De ce tinerii cu Sindrom Down trebuie susținuți să facă sport

Să-ți spun. Până să-i cunosc nu știam prea multe despre ei și mai ales nu înțelegeam de ce au nevoie de încurajări ca să facă sport. Sau ce înseamnă integrare socială prin sport.

Pe 21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Down și m-am gândit că un articol în care să povestim pe scurt despre ei merită atenția noastră, a tuturor.

O să încep cu un exemplu, al Mădălinei Marin (campionă la gimnastică), o tânără de 30 de ani cu Sindrom Down care a slăbit 10 kg înainte de cea mai mare competiție dedicată persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Vară de la Abu Dhabi, care au avut loc în luna martie 2019.

Pentru că și-a dorit să câștige, să fie apreciată, aplaudată. Și a înțeles că sportul îi face bine și o face mai sănătoasă. O altă sportivă, Denisa Simu (campioană la judo la Abu Dhabi) a povestit cum a fost vedeta școlii când s-a întors cu medalie, cum toată lumea o întreba cum a fost acolo și vorbea cu ea.

Aceste mici gesturi și prilejuri de socializare pentru tinerii cu dizabilități intelectuale (majoritatea cu Sindrom Down) le dau încredere în ei și-i fac să-și dorească să iasă din casă. Pentru că da, la asta duce izolarea și ignoranța.

Majoritatea, după terminarea școlii speciale sau profesionale nu-și găsesc de lucru și ies doar la activitățile asociației din care fac parte (dacă sunt înscriși în vreuna) sau la activitățile sportive, educative sau de sănătate ale Fundației Special Olympics România.

Donează și tu. Donează pentru Mădălina. Uită-te la zâmbetul ei. Și gândește-te că ajutorul tău poate să o facă să zâmbească :)

Ce înseamnă Sindrom Down

Sindromul Down înseamnă existența unui cromozom 21 în plus (trisomia 21), de unde și sărbătoarea într-o zi de 21 (martie). Sindromul Down este cea mai frecventă cauză cromozomială pentru dizabilitatea intelectuală ușoară spre moderată.

Dezvoltarea fizică a copiilor cu sindrom Down este mai lentă. De exemplu, din cauza musculaturii slab tonifiate, un copil cu sindrom Down învață mai greu să se sucească de pe o parte pe alta, să stea, să se așeze și să meargă.

Printre problemele cognitive și comportamentale pe care le pot avea se numără: deficitul de atenție, comportamentul impulsiv, învățarea lentă și întârzierea în vorbire.

Problemele de sănătate associate Sindromului Down (probleme hormonale și glandulare, pierdere a auzului și a văzului, precum și probleme cardiace ) se pot agrava dacă nu fac sport/ mișcare.

Sportivii cu dizabilități intelectuale merită respectul, atenția și sprijinul nostru! A face sport înseamnă pentru ei creșterea încrederii în forțe proprii, iar pentru noi, un exemplu că se poate.

Vorbim de incluziune socială atunci când eforturile lor sunt recunoscute de cei fără dizabilități, dar și atunci când le creăm cadrul de a face sport mai departe.

În România, sportivii cu dizabilități intelectuale se antrenează de 17 ani cu ajutorul #SpecialOlympicsRomania și de 52 de ani în toată lumea cu ajutorul #SpecialOlympics.

Provocare #FiiSocksy

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down Special Olympics România a provocat oamenii să sprijine efortul persoanelor cu dizabilități intelectuale de a face sport. Și să poarte #SoseteDesperecheate și să doneaze măcar 21 de lei de Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie) pentru ca 210 sportivi cu și fără dizabilități intelectuale să reprezinte Special Olympics România la Maratonul Internațional București.

De ce șosete desperecheate și cât mai colorate? Pentru că sunt simbolul Zilei Mondiale a Sindromului Down. La microscop, cromozomii se văd ca niște șosete desperecheate.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.