Așa că am renunțat buimăcit.
Bun, s-ar putea să fiu eu pe lângă. Chiar e mare probabilitatea asta. V-am spus, nu prea mă uit la filme, deci îmi lipsește un minim aparat critic, ca să îi zic așa. Asta față de jde cărțile pe care le citesc la greu și față de care pot să îmi dau cu părerea cât de cât competent.
Așa că nu mă luați pe mine în seamă. Dar votați. Și să vedem dacă și câți îmi împărtățiți părerea. Cum care părere? Că Freud este o petardă de serial!
14 thoughts on “Sondaj: cine crede că serialul Freud de pe Netlfix este o petardă și cine zice că nu e așa?”
Am văzut serialul în urmă cu aproximativ o lună. Dacă dăm la o parte toate giumbușlucurile pseudo-științifice, și probabilele inexactități istorice (istoria nu e domeniul meu), filmul rămâne cu o acțiune destul de interesantă și captivantă.
Mi-a plăcut? Aș zice că da, deși poate e și de la izolare.
L-aș recomanda altora? Cel mai probabil, nu.
Pe partea de actiune si DOAR de actiune, s-ar putea sa ai dreptate, nu zic. Dar faptul ca l-au facut pe brandul lui Freud mi s-a parut de doi bani jumate. Cum ar fi sa anunt si io ca fac un film despre Steaua, dar sa il fac despre ala care da cu matura la stadion? Cam asa mi s-a parut :))
Nu sunt mare fan filme – de cele mai multe ori sunt un sedativ bun pentru mine, dar am văzut acest serial într-un weekend de carantină. Citisem în treacăt un articol despre el, așa că știam deja că filmul nu are treabă cu istoria sau Freud, nu e tip documentar, ci ceva fictiv, iar asta a ajutat. Mi-a plăcut să aud replicile în germană și maghiară, și mi s-a părut o încercare simpatică de a împleti un Sherlock Holmes stângaci cu ceva mituri și legende mai puțin cunoscute. Mi-a plăcut și l-aș recomanda celor care vor să vadă ceva lejer, care poate vor fi intrigați apoi de anumite elemente din poveste și după vizionare, vor căuta și informații reale (despre Freud, despre Imperiul Austro-Ungar și relațiile dintre unguri și austrieci, despre taltos, etc). Eu așa am descoperit că, dincolo de personajul din mitologia maghiară, Taltos este și numele unui roman, parte dintr-o trilogie, scrisă de Anne Rice :)
Și pe mine mă adorm la marele fix filmele :)) Eu cred că ai mare încredere în unii oameni când zici că petarda asta de film – caci raman intens la parerea mea – o sa ii faca pe unii să afle alte informatii, deci sa puna mana pe studiu. Am mari dubii ca vor face asta. Mari de tot. Dar imi place ca gandesti pozitiv, asta chiar apreciez :D
Au gresit grav numele pentru ca asteptarea tuturor e ca serialul sa aiba legatura cu Freud. Si nu are. Deloc. :) Taltos era mult, mult mai potrivit, dar nu atragea public si nici atatea critici. Freud a vandut mai bine serialul. :)
Mie mi s-a părut că Freud e un sezon mai slab din Penny Dreadful, personajele ar fi lucrat perfect împreună. 😅 zic și io.
Foarte buna comparatie! Acum imagineaza-ti ca lui Penny Dreadful i-ar fi zis Ecaterina Teodoroiu. Că fix asta au făcut și ăștia cu Freud. Au luat un brand care să atragă și apoi au zis ”lasă că îi combinăm noi cumva pe ăia de se uită să pară că e despre Freud” :))
Exact aia e si problema mea. Daca ii zicea Taltos, spre exemplu, cum zici tu, tot mi se parea un film slab. Sau, ma rog, nu pe genul meu. Dar sa ii zici Freud si sa faci petarda asta, ma scuzati, nu servim :))
F bine punctat. E bine sa extragi lucrurile interesante și astfel nu ai tendința de a generaliza .Și eu am urmărit câteva episoade .Titlul Freud este pentru a impacta .
Exact. Mult PR pentru mai nimic :)
vreau sa zic ca mi a placut filmul foarte mult. Asta chiar daca aveam cu totul alte asteptari.
Am si citit The Passions of the Mind – Irvine Stone ( care a scris biografii excelente despre mari personalitati istorice) si cred ca din cauza asta am avut alte asteptari.
Dar dupa ce am trecut de socul hipnozei si a neconcoradantei istorice, am inteles ca acesta este un Krimi (Kriminalfilm) excelent. Este specific nemtesc ca filmele lor polististe (cel putin cele actuale: Dark, The Parfume – dupa cartea cu acelasi nume) sa aiba o doza de supra realist. Dar construiesc conflicte puternice si o desfasurare a actiunii captivanta.
La finalul am inteles ca pt a crea o seria acesta a fost modul cel mai bun de alcatuire a povestii vietii lui Freud. Alcatuirea povestii sub forma de film politist scoate in evidenta schimbarile profunde pe care le-a adus psihologia in viata de zi cu zi. Prin rezolvarea cazurilor politiste asta a putut evidentia filmul. Daca era doar povestea vietii lui Freud, te intorceai pe partea cealalta si adormeai,,,, era putin relevant.
Dacă ți-a plăcut, foarte bine. Că doar tu trăiești în viața ta, nu noi, aia zic :))
Este un film extraordinar mai ales pentru profesionistii din domeniu. Psihanaliza nu este usor de invatat, mai ales ca necesita o specializare separata, care costa si ceva bani. A meritat vizionarea. Am vazut toata seria intr-o noapte.
Da-mi un exemplu, te rog, de profesionist care a apreciat filmul. Pentru că, in bula mea cel putin, toti pe care i-am intrebat au zis ca este o porcarie :))