Cum poți obține gratuit un test pentru depistarea precoce a cancerului colorectal

Am aproape 45 de ani. În urmă cu vreo 10 ani, astfel de informații mi-ar fi trecut pe la coada ochiului, ca să zic așa.

Dar în toată această vreme am învățat că poți ”fenta” multe în viață, poți să te fofilești de la o grămadă de chestii, dar există ceva cu care nu te poți juca nici un milimetru: sănătatea.

Adevăr vă spun vouă că mult timp (mult prea mult timp…) am ignorat acest aspect al existenței mele. Poate pentru că m-a ajutat și organismul, care multă vreme nu mi-a dat semne că încep ”să-mi bată planetarele”. Dar și când a început să îmi dea aceste semne, a băgat direct urlete…

Drept pentru care, de câțiva ani, sunt mult mai atent la tot ce ține de sănătate. Îmi fac analizele periodic, sunt muuuuult mai atent la ce mănânc și la ce beau. Pe scurt, sunt un altfel de om.

Și, cum așa este stilul meu, să spun celorlalți despre experiențele prin care trec, am observat că multă lume a fost foarte atentă la ce am zis.

Și – of, ce responsabilitate… – au început să facă ce făceam eu. Adică să fie mai atenți la sănătatea lor.

Din acestă serie de ”fii atent la sănătatea ta” este și informația asta. Despre campania lansată, în premieră în România, de Ponderas Academic Hospital, campanie pentru screening al cancerului colorectal.

Campania se numește ”Treaba ta e treaba noastră”. Pe site găsiți toate informațiile de care aveți nevoie. Eu doar vă zic pe scurt niște lucruri.

Campania presupune distribuirea gratuită a 3.000 de teste FIT pentru depistarea precoce a simptomelor asociate cancerelor de colon sau de rect.

Testele se vor putea colecta de la recepția PONDERS ACADEMIC HOSPITAL (Str. Nicolae Caranfil, nr. 85A, Sector 1, București), unde vor fi și așteptate pentru retunare, a doua zi după colectarea probei.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă.

Este vorba despre un simplu test, realizat în condiții de igienă și intimitate a propriei case.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă.

Acesta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal.

Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe.

Cancerul colorectal se poate vindecadacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).

Care sunt categoriile de pacienți

Prof. Univ Dr. Adrian Săftoiu, Medic Primar Gastroenterologie, explică:

Există 2 categorii de pacienți care beneficiază de programele de screening de cancer colorectal. Pacienții cu risc mediu fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani, situație în care se pot oferi teste secvențial: testele FIT, pe care trebuie sa le efectueze anual, sau colonoscopia efectuată o dată la 10 ani sunt metodele de elecție indicate în programele de screening din SUA și majoritatea țărilor UE.

Pacienții cu risc crescut sunt pacienții cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, pacienți care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

Screening-ul cancerului colorectal este singura metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea.

Așa, ca punere în context, în România, în 2018, peste 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese.

La noi in țară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidență și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6000 de decese numai anul trecut.

Așa că, tututor celor peste 45 de ani sau cu rude (la care țineți) din segmentul de risc, vă urez un călduros ”SPOR LA TREABĂ!”. Până atunci, eu mp duc la #TreabaMea…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Cum poți obține gratuit un test pentru depistarea precoce a cancerului colorectal”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.