Mihai și Teodora Stescu sunt prietenii mei. O spun cu extraordinar de mare dragoste. Pentru că pentru mine acești doi oameni sunt niște eroi. Pentru că sunt părinții lui David.
David este un copil minunat. Mă rog, cred că o să înceapă să mă certe dacă îi mai spun copil, că tot a împlinit recent 14 ani. Iar David, pe lângă calitățile pe care le are, o are și pe asta pe care o ador: îți spune direct ce crede.
David este un copil (pardon, un tânăr :D) cu autism. Dacă îl întâlnești fără să știi asta, nu prea te prinzi din prima. Vezi doar că este puțintel cam agasant cu întrebările și cam dinamic. Atât vezi.
Iar asta, faptul că David poate trăi în societate fără să pară din alt film, ca să zic așa, se datorează păriților săi. Care pentru mie, o zic din nou, sunt niște eroi. Eroi și prieteni.
În acest interviu din seria Podcastul lui Chinezu, o să îl asculți pe Mihai Stescu povestindu-ți despre momentele în care au aflat, ca părinți, că David are autism. Despre dorința lor interioară de a refuza așa ceva, de a refuza că minunatul lor copil ar putea să aibă o problemă atât de severă.
Și vei auzi o poveste despre cum doi părinți au sacrificat totul pentru a-și aduce fiul înapoi în lumea oamenilor, din lumea lui autistă. Și vei auzi cum au reușit acest lucru.
Dar vei auzi și despre cât de greu a fost. Despre cum societatea românească, inclusiv sistemul de învățământ, le-a închis repetat uși în nas. Despre cum au trecut peste toate aceste piedici și despre cum au biruit, în cele din urmă.
Și vei mai auzi un lucru extraordinar de important: cum să treci prin atâtea greutăți în viață și, totuși, să rămâi o ființă luminoasă. Ceea ce îți doresc și ție :)
Uite și rezumatul discuției
Răbdarea, puterea, iubirea sunt calitățile care cu siguranță îi definesc pe Mihai și Teodora Stescu, părinții lui David, un copil minunat.
Semnificația zilei de 2 aprilie pentru familia Stescu.
Ziua de doi aprilie este specială pentru David și pentru cei care conștientizează faptul că copiii cu autism pot fi integrați în societate oferindu-le șanse egale la educație.
Semnele autismului.
Există o mulțime de fațete pe care autismul le are, iar felul în care se manifestă acesta de la un copil la altu este total diferit. Medicina de-a lungul anilor a realizat numeroase interpretări. Făcând o trecere prin istorie aflăm că acești copii au avut parte deseori de comportamente inumane, majoritatea dintre ei fiind internați chiar în ospicii pentru anumite devieri comportamentale ce le aveau. Autismul este ceva cu care te naști, trăiești și îl porți toată viața cu tine. Acesta nu poate fi tratat definitiv.
Semnele autismului din experiență familiei Stescu și nu doar..
„Primele semne vizibile în cazul nostru au apărut atunci când am dorit să ne integrăm copilul în societate. La recomandarea cumnatului nostru am apelat la un specialist, în urma acestei întâlniri după mai multe întrebări adresate nouă și copilului s-a pus diagnoza de autism înalt funcțional care s-a dovedit a fi adevărat în timp. În cazul altor copii, acest lucru poate fi sesizat atunci când apar anumite întârzieri în vorbire, se joacă altfel decât semenii lor, merg în vârful degetelor, nu răspund când îl strigi pe nume”, afirmă Mihai Stescu, tatăl lui David.
Sistemul medical românesc ajutând sau nu prea copiii cu autism
Atunci când vorbim despre acești copii sistemul medical românesc rămâne mut și nu ne oferă prea multe răspunsuri, cu acest lucru s-au confruntat și familia Stescu, iar suma pe care trebuiau să o achite pentru terapii era uriașă pentru anii 2008-2009. Aceste terapii erau însă vitale pentru dezvoltarea lui David, astfel părinții acestuia au făcut și imposibilul ca să-i le ofere.
Recuperarea lui David
Încet încet progresele au început să apară, datorită terapiei ABA, au apărut și rezultatele mult așteptate: primele cuvinte, primele acțiuni conștiente. Astfel povestea lui David a devenit și a altor oameni, tatăl acestuia creându-i chiar și un blog în care povestea despre evoluția lui David, astfel au putut să ajute și alți copii din România.
Sistemul educațional românesc pentru copiii cu autism
Inițial David a mers la o școală de stat, acolo însă a avut parte de un comportament inuman și chiar a ajuns să fie agresat de colegi. Astfel părinții lui David au fost nevoiți să-și retragă copilul ducându-l la o școală privată dar și aici a fost maltratat de colegi, ulterior acesta a fost retras iar la momentul de față David merge la o școală în sistem britanic.
Pasiunea lui David
Copii cu autism sunt cu adevărat speciali și foarte talentați. Pasiunea lui David este fotografia, îi place să facă poze la orice, ulterior acestea ajung amintiri pe platformele media. O mare realizare a acestuia fiind prima sa expoziție fotografică.
Proiectul care deschide o fereastră spre lumea celor cu autism văzută prin ochii unui adolescent cu autism. Aspirațiile referitoare la acest proiect sunt foarte mari, acesta își propune fotografierea a 50 de copii și tineri cu autism din România, iar ulterior extinderea lui peste hotare. Pe parcursul celor doi ani cât va dura proiectul, fotografiile vor fi expuse în cadrul unor evenimente organizate în întreaga țară.
Dacă te-a ajutat această discuție, dă-o mai departe. Ca să ajute și pe alții. Mulțumesc.
Uite alte episoade din seria Podcastul lui Chinezu:
Petronela Rotar – despre cele 1.500 de ore de psihoterapie prin care a trecut
Antoneta Galeș – despre cum să treci peste burnout
Cristina Bălan – despre cum a câștigat Vocea României când trecea printr-o perioadă de depresie
Andrei Vulpescu – despre feminism și anti-feminism
Andreea Irimia – despre drumul de la ”grasă și urâtă” la iubirea de sine
Alexandra Maia – despre sindromul ovarelor polichistice
Cristian Dorobănțescu – despre depresia de antreprenor.