Dacă simți vina că nu participi la lupta împotriva coronavirus uite cum poți ajuta: doar punându-ți telefonul la încărcat. Atât!

Dacă ești și tu printre cei care se uită cu mare dag la tot felul de inițiative care contribuie la lupta împotriva coronavirusului și în afara de a le da mai departe altceva nu mai știi cum să ajuți, s-ar putea să te intereseze ce zic aici.

Dacă te simți o vină că nu ți-a venit și ție o idee de asta, că nu faci mai mult să ajuți în lupta contra coronavirsul, oricum, doar să ajuți, s-ar putea să te intereseze ce zic aici.

Sau dacă pur și simplu ești un om care vrea să ajute, fără nici o altă motivație sau considerație, atunci sigur o să te ajute ce zic aici.

Pentru că îți zic despre DreamLab, aplicația mobilă lasantă de Vodafone Australia, care accelerează cercetarea împotriva cancerului prin crearea unei rețele între procesoarele smartphone-urilor utilizatorilor – adică și al tău! – și folosirea puterii comune de procesare a acestora.

Practic, DreamLab folosește puterea de procesare pentru a rezolva calcule complexe ce ajută unui proiect de cercetare a cancerului, apoi trimite rezultatele înapoi institutului de cercetare prin tehnologie cloud.

De exemplu, unui computer personal care ar funcționa 24 de ore, zi de zi, i-ar trebui 300 de ani pentru a analiza toate informațiile necesare unui astfel de studiu, pe când 100.000 de telefoane inteligente – dintre care unul al tău! – funcționând, fiecare, 6 ore pe noapte ar putea să obțină aceleași rezultate în trei luni.

Mulțumită userilor aplicației, au avut loc deja 4 descoperiri științifice la nivel mondial în domeniul oncologic!

DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store, fiind compatibilă cu sistemele de operare iOS 10 sau mai noi, și cu dispozitivele Android cu „KitKat” v4.4 și ulterioare.

Având în vedere situația globală creată de virsului COVID-19 și amenințarea asupra sănătății populației, Fundația Vodafone a început o colaborare cu Imperial College London cu scopul de a sprijini și accelera cercetările asupra acestui virus.

Astfel, prin aplicația DreamLab, utilizatorii pot alege să contribuie la găsirea unor informații salvatoare pentru mulți.

Pentru ca aplicația să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aiba telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicației.

Orice utilizator poate descărca aplicația în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date.

Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru abonații săi. Aplicația nu are acces la informațiile utilizatorilor săi.

Cei de la Imperial College London caută soluții rapide pentru intervențiile medicale și nutriționale folosite în combaterea evoluției virusului.

O metodă rapidă ar fi descoperirea de noi indicații sau utilizări alternative ale medicamentelor deja existente pe piață (“drug repositioning”), deoarece dezvoltarea unor medicamente complet noi necesită resurse foarte mari, mai ales din punct de vedere al timpului și financiar. În contextul actual, găsirea rapidă a unor tratamente ar putea salva mii de vieți.

Studiul acesta se bazează pe faptul că în alimentația noastră zilnică se regăsesc o mulțime de molecule care au un impact dovedit atât în tratarea, cât și în prevenirea unor boli virale – prin modul în care interacționează cu medicamentele sau acționând ele însele ca niște medicamente.

Cu toate acestea, metodele de testare asupra influenței unui singur medicament sau componentă alimentară ar dura mult prea mult timp pentru a ajunge la rezultate rapide ce ar ajuta la combaterea prezentei crize.

Cum funcționează aplicația DreamLab

Telefonul trebuie să fie conectat la internet și la o sursă de curent și să nu fie utilizat. De aceea, DreamLab funcționează cel mai bine noaptea, când nu avem nevoie să utilizăm smartphone-ul.

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de către Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului, în timp ce telefonul său se află la încărcat peste noapte.

Acum, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Proiectul Corona-AI unește inteligența artificială și puterea de procesare a telefoanelor inteligente inactive pentru a accelera descoperirea de noi componente antivirale în medicamentele existente și pentru a ajuta identificarea moleculelor antivirale din alimente.

Aplicația DreamLab funcționează prin crearea unei rețele de telefoane care alimentează un supercomputer virtual, capabil să proceseze miliarde de calcule. Nicio informație personală nu este descărcată sau procesată de pe dispozitivul utilizatorului în timpul acestui proces.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea accelera accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

Proiectul Corona-AI urmărește două direcții:

  1. Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale
  2. Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și molecule alimentare cu proprietăți antivirale pentru o creștere a rezistenței împotriva infecțiilor cu coronavirus

În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe.

Un computer care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie, urmând ca alte țări să se alăture în săptămânile următoare. DreamLab va fi disponibil începând cu 27 aprilie 2020 în Portugalia, Ghana, Africa de Sud, Lesoto, Germania și, începând cu 1 iunie 2020, în Irlanda, Grecia, Turcia și Albania.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Dacă simți vina că nu participi la lupta împotriva coronavirus uite cum poți ajuta: doar punându-ți telefonul la încărcat. Atât!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.